30M ÇAPINDA YARIM KÜRE
 İZAYDAŞ’ta çöp gazı balonda depolanıyor

 

Atık yönetiminde sektörün lideri konumundaki İZAYDAŞ, enerji üretiminde ilerlemeye devam ediyor. Çöp gazından elektrik enerjisi üreten tesisin kapasitesi üçüncü gaz motoru ile arttırılırken bu tesisin daha verimli çalışması için gaz balonu uygulamasına geçildi. Bu sayede gaz kayıpları önlenecek, atmosfere salınımı engellenecek ve enerjiye dönüşmek üzere depolanmış olacak.

 

30M ÇAPINDA YARIM KÜRE

İZAYDAŞ’ın Solaklar Düzenli Depolama Sahasının daha iyi işletilmesi için yeni bir adım daha atıldı. Çöp gazından enerji üretim tesisindeki gaz motorlarının enerji üretiminde, daha verimli ve stabil çalışabilmesi için ara depolama olarak da tanımlanabilecek, 8000 m3 hacminde, 30m çapında, 15m yükseklikte yarım küre şeklinde bir gaz balonu sistemi yerleştirildi.

 

GAZ BALONUNUN YAPISI

Sistem, iki adet içi içe geçmiş yüksek ısıya dayanıklı membran balondan oluşuyor. Dış membranın sürekli 12 mbar seviyesinde hava basıncı ile dolu tutulup şişkin ve gergin durması sağlanıyor. İçteki membran ise ihtiyaca göre çöp gazı ile şişiriliyor. İçteki membran şiştikçe, saatte 2000 m3 gaz dolumu ve çekimi yapılabiliyor. Böylece gaz balonu sistemi çöp gazının daha iyi kontrol edilebilmesini sağlarken, bu gazın atmosfere salınımını da engellemiş oluyor.

 

SON DERECE GÜVENLİ

İleri teknoloji kullanılmış son derece güvenilir olan gaz balonu, metan sensörü, yangın ve paratoner sistemi, fiziksel ve elektriksel basınç sensörleri ile donatılmış her an otomatik olarak takip ediliyor. Ecomembrana isimli İtalyan firmanın ürettiği gaz balonunun iki yıl içerisinde maliyetini amorti etmesi bekleniyor.

 

ÜÇÜNCÜ GAZ MOTORU DEVREDE

2012 yılı mart ayında çalışmaya başlayan çöp gazından elektrik enerjisi üretimi tesisinde, kapasite artışına gidildi. Mevcut gaz motorları tam kapasite çalıştırılırken, üçüncü gaz motoru devreye alındı. Solaklar Sahası’ndan bir saatte ortalama 2 bin 200 kWh enerji üretilirken bu değer 3 bin 600 kWh seviyelerine geldi. 2013 yılı için Ağustos ayı sonuna kadar toplam 13 milyon kWh enerji üretim miktarına ulaşılırken bu üretimin yılsonunda 20 Milyon kWh olması hedefleniyor.

 

ENERJİ ÜRETİMİ DAHA DA ARTACAK

Öte yandan Solaklar Düzenli Depolama Sahası’nın çöp dökümü yapılan noktalarında yeni gaz kuyularının açılmasına yönelik çalışmalar devam ediyor. Bu kuyular da devreye girdiğinde, Kocaeli’nin evsel çöplerinden elde edilen enerji miktarı daha da artmış olacak.

 

BU TESİSLER PEK ÇOK AÇIDAN FAYDALI

İZAYDAŞ Genel Müdürü Muhammet Saraç, LFG adı verilen bu tesislerin kente ve ekonomiye pek çok açıdan fayda sağladığını belirterek “Hem çöplüklerin patlama riskini ortadan kaldırıyor, hem çevre kirliliğini önlüyor, hem de içinden çıkan gazla elektrik enerjisi üretiliyor” dedi.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817