1400 KİŞİ BOĞULMAKTAN KURTARILDI
 KOSKEM personeli Kocaeli İtfaiye ekiplerinin yanında Kocaeli Mahalle Afet Gönüllüleri, Gönüllü İtfaiyeciler, İstanbul Yedi Tepe Üniversitesi, Akut Kocaeli Şubesi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sağlık Ekipleri tarafından yürütülüyor. Mahalli Afet Gönüllüleri Başkanı Bahri Soyyiğit, tamamı gönüllülerden oluşan ve yalnızca ekipman yardımı alan ekibinin, 2016 yılı yaz sezonunda şu ana kadar 1400 kişiyi boğulmaktan kurtarıp, hayata döndürdüklerini söyledi. Soyyiğit, yapılan çalışmanın büyük bir hizmet olduğunu ve maddi beklenti olmadan yapıldığını ifade ederek, ‘’Arkadaşlarımız kendi hayatlarını riske ederek can kurtarıyorlar. Ne yazık ki bazen bunun karşılığını bir teşekkür olarak dahi alamıyorlar ama hayat kurtarmanın rahatlığı ve mutluluğu için kendilerini dalgaların arasına atıyorlar. 3 kişilik bir bayan gurubunu boğulmaktan kurtarıp, kayıtlar için isim istediğimizde ters cevap alabiliyoruz’’ dedi.

Boğulmak anlık olay

Soyyiğit, halkın boğulma konusunda yanlış bilgilere de sahip olduğunu söyleyerek, ‘’İnsanlar boylarını aşmayan sularda da boğulabilirler. Dalga geldiğinde beden suda yatay duruma geçer ve insanın kafasında 3 hedef belirir. Yüzmek, nefes almak ve bir şeye tutunmak. Oysa, ayakları üstüne kalksa kurtulabilecekken, yatay halde yüzmeye çalışır ve boğulabilir. Akıntıya kapılan bir insan dalgayla mücadele etmeye çalışırken hayatını kaybedebiliyor, oysa yanlara doğru yüzerek, su üstünde kalmaya çalışarak kurtulabilir. Can kurtaranlar da ne kadar iyi yüzme bilseler de ekipman ve bilgileri sayesinde hayat kurtarabiliyorlar. O nedenle, ilk önce insan kendi kurtarıcısı olmalı, denize dikkatle girmeli ve uyarıları ciddiye almalı’’ dedi.

Soyyiğit, 2016 yılında rekora imza attıklarını ifade ederek, ‘’Bu sezon toplam 1400 kişiyi hayata bağladık ve boğulmaktan kurtardık. İnsanlar uyarılara dikkat etmedikleri için boğuluyorlar. Bizim denize girmeyin, gitmeyin dediğimiz noktaları seçiyorlar. Bir kişiyi günde 3 kez uyarıp, boğulurken kurtardık’’ dedi.

Can simitleri çalınıyor

Soyyiğit, insanların hayatlarının kurtulması için çeşitli noktalarda, özellikle kendi alanları dışında olan bölgelerde iplere can simidi asıldığını belirterek, ‘’Ne yazık ki bu can simitleri çalınıyor. Uygulama başladığı günden bu yana yaklaşık 250 can simidi asıldı ve çoğu kayboldu. Oysa bu can simitleri, boğulma anında denize atılsa bir insanın hayatı kurtarılacaktır. Halkın bu konuda hassas olmasını istiyoruz’’ dedi. Türkiye’de örnek proje olarak gösterilen Koskem çalışmaları 16 Haziranda başlayıp, 18 Eylülde son bulacak.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817