banner2779
banner2752
banner2750
 Ülke gündemi şuan Cumhurbaşkanlığı seçiminin yanında muhtemelen 2015 genel seçimlerinde hayata geçecek Dar Bölge Seçim Sistemi ile de meşgul.

Kocaeli’de Dar Bölge Seçim Sistemi’ni resmi olarak ilk telaffuz eden isim Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanımız  Fikri Işık  olmuştu. 2011 genel seçimlerinde Sayın Işık seçim gezilerinde mutlaka bu konudan bahsetmiş, ülkemiz ve demokrasi kültürümüz için  bu sistemin daha faydalı olacağı yönünde söylemler geliştirmişti. Çok iyi hatırlıyorum yine o yıllarda; Bir gün kuvvetle muhtemel bu seçim sisteminin uygulanacağını ifade etmişti. Nitekim, ileri görüşlüğü ile kamuoyunun yakından tanıdığı Sayın Işık’ı bu noktada tebrik ediyorum.

Peki nedir bu sistem?

İki turlu bir seçim tipi olan Dar Bölge Seçim Sistemi'nde Türkiye 550 seçim bölgesine ayrılıyor. Her bölge için belirlenen adaylardan herhangi biri en az yüzde 51 ile çoğunluk oyunu alırsa seçim ilk turda tamamlanıyor ve aday, o bölgenin milletvekili oluyor. Hiçbir aday yüzde 51 barajını ilk turda aşamazsa, ilk turda en çok oy almış iki adayın yarıştığı ikinci tur oylamaya geçiliyor ve çoğunluk oyu alan aday milletvekili seçiliyor.

 

Aslında mevcut seçim sistemimizde demokrasi teamüllerinin en net biçimde uygulandığı alan muhtarlık seçimleridir. Dar Bölge Sistemi’nin bu anlamda demokrasi kültürümüze olumlu katkı yapacağını düşünüyorum. Millet direkt vekilini kendisi seçecek. Bu şekilde artık mecliste daha güçlü vekiller göreceğiz. Diğer yandan yıllardır eleştiri konusu olan 1980 darbesi sonrası tanıştığımız %10 baraj sorunu da ortadan kalkacak. Tabi bir de küçük partilerin, büyük mazeretleri de ortadan kalkmış olacak.

Dar bölge seçim sistemi, katılımcı demokrasinin önünü de açacaktır. Seçmenler artık "Oyum boşa gider" kaygıları gütmeyecek. Parti başkanlarının milletvekilleri üzerindeki yaptırımı azalacak. Milletvekili daha özgür olacak. Milletvekili hesabını parti liderine değil, kendini seçen seçmene verecek. Sistemle birlikte küçük partilerde Meclis'te temsil imkanı bulacak. Böylece, mevcut sistemde barajın altında kalan partilere Meclis yolu açılacak. İngiliz modeli olarak bilenen ve halen İngiltere'de uygulanan dar bölge seçim sistemi, Türkiye'de ilk kez 1950-1954-1957 seçimlerinde kullanıldı. 1980 darbesi ile bu sistem de kaldırıldı ve seçim barajı yüzde 10 olan sistem getirildi.

Dar bölge seçim sisteminin en önemli artısı, temsilde adalet, yönetimde istikrar sağlamasıdır. Sistem, seçimlerde birinci sırayı alan partilerin tek başına hükümet kurmasını kolaylaştırıyor. Yönetimde istikrarın en büyük faydası ise, karar mercisi olan iktidarın elini güçlendirmesi, reformlar için hızlı adımlar atmasına imkan tanıması olarak kendisini gösteriyor. Dar bölge sistemi sonucunda oluşturulan hükümet, kanun tasarı ve tekliflerini daha süratle TBMM'den geçirme imkânına sahip oluyor.

Kocaeli perspektifinde konuyu ele aldığımızda çok renkli bir seçim yarışına girileceği muhakkak. Çünkü bu seçimde milletvekilleri adayları seçmenle daha çok ilgilenmeleri  ve onlara daha çok vakit ayırmaları gerekiyor. Eğer bu seçim sistemi uygulanırsa adaylar eskisi gibi arkalarında dev kurumsal parti desteğini bulamayacaklar. İşin çoğu kendilerinde olacak. Bir başka değişle ancak çalışınca olacak.

Sıhhat ve selametler dilerim…

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2778

banner2763

banner2765

banner2754

banner2762

banner2764

banner2766

banner2723

banner2680

banner2751