Ailenin temelini anne oluşturur. Annenin eğitimli, hoş görülü ve  donanımlı olması geleceğin şekillenmesinde büyük önem taşır.
 Temeli sağlam olan ailelerin oluşturduğu toplumlar  sağlam ve karakterli olur. Medeniyet inşasına soyunan milletlerin her ferdi kız çocuklarının eğitimine önem vermek zorundadır. Geleceğin annelerinin yetişmesinde önce sanat eğitimiyle   beraber estetik duygusu  da verilmelidir.

Tatlı sözler tatlı yankılar oluşturur hayatımızda. Sevilmek isteyen ilk  önce kendinden başlayarak oluşturacağı  sevgi halkaları,  sevgi seline dönüştürür aslında. İlk sevginin temeli  aile ortamında atılarak şekillendiği düşünülürse, kişilik ve karakter gelişiminde  annenin meydana getireceği  yankının  tesiri tüm hayatımızı kapsar.
Eğitim noktasında her kızımızın en azami noktada eğitim alması için tüm imkanlar seferber edilmedir.  Hatta bu uğurda tüm imkanlar sonuna kadar  da zorlanmalıdır. Bu günün kız çocuklarına verilecek   eğitimin,  aslında yarınlarımıza yapılan bir yatırım olduğu ve çok sonraları meyvesini vereceğini bilerek yılmadan, yeise düşmeden planlarımızı uzun vadeli yapmak zorundayız. 
 İmam-ı Gazali hazretleri ;“Anneler helal yiyip edepli olmalı. Kötü huylar anne sütüyle çocuğa geçer. Ergenlikte ortaya çıkar. “ diyerek aslında annenin toplum ve aile hayatındaki önemini tâ asırlar öncesinden görerek, bu konuda ihmalkârlıkların nelere mal olacağını belirtmiştir.

Bu konuda Hz Meryem’in hayatı  kız çocuklarının eğitiminin  önemini gözler önüne sererek, toplumların kurtuluşunun kızların eğitimine bağlı olduğunu göstermesi açısından oldukça manidardır. 
 Kur’an ı kerimde  şöyle buyruluyor;
İmran’ın hanımı (Hanne): ”Rabbim, karnımdakini tam ve hür olarak ( dünyadan azad edilmiş ve tamamen ihlaslı bir ibadet duygusu ile) sana adadım benden   buyur. Şüphesiz sen işiten, bilensin.” demişti
Allah (cc) onun ne doğurduğunu bildiği halde.
Hanne şöyle dedi: “Rabbim, onu kız doğurdum; erkek, kız gibi değildir. Ona Meryem  adını verdim. Onu ve soyunu  kovulmuş şeytanın şerrinden sana ısmarlıyorum” (Al-i İmran Suresi) 

Hz Meryem hocaları hocası, gerçek bir ruh terbiyecisi olan Hz Zekeriya ‘nın gözetim ve denetimi altında ilmik ilmik işlenerek, fıtratına uygun bir eğitim halkasından geçirilerek özenle yetiştirilmesi  sağlanmıştı. İffet abidesi olmasında , örnek bir şahsiyet kazanmasında aldığı eğitimin rölü büyüktür. Bu noktada  eğitiminden hiç taviz verilmeden geleceğe hazırlanmıştı.
Hz İsaların olması  için Hz Meryem gibi anneler ihtiyaç olduğunu hep unuttuk. Kız çocuklarımızı ihmal ettik. Aslında kız çocuklarımızı ihmal ederek geleceğimizi, geleceğimizin mimarlarını ihmal ettik. Medeniyet sütunlarını kuracak  kurucu neslin yetişmesini ihmal ettik.

Rayından çıkmış toplumları tekrar rayına getirmek, huzur ve sükunu sağlamak, adaleti tesis etmek  istiyorsak  önce anne olacak kızların eğitimine gerçekten  onları estetik duygusuyla   yoğurarak geleceğe hazırlamak zorundayız. Medeniyet yolculuğumuzu gerçekleştirecek nesilleri yetiştirmek istiyorsak geleceğin annelerini yetiştirmek zorundayız.
Eğitimsiz, güzel sanatlardan ve estetik duygusundan uzak olarak yetiştirilen anneleri, eğitmeye devam ettiğimiz  müddetçe daha çok anasınıfları ve ana okulları açmaya devam edeceğiz.
Kızlarını eğitemeyen ulusların çabaları boşa gidecektir. Tüm çaba ve gayretlerimiz rağmen, hem maddi hem de  manevi  imkanlarımız yok olacak, zamanımız, enerjimiz boşa harcanacaktır.  Kurtuluşumuzun  tek reçetesi  kız çocuklarımıza verilecek modern ve ahlaki eğitimden geçmektedir.

Adem DURAN
Eğitim Uzamı
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817