13 MİLYON ÇALIŞANA ÇİFTE EMEKLİLİK
 Bireysel Emeklilik Sistemi'ne (BES) katılımı teşvik eden, lara ikinci emekli maaşı kapısını açacak çalışmada sona gelinirken; detaylar da belli oldu. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, BES'e otomatik katılım için mevzuat düzenlemelerinin son aşamaya geldiğini, Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda yapılacak değerlendirmenin ardından taslağı en kısa sürede Meclis'e sunacaklarını ifade etti. Şimşek, "Tasarlanan yapı, kişilerin otomatik olarak Bireysel Emeklilik Sistemi ile tanıştırılması ve bu yolla ikinci bir emeklilik geliri elde etmeleri imkanı sunulması ve sonrasında kişilere istedikleri zaman paralarını çekerek sistemden ayrılabilme imkanı verilmesi esasına dayanıyor" diye konuştu.
BES'TEKİ BENZER DESTEK
Mevcut çalışanlar, yeni işe girenler ve iş değiştirenlerden 45 yaşın altında olanların otomatik olarak sisteme dahil edileceğini anlatan Şimşek, katkı payının asgari 100 lira olmasının öngörüldüğünü kaydetti. Katkı payları ve bunların getirilerinin, aynı BES'te olduğu gibi kişilerin kendi adlarına açılan bireysel hesaplarda tutulacağını vurgulayan Şimşek, kişilerin 6 aylık zorunlu kalış sürecinin ardından isterlerse sistemden paralarını çekerek ayrılabileceğine dikkati çekti. Şimşek, otomatik katılım sisteminde BES'tekine benzer bir devlet katkısı desteğinin öngörüldüğünü ifade etti.


100 MİLYARLIK TASARRUF
Ücretli çalışan sayısının yaklaşık 18 milyon olduğuna değinen Şimşek, sistem kapsamına 45 yaş altındaki kişilerin dahil edilmesi varsayıldığında yaklaşık 13 milyon kişilik katılımcı havuzunun mevcut olduğunu söyledi. Şimşek, "13 milyonluk havuzdan kaç kişinin ne kadar süreyle sistemde kalmaya devam edeceği, sistemin kurgusuna bağlı. Sistemin başlangıcından sonraki 10 yıllık süre zarfında toplamda 100 milyar liranın üzerinde bir ek tasarrufun ekonomimize kazandırılacağı düşünülüyor" dedi.
..

kaynak: takvim
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817