Küreselleşme hayıtımızın her alanında var. Küreselleşme ve hız insanoğlunu yalnızlığa iterken daha çok “ BEN” demesine neden oluyor. Kendimizi bir güneş gibi görüp tüm gezegenlerin bizim etrafımızda dönmesini istiyoruz.
“Ben” duygusu ve vurgusu “BİZ” kavramını yok ettiği için kendi menfaat ve çıkarlarımız etrafında bir kısır döngü oluşturuyoruz. Bu kısır döngü hem hayatımızı hem de dünyamızı daha yaşanmaz hale getiriyor.
İlk “ BEN “ demişti İblis… Kendini beğenmiş, kendisi dışındaki varlığı yoksaymış, kibirlenmişti. Böylece  Yüce Yaratıcıya karşı gelmiş, verilen emri yerine getirmemiş, gurura kapılmıştı. Hz Adem’e secde etmemişti. “Seni secde etmekten alıkoyan nedir?” Diye sorulunca, “Ben ondan daha üstünüm.” (A’raf, 12), diye cevap vermişti.
Böylece ilahi huzurdan da  kovulmuştu.  Tüm nimetlerden uzaklaştırılmış, meleklerin imamı iken “şeytan” olmuştu. Böylelikle “Ben”lik duygusuna, enaniyet hastalığına kapılarak kıyamete kadar hüsrana uğrayanlardan olmuştu.
Arapça ifadesi ile“Ene” sözcüğünü ilk kullanan, yani ilk kez “BEN” diyen şeytan olmuştu. Böylece şeytanın ilk işlediği günah, enaniyet, benlik ve kendini beğenme günahı olmuştu. Böylece  kibir, haset, insana hürmetsizlik ve Allah (CC) emirlerine uymama  fiillerini işlemiş oldu. Şeytanın uzmanlık alanı olan bu fiillere insanı düşürmek, bu günahlara insan çekmek şeytan için hiçte zor değildir.
Bu yol şeytani yol olan “BEN” lik yolu,  sapıtanların yoludur. Şeytanın ve onun yandaşlarının yoludur. İşte asrımızın hastalığı da, bu benmerkezcilik ve benlik davası güdenlerin düşmüş olduğu hastalıktır.
Her şeye “ben” diyerek bizi dışlayan zihniyet kime hizmet ettiğine iyi bakmalıdır. Benim adamım, benim partim, benim tarikatım, benim şeyhim, benim yolum… gibi söylemlerle ben  kavramına sığınlar “BİZİ”  unutmuşlardır. Kendisinden başka doğru görememekte, kendilerinin doğru yolda olduğunu iddia ederek, kendi dışındaki tüm herkesi silip atmaktadırlar. Hem yolun sonunu gören var mı ki, bu yolun doğru ya da eğri olduğunu söylesin.
Hâlbuki bizim yolumuz ”BİZ” yolu olmalıdır. Toplumun çıkar ve menfaatleri kişilerin çıkar menfaatlerinden daha öndedir. Daha önemlidir. Bir toplumun menfaati bireyin menfaatine her zaman tercih edilmelidir.
Burada Allah ve Resulü’ nün yolu ise “BİZ” tutumu olduğu unutulmamalıdır. Tüm hitaplarında ve biz öğrettiği dualarda hep “Biz” vurgusu vardır. “And olsun sizi biz yarattık, sonra size biz şekil verdik” (A’raf suresi, 11), buradaki vurguyu Hicr suresi 9. Ayette de görüyoruz;” Kur’an’ı biz indirdik, elbette onu yine biz koruyacağız.” Bu iki ayette geçen “Biz” vurgusu  gayet açık ve nettir..
“Ümmetin affı için ayet okunurken, dua ederken “amin” diyen, fakat birbirini affetmeyen hatta katleden” (1), birbirine iftira atan, “Müslümanlar bu ayetler okunurken ne düşünüyorlardır? Acaba “biz” derken kimleri kastediyorlar? Namaz ve diğer ibadetlerimizdeki dualarımızda “bizin” içinde ümmet var mı? Kısaca ” biz”im dünyamızda kaç kişi var?”(1) Biz derken hala beni mi öne çıkarıyoruz?
Artık yeter deme vakti gelmiştir. Ayrışmaları bir kenara bırakıp, toplumu kucaklamak istiyorsak, hangi mevki makamda olursak olalım, ilk yapmamız gereken şey lisanımızı, üslubumuzu değiştirmek olmalıdır. Ben yerine biz ile başlayan kelimeleri kurmaya başladığımız zaman daha kucaklayıcı daha samimi olmaya başlayacağız demektir.
Şu anda toplumumuzun ayrılıktan daha çok birlik ve beraberliğe, ayrışmadan ve nefretten daha çok  sevgi ve kardeşliğe, kişisel menfaat ve çıkarlardan daha çok toplumun menfaatlerini ön planda tutmaya ihtiyacımızı olduğu unutulmamalıdır.
Geleceğin dünyasını ancak “BİZ” diyerek kurabiliriz. Ya da “Ben” diyerek yok olur gideriz. Tarihteki kavimlerin sonları bunların canlı örnekleri ile  gözümüz önünde canlılığını korurken.  
Adem DURAN
Eğitim Uzmanı
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817