banner2779
banner2752
banner2750

9 ayda 3 bin 767 denetim
 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi halkın sağlığına büyük önem veriyor. Bu kapsamda Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Gıda Kontrol Şube Müdürlüğü ile Zabıta Daire Başkanlığı İhtisas Zabıta Şube Müdürlüğü’nden oluşturulan denetim ekiplerince ilimizde gıda konusunda faaliyet gösteren işletmelerin teknik ve hijyenik kontrollerine devam ediliyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen gıda denetimleri kapsamında 2014 yılının ilk 9 ayında 3 bin 767 teknik ve hijyenik denetim gerçekleştirildi.

 

İLÇELERDE DENETİM

Yapılan denetimlerde 1241 büfe, bakkal, market, 520 lokanta ve restoran, 396 kahvehane, kıraathane ve çay ocağı, 170 okul kantini ve yemekhanesi, 234 imalathane ve pastane, 158 unlu mamül ve ekmek fırını, 568 kafeterya ve fast food işletmesi, 122 kasap ile gıda konusunda faaliyet gösteren 358 işletme denetime tabi tutuldu. Yapılan denetimlerden 1.820 adedi İzmit, 453 adedi Gölcük, 216 adedi Derince, 150 adedi Körfez ve 929 adedi de Gebze’de gerçekleştirildi.

 

İŞ YERLERİNE TİTİZ KONTROL

Yapılan denetimlerde işyerleri titiz bir kontrolden geçirilirken; iş yeri, personel, alet-ekipman genel temizlik ve hijyeniyle iş yerlerinde gerek mutfakta kullanılan gerekse satışa sunulan gıda maddelerinin gıda güvenliği ve kalitesi, sergileme, saklama koşulları ile çalışanların sağlık muayene kartları gibi konularda yasaların öngördüğü doğrultuda incelemeler yapılıyor. Denetimler sırasında soğutucu dolap sıcaklık derecelerinin ölçülmesine kadar titiz incelemeler yapan denetim ekipleri, esnafların soğutucu dolap temizlik, bakım ve sıcaklık derecelerine dikkat etmeleri, gıda maddelerinin muhafaza koşullarına dikkat ederek, uygun şekilde saklamaları konusunda titiz  davranmalarını istiyor.

 

TÜKETİM TARİHİNE DİKKAT

İş yerlerinde satışa sunulan ya da üretimde kullanılan her gıda maddesinin mutlaka üretim izinli olması, etiket bilgilerinin tam olması ürün alımında bu bilgilerin mutlaka kontrol edilmesi, üretim izni olmayan, son tüketim tarihi belli olmayan ya da geçmiş, bozulmuş, küflenmiş gıda maddelerinin tüketime sunulmaması konularında duyarlı davranmaları isteniyor.

 

 

TEMİZLİK ÖNEMİ VURGULANDI

İş yerlerinde temizlik ve dezenfeksiyonun önemine de değinen denetim ekipleri, iş yerlerinde yeterli düzeyde temizlenmeyen mikroorganizmaların üretilen gıdaya bulaşabileceğini vurguluyor.  Bu mikroorganizmalar genellikle zor ya da uzun zaman aralıklarıyla temizlenen vanalar, musluklar, kırık, çatlak fayans ve tezgâhlar, elektrik düğmeleri, dolap ve kapı-pencere kolları ve benzeri yerlerde yerleşip çoğalma imkânı buluyor. Bu mikroorganizmalar buralardan el ile temas ya da doğrudan gıda maddesinin teması ile bulaşarak sağlığımız açısından risk oluşturabiliyor.

 

HALK SAĞLIĞINI KORUMAK

İş yeri temizliği halk sağlığını korumak, sağlıklı bir ortam elde etmek, yasal gereklilikleri yerine getirmek, işyerinde kullanılan alet ve ekipmanın ömrünü uzatmak, sinek, böcek gibi haşeratı iş yerinden uzak tutmak ve iş yerinin imajını daima güvenilir kılmak için aksatılmadan, bir plan dahilinde ve bilinçli olarak yapılmalıdır. Göze görülebilen kirliliklerin uzaklaştırılmasının ardından iş yerinde kullanılan ekipmanların ve gıda maddesi ile temasta bulunabilecek tüm yüzeylerin kimyasal madde kalıntıları ve mikroorganizmalardan arındırılması gerekmektedir.

 

İHBAR VE ŞİKAYET

Yapılan denetimlerin halk sağlığını koruma, esnafı bilinçlendirme, hizmet kalitesinin yükseltilmesi, mevcut işyeri standartlarının iyileştirilmesi konusunda büyük önem taşıdığını belirten yetkililer, tüketicinin yediğine içtiğine dikkat ederek gördüğü olumsuzlukları da ilgi birimlere Alo Gıda 174 ya da Alo Zabıta 153 veya 444 11 41 Çözüm Masası kanalıyla bildirmeleri konusunda duyarlı davranmalarını istedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2778

banner2763

banner2765

banner2754

banner2762

banner2764

banner2766

banner2723

banner2680

banner2751