2 Milyarlık yatırım bizi mutlu etmiştir



TÜRKİYE 2020 YILINI BÜYÜME İLE KAPATAN ENDER ÜLKELER ARASINDA

AK Parti Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, TBMM'de düzenlemiş olduğu basın toplantısında medya temsilcileriyle bir araya gelerek ülkemiz ve Kocaeli'nin ihracatı hakkında değerlendirmelerde bulundu.

2020 yılı tüm ekonomiler açısından zorlu bir yıl olduğunu, ülkemizin 2021 yılı ekonomik toparlanmasının tüm dünyada konuşulduğunu ifade eden Şeker;
"2020 yılını büyümeyle kapatan ender ülkelerden olan ülkemizin 2021'de ciddi bir büyüme oranıyla gelişmekte olan ülkeler arasında öne çıkması gurur verici. IMF, ülkemizin gösterdiği başarılı performans neticesinde ekonomik büyüme verilerini yukarı doğru revize ederek 2021 yılı büyümemizi %6, dünya büyümesini ise % 5,5 olarak öngörmektedir." dedi. 2020 yılı tüm ekonomiler açısından zorlu bir yıl olduğunu, ülkemizin 2021 yılı ekonomik toparlanmasının tüm dünyada konuşulduğunu ifade eden Şeker;
"2020 yılını büyümeyle kapatan ender ülkelerden olan ülkemizin 2021'de ciddi bir büyüme oranıyla gelişmekte olan ülkeler arasında öne çıkması gurur verici. IMF, ülkemizin gösterdiği başarılı performans neticesinde ekonomik büyüme verilerini yukarı doğru revize ederek 2021 yılı büyümemizi %6, dünya büyümesini ise % 5,5 olarak öngörmektedir." dedi.

FİRMALARIMIZ OLAĞAN DIŞI DURUMA HIZLA UYUM SAĞLADI

Koronavirüs pandemisi nedeniyle küresel ticaretteki talep daralmasına rağmen firmaların olağandışı şartlara hızla uyum sağladığını belirten Kocaeli Milletvekili Şeker;
"Firmalarımız 2021 yılı ilk aylarında 215 ülkeye ihracat yapma başarısına imza attı. Ülkemizin 2020 yılı ihracat hedefinde oluğu gibi 2021 yıllı ihracat hedefini de inşallah geçecek. Çünkü bu güce, bu altyapıya ve bu enerjiye sahip bir ülkeyiz.
30 Ocak 2021 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımızın imzasıyla resmi gazetede yayınlanan 'Mal İhracatına Yönelik Desteklerde Hedef Ülke ve Sektörlerde İlave Desteklerin Sağlanması' kararıyla, hedef ülkelerde pazar payımız artacak, katma değerli sektörlerimiz de yeni rekorlar kıracaktır." ifadelerini kullandı.

CUMHURİYET TARİHİNİN EN YÜKSEK OCAK AYI REKORU

Genel Ticaret sistemine göre ocak ayında yapılan ihracatın, Cumhuriyet tarihinin en yüksek ocak ayı rekoru olduğunu belirten Şeker;
"Ocak – Şubat aylarında toplam 31 milyar doların üzerinde ihracat yapıldı. Şubat ayında 1555 firmamız ilk kez ihracat yaparken toplam ihracat yapan firmamız ise 39 248 oldu. Ayrıca son aylarda Türk lirası ile yapılan ihracat da artıyor. Ocak - Şubat aylarında 170 den fazla ülkeye 7 milyar Türk Lirası'nın üzerinde ihracat gerçekleştirilirken 110 ülkeyle de 9 milyar Türk Lirası'nın üzerinde ithalat işlemleri gerçekleştirildi." ifade etti.

KOCAELİ 2021 YILINDA EN ÇOK İHRACAT YAPAN 2.ŞEHİR

AK Parti Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker;
"Değerli basın mensupları, seçim bölgem Kocaeli, 2021 yılında da İstanbul’dan sonra en çok ihracat yapan 2. İl oldu.
Kocaeli Ocak-Şubat döneminde sergilediği dış satım performansıyla ihracat liginde 2,4 milyar dolar ile İstanbul’un ardından 184 milyar dolarlık ihracat hedefine en güçlü katkı veren il olacak.
Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) verilerine göre Kocaeli, ihracatta geçen yılın şubat ayına göre bu şubat ayında % 21,3'lik ihracat artışı gerçekleştirdi. Kocaeli’nin  Ocak, Şubat kümülatif ihracatı geçen yılın söz konusu dönemine göre % 2 artarak 2 milyar 378 milyon 415 bin dolara ulaştı.
İzmit Körfezi'nin etrafında kurulu 35 liman tesisiyle Türkiye'nin adeta dünyaya açılan kapısı ve Avrupa’nın en büyük 7'nci limanı konumunda olan Kocaeli, 2021 yılının 2 aylık döneminde 163 ülke ve özerk bölgeye ihracat yaptı. Türkiye'nin aralık ayında Serbest Ticaret Anlaşması imzaladığı Birleşik Krallık, Ocak-Şubat döneminde 324 milyon 878 bin dolarla Kocaeli’nden en fazla ihracat yapılan ülke oldu. Bu ülkeye yapılan ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre %77 artış gösterdi. Almanya 183 milyon 143 bin dolarla Kocaeli'nin en büyük ikinci ihracat pazarı olurken, bunu 179,7 milyon dolarla Fransa, 162,2 milyon dolarla Slovenya, 146,4 milyon dolarla Belçika izledi.
Şubat ayında Kocaeli’nden ABD’ye yapılan ihracatımızda % 23.9, Fransa’ya yapılan ihracatımızda % 18.1, Almanya’ya yapılan ihracatımızda % 11.8, İngiltere’ye yapılan ihracatımızda % 13, İtalya’ya yapılan ihracatımızda % 10 ihracat artışı yaşandı." dedi.

KOCAELİ'DE İHRACATIN DİNAMOSU OTOMOTİV SEKTÖRÜDÜR

Kocaeli’de ihracatın dinamosunun otomotiv sektörü olduğunu belirten AK Parti Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker;
"Ocak-Şubat döneminde kent ihracatının yaklaşık yarısına otomotiv sektöründe faaliyet gösteren firmalar imza attı. Kocaeli’nin ev sahipliği yaptığı Ford Otosan,
Hyundai Assan, Honda Türkiye, Anadolu Isuzu ve çok sayıda tedarik firmalarının da oluşu ile otomotiv sektörü, Kocaeli’nin ihracatında ilk sırayı aldı.
Söz otomotive gelmişken; Koç Grubu'nun Kocaeli Ford Fabrikası'na yeni yapacakları 2 milyar euroluk yatırım kararı bizleri memnun etmiştir.
Bu yatırımla Kocaeli, Türkiye'nin batarya dahil ilk ve tek elektrikli araç entegre üretim merkezi haline gelecek. Bunun için Koç Grubu'na da ayrıca teşekkür ediyorum.
Otomotiv sektörü, geçen yılın 2 aylık dönemine göre ihracatını %18,2 artırarak 1 milyar 208 milyon 511 bin dolara çıkararak 1.sırada yer alırken, başta TÜPRAŞ olmak üzere kimya sektörü 421 milyon 133 bin dolar ile ikinci sırada yer aldı. Çelik endüstrisi 176 milyon 487 bin dolarla üçüncü sırada, 168 milyon 183 bin dolarla demir ve demir dışı metaller ve 117 milyon 841 bin dolarla elektrik elektronik sektörü takip etti."ifadelerini kullandı.

ŞEKER'DEN TEŞEKKÜR
Kocaeli Milletvekili Şeker, TBMM'de yapmış olduğu basın açıklamasının son kısmında ise;
"Seçim bölgem Kocaeli, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın dediği gibi 'Reel ekonomiyi daha da güçlendirerek ithal girdi kullanımını azaltmış katma değerli üretimle ihracatta yeni rekorlar kıran yerli ve milli bir ekonomiye' destek olmaya devam ediyor.
 Ülkemizin ekonomik büyüklük olarak dünyada ilk on büyük ekonomi arasına girmesi için yatırımcının önünü açan, ülke ekonomisin güçlendiren, gecesini gündüzüne katan, yorgunluk nedir bilmeyen, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’a şükranlarımı sunuyorum.
 Özellikle Kocaeli de yatırım yapan, üretim yapan, istihdam sağlayan tüm iş insanlarını tebrik ediyor, çalışanlarını kutluyorum.
 Bu firmalarımızın her daim yanlarında olan, kent için gerekli sosyal sorumluluk projelerinde görev alan, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’na, Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Necmi BULUT’a, Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail ÇİLER’e,  Körfez Ticaret Odası Başkanı Recep ÖZTÜRK’e, tabiiki her türlü altyapıyı yaparak, sanayicinin ve yatırımcının önünü açan, ilçe belediye başkanlarımıza, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir BÜYÜKAKIN’a, ve sesimiz olan siz değerli basın mensuplarına teşekkür ediyorum." dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817