Eğitim   insanlığın fıtratını, sözle doğrudan, önder kadroyla da dolaylı olarak insanı en güzele doğru yönlendirmenin en uygun metoduna eğitim denir.(1)

Eğitimin temel amacı ise insan fıtratını en uygun yöntem ve tekniklerle, faziletlerini, gizil güçlerini ortaya çıkarmak, ayıplarını, hata kusurlarını ortadan kaldırarak topluma  faydalı bir birey haline getirmektir. Temel çabası ise Salih insan yetiştirmektir.

Salih bir insan yetiştirirken  hayatında bir denge kurmasını öğretmektir. “İnsan yeteneklerinin dengede tutulmamsı demek, insanın belli bir enerji ve etkinliğini diğer  enerji ve yeteneklerinin üstüne çıkarması demektir”(1-13)

Ruh, akıl ve beden enerjisinin dengelenmesi insanın maddi ve manevi hayatının da dengede olması demektir. Denge insanı beşeri ilişkilerde ve yeme içme gibi olaylarda mutedil olmayı  esas alır.

Rabbim Yüce Kur’an-ı Kerim’de;” İşte biz sizi böylece orta (mutedil) bir yol üzere kıldık” (el- Bakara 143)

Esasında bu denge sistemi; Allah(cc)’ın insanın insanla, insanın hayvanla, insanın cansız varlıklarla, yıldızları alemi  ve galaksilerle olan münasebetlerinde fıtratına uygun olarak bir program dahilinde konan kurala göre hayatını idame eder.

Bu denge sayesinde insan Allah’ın kendisi için yaratmış olduğu tüm kainata  yıkıcı, olumsuz bir tavır içerisinde olamaz.  Böylece insan toplum hayatına en güzel örneklerle model olarak  denge unsuru olur.

“O sizi seçti ve dinde sizin üzerinize bir zorluk (utanç) koymadı.” (el-Hacc  78).

Şu ana kadar ki hiçbir eğitim sistemi, insanın hem dünya hem de ahret hayatının ıslahına çalışacak bir sistem ve eğitim felsefesi geliştiremedi. Ne toplumu nede bireyin ıslahına dönük bir reçete sunamadı. Bir ümit olamadı. Dünya ahrette en iyi, en yaralı, en hayırlı ve en güzel olana ulaştırmaktan aciz kaldı.  Hep insanın maddi yönüyle meşgul olurken manevi yönünü unuttu. Farkına bile varmadı. İhmal etti.

Hem ferdi bazda hem toplum bazında kurtuluşumuz  İslami bir eğitim modeline bağlıdır. Çünkü modelde “ Biz onların bazısını bazısına iş yaptırsınlar diye üstün kıldık.” (ez Zuhruf 32)Bireysel farklılıkları fark ederek, bireyi öne, merkeze alarak İbn Abbas! ın  dediği gibi;” Ana metod Kur’ an’ın koyduğu, üslup ise Sünnetin getirdiği yoldur.” Prensibinden hareketle dünya ahret mutluluğunu sağlayacak  bir model oluşturabiliriz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817