10 bin kişiye deprem eğitimi verildi
 10 bin kişiye deprem eğitimi verildi

 

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi depremlerde oluşan koşulları vatandaşlara yaşatıp deprem anında nasıl davranılması gerektiğini öğretmek amacı ile hayata geçirdiği Sismolojik İzleme ve Deprem Eğitim Merkezi’nde bu güne kadar 10 bin kişiye eğitim verildi. Mini bir tiyatro platformu içindeki oluşturulan ev ortamında, farklı şiddetlerdeki sarsıntılarını yaşandığı üç boyutlu simülasyon merkezinin de bulunduğu merkezde vatandaşlara deprem bilinci aşılanıyor.

 

PRATİK VE TEORİK

Deprem anında yapılacak davranışların yaşam kurtaracağı düşüncesi ile kurulan Sismolojik İzleme ve Deprem Eğitim Merkezi, vatandaşlarda deprem bilinci oluşturmak için çalışmalarına devam ediyor. Uzman personeller tarafından bilgilendirme çalışmalarının yürütüldüğü merkezde ayrıca 3 boyutlu deprem simülatörü eşliğinde pratik eğitim de sunuluyor. 2012 yılında hizmete açılan merkezde bu güne kadar 10 bin kişiye eğitim verilirken 7 bin 500 kişiye de merkezin tanıtımı yapıldı.

 

EĞİTİMLER ÜCRETSİZ

Eğitim-öğretim dönemi boyunca verilen deprem eğitimleri haftanın 4 günü olmak üzere ücretsiz olarak vatandaşlara sunuluyor. Özellikle öğrenciler olmak üzere sivil toplum kuruluşlarına, özel işletmelere ve vatandaşlara deprem eğitimi veriliyor. 25 kişi kapasiteli eğitim salonunda verilen bilgilendirme çalışmalarında randevu alınarak faydalanabiliyor. Eğitim çalışmalarından uluslar arası kuruluşlar da yararlanabiliyor. Eğitimlerden sonra katılımcılara deprem çantalarını oluşturmaları için ilk yardım çantası, deprem eylem planları ve deprem tedbirleri teknik bilgiler kitapçığı ücretsiz olarak dağıtılıyor.   

 

3 BOYUTLU DEPREM SİMÜLASYONU

Simülasyon Merkezi’nde ise depremin tüm gerçekçiliği ile yaşatılarak vatandaşların olası bir felakete daha iyi hazırlanabilmeleri sağlanılıyor. Yapılan simülazisyonlar ile sarsıntıları bire bir yaşayan vatandaşlar, deprem sırasında hayat kurtarıcı noktaları yaşayarak öğrenme fırsatı buluyor. Tehlike halinde insanlarda var olan reflekslerin ve alışkanlıkların olumlu yönde değiştirilmesi sağlanarak deprem sırasında can kurtaracak davranışlar kazandırılıyor.

 

DEPREM YAŞANIYOR

Hareketli bir zeminde kurulan simülazisyon merkezinde yaklaşık 10 kişi deprem anını üç boyutlu olarak yaşayabiliyor. Gelişmiş teknoloji ile çalışan ve bilgisayar kontrollü olan merkezde zemin, sağa-sola, öne-arkaya, yukarıya-aşağıya olarak hareket edebiliyor. Bu hareketler birbirlerinden bağımsız olup ve böylece deprem sarsıntısına çok yakın hareketler elde edilebiliyor. Hareketler farklı şiddetlerde ve sürelerde verilebiliyor
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817