banner2827
banner2818
banner2819
banner2821
banner2820

9. Kocaeli Kitap Fuarı’na uğramadan geçme

 

9. Kocaeli Kitap Fuarı, 13-21 Mayıs tarihleri arasında Kocaeli Uluslararası Fuar Merkezi’nde kitapseverlerle buluşacak. Fuar öncesinde düzenlenen basın toplantısında Genel Sekreter Doç. Dr. Tahir Büyükakın, 9. Kocaeli Kitap Fuarı’na yönelik detayları kamuoyuyla paylaştı. Kocaeli halkına Kitap Fuarı’na gösterdikleri yakın ilgiden dolayı teşekkür eden Genel Sekreter Büyükakın, 9. Kocaeli Kitap Fuarı’nda 465 yayınevinin yanı sıra 600’ün üzerinde söyleşi, panel ve imza günü düzenleneceği bilgisini verdi.

 

PAYDAŞLARIN KATILIMIYLA BASIN TOPLANTISI

Antikkapı’da düzenlenen basın toplantısına Genel Sekreter Doç. Dr. Büyükakın’ın yanı sıra Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Ali Yeşildal, İl Milli Eğitim Müdürü Fehmi Rasim Çelik, Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Raşit Fidan, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı Hasan Yılmaz, Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanı Ali Bilgi ile Kocaeli Ticaret Odası(KOTO) Genel Sekreteri Mert Anlıpak katıldı.

 

BÜYÜAKIN: KİTAP FUARIYLA GURUR DUYUYORUM

Sözlerine Kocaeli Kitap Fuarı organizasyonuyla gurur duyduğunu söyleyerek başlayan Genel Sekreter Büyükakın, ‘’Büyükşehir Belediyesi olarak yaptığımız tüm projeler çok önemli ama ben Kitap Fuarı’na ayrı bir değer veriyorum. Kitap gerçek anlamda bir medeniyet. O nedenle bu yıl kitap fuarımızın temasını ‘Kitap ve Medeniyet’ olarak belirledik’’ açıklamasını yaptı. Geçen yıl fuarı 705 bin ziyaretçinin ziyaret ettiğini hatırlatan Genel Sekreter Büyükakın, basın toplantısına katılan gazetecilerden bu yılki katılım tahminlerini aldı. Basın mensupları, bu yıl fuara katılımın 750-800 bin dolayında olmasını beklediklerini söyledi.

 

‘’KOCAELİ KÜLTÜR VE SANATTA DA ÖNCÜ’’

‘’Dokuz yıl önce göle çaldığımız maya tuttu’’ diyen Genel Sekreter Büyükakın, ‘’Artık bizim Kitap Fuarımızdan maya alınıp, başka illerdeki kitap fuarlarına maya çalınıyor. Diğer illerdeki kitap fuarlarına profesyonel destek vermeye başladık. Kocaeli, kültür ve sanat alanındaki öncü olmaya devam ediyor. Ben çalışma arkadaşlarımıza, her yıl fuarımızın duyurumunu yapan basınımıza ve özellikle Kocaeli Kitap Fuarı’nı katılımlarıyla Türkiye’nin en büyük kitap fuarı konumuna getiren Kocaeli halkımıza teşekkür ediyorum’’ açıklamasını yaptı. Fuarın paydaşları arasında yer alan İl Milli Eğitim Müdürü Çelik, ‘’Büyükşehir’in Kocaeli’nde eğitime büyük destekleri var. Bu anlamda ne kadar şanslı olduğumuzu her zaman dile getiriyorum. Bu yıl 130 bin dolayında öğrencimizin Kocaeli Kitap Fuarı’na Büyükşehir’in desteğiyle ziyaret etmesini sağlamayı planlıyoruz. Kocaeli sanayinin yanı sıra eğitim şehri olma yolunda da ilerliyor’’ dedi. Yine fuarın paydaşları arasında yer alan KOTO Genel Sekreteri Anlıpak, Kitap Fuarı’nın sosyal ve ticari anlamda önemini çok iyi bildiklerini ifade etti, ayrıca KOTO’nun 9. Kocaeli Kitap Fuarı’na yönelik düzenlediği kampanyayla ilgili bilgi verdi.

 

BU YIL 9. KEZ KAPILARINI AÇIYOR

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı’nın düzenlediği, Türkiye’nin en büyük kitap fuarı olma özelliğini taşıyan Kocaeli Kitap Fuarı, bu yıl 9. kez kapılarını kitap tutkunlarına açacak. 13-21 Mayıs tarihleri arasında 465 yayınevi, 600’ün üzerinde söyleşi, panel ve imza gününe ev sahipliği yapacak olan 9. Kocaeli Kitap Fuarı, geçen yıl 705 bin ziyaretçiyle alanında kırılması zor bir rekora imza atmıştı. 9. Kocaeli Kitap Fuarı, 13-21 Mayıs tarihleri arasında her gün 10.30-21.00 saatleri arasında kitapseverlere açık olacak.

 

MAYIS KOCAELİ’DE BİR BAŞKA GÜZEL

Her yıl mayıs ayı yaklaştığında Kocaeli’de tatlı bir heyecan başlar. Sadece Kocaeli’de değil, çevre illerde yaşayan kitap kurtları, tüm yıl boyunca mayıs ayını iple çeker. Mayısın ilk haftasından itibaren kenti adeta kağıt kokusu sarar. Yaklaşık 80 yıl önce SEKA Kağıt Fabrikası’nın kurulmasıyla kağıtla tanışan Kocaeli, kağıt ile olan irtibatını hiç bir zaman kesmedi. Kocaeli Kitap Fuarı ise kentin kağıtla olan bağında zirveyi oluşturdu. ‘’Kağıttan Dünyaların Keşfi’’ mottosuyla kitap fuarcılığına farklı bir bakış açısı sunan Kocaeli Kitap Fuarı’nın startı bu yıl 7 Mayıs Pazar günü düzenlenecek ‘’Kitaba Koş’’ etkinliğiyle verilecek. 

 

BEN KİTABA, KİTAP SANA KOŞUYOR

Kitaba Koş etkinliğinin bu yıl ikincisi düzenlenecek. Kocaeli Kitap Fuarı’na dikkatleri çekmenin yanı sıra kentte spor kültürünü geliştirmeyi hedefleyen etkinlik, 4 km halk koşusu ve profesyonel sporcu yarışları olmak üzere iki kategoride düzenlenecek.  4 km’lik Halk Koşusunun startı Seka Park’tan saat 09.30’da verilecek.  Atletizm Pistinde yarışı tamamlayan vatandaşlara kitap hediye edilecek.  Vatandaşlar isterse ‘’Ben Kitaba, Kitap Sana Koşuyor’’ sloganıyla aldıkları kitabı alanda kurulacak PTT Kargo standından ülkemizin dört bir yanındaki sevdiklerine ücretsiz yollayabilecek.

 

KEMAL SUNAL’IN POSTACI FİLMİNE GÖNDERME YAPILACAK

Öte yandan bu yıl Kitaba Koş etkinliği içinde en sevilen Kemal Sunal filmlerinden olan Postacı filmine anlamlı bir gönderme yapılacak. Koşu çerçevesinde Postacı Yürüyüşü Yarışı düzenlenecek. Yarışa Türkiye genelindeki 300 postacı katılacak. Profesyonel sporcu yarışları kapsamında 100 metre erkekler, 100 metre kızlar ve 100 metre engelli koşu kızlar, 800 metre erkekler ve 4X100 metre bayrak yarışı gerçekleştirilecek.

 

AĞAÇLAR YİNE KİTAP AÇACAK

Her yıl olduğu gibi bu yılda İzmit merkezdeki Yürüyüş Yolu’nda ağaçlar kitap açacak. 12 Mayıs Cuma günü saat 07.30’da Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’nun ilk kitabı ağaçtan toplamasıyla startı verilecek etkinlikte işe giden vatandaşlar ile okulun yolunu tutan öğrenciler, Yürüyüş Yolu boyunca dizilen binlerce kitabı toplayacak.

 

FUARIN ONUR KONUĞU BEŞİR AYVAZOĞLU

Bu yıl ‘’Medeniyet ve Kitap’’ temasının işleneceği fuarın onur konuğu ise öğretmenlik, yazarlık, şairlik, bestecilik, köşe yazarlığı, gazetecilik ve söz yazarlığı gibi birçok alanda başarılar elde eden Beşir Ayvazoğlu olacak. Elliye yakın kitap ve esere imza atan, edebiyat alanında prestijli ödüllere sahip olan Ayvazoğlu,  2014 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür ve Sanat Ödülü'ne layık görülmüştü. 13 Mayıs Cumartesi fuarın açılış gününde onur konuğu olarak yer alacak Ayvazoğlu, 20 Mayıs Cumartesi günü sat 17.00’de gerçekleşecek sempozyumda sevenleriyle tekrar bir araya gelecek.

 

HATIRALAR SAHAFLARDA CANLANACAK

9. Kocaeli Kitap Fuarı’nda milyonlarca kitabın alıcılarını bekleyeceği yayınevi stantlarının yanı sıra sahaflar da yine bir hayli ilgi görecek. Sahafların eskimeyen ‘’eski’’ kokusu, sararmış yapraklarda binlerce hatıralar, birçoğumuzun delikanlılığı, genç kızlığı, belki babalarımızın, dedelerimizin, ninelerimizin anıları… Bugün aramızda olmayan ancak sevgiyle yad ettiğimiz birçok sanatçının magazin dergilerindeki fotoğrafları, film afişleri, plak veya kasetleri…

 

AMERİKALI YAZAR FİNKELSTEİN; ’BAĞIMSIZ TÜRKİYE İSTEMİYORLAR’

Uluslararası boyutta etkinliklerin de yer aldığı 9. Kocaeli Kitap Fuarı’nda Türk dostu tanınmış isim Norman Finkelstein’in söyleşisi çok dikkat çekecek. Amerikalı aktivist, yazar ve akademisyen Norman Finkelstein, geçtiğimiz günlerde yaptığı, ‘’Bağımsız Türkiye istemiyorlar’’ çıkışıyla dikkat çekmişti. Yahudi medyası tarafından bu açıklamaları nedeniyle şiddetle eleştirilen Finkelstein, Türkiye’deki üniversitelerde öğretim üyeliği de yapmıştı. Finkelstein, 13 Mayıs Cumartesi günü saat 17.00’de ‘’Dünyanın Gözünden Türkiye ve Ortadoğu’’ konulu söyleşini gerçekleştirecek.

 

CAT STEVENS’İN YUSUF İSLAM’A RUHANİ YOLCULUĞU

Dünyanın yıllarca Cat Stevens olarak tanıdığı İngiliz şarkıcı, söz yazarı ve besteci, Müslüman olduktan sonra Yusuf İslam adını aldı. 15 Temmuz Darbe Girişiminin ardından, ‘’Allah, Türkiye ve Erdoğan’ı korudu’’ açıklamasını yapan Yusuf İslam,  14 Mayıs Pazar günü saat 15.00’teki ‘’Neden hala gitar taşıyorum’’ konulu söyleşisinde Cat Stevens’in Yusuf İslam’a ruhani yolculuğunu anlatacak, ardından yeni yayınlanacak ‘’Karanlığın Örtüsü Kalkınca’’ isimli kitabının imza programına katılacak.

 

15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİ VE FETÖ

Bu yıl fuarda geçtiğimiz yılın 15 Temmuz’unda düzenlenen ve 240 şehit verdiğimiz hain darbe girişiminde yaşananlar ile FETÖ terör örgütü gerçeği düzenlenecek söyleşi ve panellerle masaya yatırılacak. Usta gazeteciler, olayların yakın tanıkları ve siyasal bilimciler, konuyu enine boyuna tartışacak. 2011 yılında gözaltına alınan ve uzun süre tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakılan Posta Gazetesi yazarı Nedim Şener, Sabah Gazetesi köşe yazarı Ferhat Ünlü ile gazeteci Çetiner Çetin, 13 Mayıs Cumartesi saat 15.00’te ‘’Araştırmacı Gazeteci Tehlikeyi Gördü mü?’’ konulu seminerde FETÖ gerçeğini anlatacak.

 

METE YARAR O GECE YAŞANANLARI ANLATACAK

Özel Kuvvet Komutanlığı’ndan emekli binbaşı Mete Yarar, gazeteci Metehan Demir, İstanbul’da açtığı popüler mekanların ardından Hürriyet Gazetesi’nde bir dönem ses getiren röportajlara imza atan İzzet Çapa, 14 Mayıs Pazar günü saat 19.00’daki ‘’Gündemi Yeni Medyadan İzlemek’’ konulu söyleşide 15 Temmuz darbe girişimini ele alacak. 15 Temmuz gecesi yaşananları en ince ayrıntısına kadar kamuoyuyla paylaşan Mete Yarar, darbe girişiminin şifrelerini en iyi çözen isim olarak yine dikkat çekecek açıklamalar yapacak.

 

‘’GEZİ-DARBE HATTINDA TÜRKİYE’YE KARŞI OPERASYONLAR’’

15 Temmuz hain darbe girişimi ve FETÖ terör örgütüne yönelik her şey 9. Kocaeli Kitap Fuarı’nda enine boyuna tartışılacak ve gerçekler gün ışığına çıkacak. FETÖ terör örgütüne yönelik sert açıklamalarıyla gündemden düşmeyen eski emniyet müdürü Hanefi Avcı ile Yeni Şafak Gazetesi köşe yazarı Merve Şebnem, 21 Mayıs Pazar günü saat 17.00’de yine çok önemli bilgi ve belgelerle söyleşiyi takip etmeye gelenlerin karşısında olacak. Hanefi Avcı ile Merve Şebnem, ‘’Gezi-Darbe Hattında Türkiye’ye Karşı Operasyonlar’’ hakkında dikkat çekici bilgiler verecek.   

 

15 TEMMUZ RUHU VE GÜÇLÜ TÜRKİYE KOMPOZİSYON VE RESİM YARIŞMASI

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde ilimiz genelinde 12. sınıf öğrencilerine “15 Temmuz Ruhu ve Güçlü Türkiye” teması ile farkındalık oluşturarak; güncel meseleler hakkında bilgi sahibi olmaları, sosyal, kültürel ve tarihi değerlerini kavramaları, görüş ve düşüncelerini uygun bir şekilde ifade etmelerini sağlamak amacıyla düzenlenen kompozisyon ve resim yarışması düzenlendi. Yarışmanın ödül töreni 16 Mayıs Salı günü saat 14.00’te Kılavuz Gençlik Sahnesi’nde gerçekleştirilecek. Programda birinci olan öğrenci eserini okuyacak, dereceye giren resimler sergilenecek.

 

ANADOLU AJANSI’NDAN 15 TEMMUZ FOTOĞRAF SERGİSİ

Öte yandan 9. Kocaeli Kitap Fuarı’nın medya sponsoru Anadolu Ajansı, 15 Temmuz Darbe Girişimi’nde yaşananları anlatan bir fotoğraf sergisi düzenleyecek. FETÖ ve iş birlikçileri tarafından başlatılan hain darbe girişimi sırasında Anadolu Ajansı muhabirlerinin objektifine yansıyan, aziz milletimizin kahramanlık destanı bu sergide gözler önüne serilecek. Ayrıca Radyo 7 de Kitap Fuarı’nın medya sponsorları arasında yer alıyor.

 

İNTERNET HABER SİTELERİNDE NELER OLUYOR!

9. Kocaeli Kitap Fuarı, bu yıl konferans ve söyleşileriyle kamuoyunu bir hayli meşgul edecek. Gazeteciler geçidine dönüşecek Kitap Fuarı’nda Yeni Şafak Gazetesi İnternet Yazı İşleri Müdürü Ersin Çelik, www.haber7.com yazarı İbrahim Erdoğan,www.internethaber.com ve çok sayıda başka internet sitesinin kurucusu olan Hadi Özışık, kitapseverlerle bir araya gelecek. 16 Mayıs Salı günü saat 18.00’de başlayacak ‘’Haber Portalı Dedikleri…’’ konulu söyleşide internet medyasının dünü, bugünü ve geleceği tartışılacak.  

 

GENEL YAYIN YÖNETMENLERİ GAZETE YÖNETMEYİ ANLATACAK

Kitap Fuarı, 19 Mayıs Salı günü yine tanınmış gazete yöneticilerini misafir edecek. Saat 18.00’de başlayacak söyleşide Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak, Daily Sabah Genel Yayın Yönetmeni Serdar Karagöz, Karar Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Kiras, Türkiye Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmail Kapan, ‘’Gazete Yönetmek, Siyaseti İzlemek’’ konusunu tartışacak. Dört önemli gazetenin genel yayın yönetmenleri bir araya gelince, siyasetin gündemi, 15 Temmuz hain darbe girişimi ve referandum sonuçları masaya yatırılacak.

 

GENEL YAYIN YÖNETMENLERİNİN GÖZÜNDEN HABER KANALLARI

Elbette televizyon gazetecileri de 9. Kocaeli Kitap Fuarı’nda yerini alacak. Her akşam milyonların takip ettiği haber kanallarının genel yayın yönetmenleri ‘’Haber Kanalı Olmak’’ konusunu, kendilerini dinlemeye gelenlere anlatacak. Habertürk Tv Genel Yayın Yönetmeni ve ‘’Akılda Kalan’’ programıyla çok önemli konukları misafir eden Veyis Ateş, Ahaber Genel Müdürü Abdülhalik Çimen, 24 Tv Genel Müdürü Murat Çiçek, TGRT Genel Yayın Yönetmeni Yücel Koç, 20 Mayıs Cumartesi saat 18.00’de düzenlenecek panelde her akşam izlediğimiz tv haberlerinin nasıl hazırlandığını anlatırken, gündemi de değerlendirecek. 

 

DÜNYAYI KİM YÖNETİYOR?

‘’Düzenin Şifreleri’’, ‘’Küresel Hegemonya Savaşları’’, ‘’Evanjelizm’’ gibi kitapların yazarı, Masonlar ve Masonlukla ilgili açıklamaları ses getiren Ramazan Kurtoğlu, 17 Mayıs Çarşamba günü saat 17.00’deki söyleşide ekranların sevilen spikerlerinden Buse Biçer ile bir araya gelecek. Kurtoğlu ile Biçer, söyleşide ‘’Dünyayı Kim Nasıl Yönetiyor?’’ sorusuna cevap arayacak.   

 

KİTAP FUARINDA TARİH GEÇİDİ

Kitap fuarı olur da, tarihin bilinmeyen koridorlarında yolculuğa çıkılmaz mı? Bu yıl da İlber Ortaylı, Ahmet Şimşirgil, Mustafa Armağan, Talha Uğurluel, İsmail Kara gibi Türkiye’nin önde gelen tarihçileri, 9. Kocaeli Kitap Fuarı’nda tarihin koridorlarında keşfe çıkacak. Uzun süredir farklı coğrafyalarda Osmanlı’nın izlerini süren Talha Uğurluel, 17 Mayıs Çarşamba günü saat 15.00’de düzenlenecek oturumda hazırlıklarını sürdürdüğü II. Abdülhamit kitabını ve yaptığı yolculuklarda gördüğü Abdülhamit’in izlerini anlatacak. 20 Mayıs Cumartesi saat 12.00’de farklı yorumu ve tarzıyla dikkat çeken İlber Ortaylı, ‘’Türklerin Altınçağı’’nı anlatacak. Yine 20 Mayıs Cumartesi günü Kılavuz Gençlik alanı ezber bozan bir tarihçiyi ağırlayacak. Saat 13.00’teki söyleşide gençlerle bir araya gelecek olan Mustafa Armağan, ‘’Ayasofya’yı rehinden kim kurtaracak?’’ diye soracak.

 

BEYLİKTEN İMPARATORLUĞA GİDEN YOL

İlahiyatçı-yazar ve tarihçi İsmail Kara, 18 Mayıs Perşembe günü saat 15.00’te ‘’Cumhuriyet Türkiyesi’nde bir mesele olarak İslam’’ söyleşisiyle çok önemli bir konuya parmak basacak. Televizyonda katıldığı programlarda yaptığı konuşmalarla Osmanlı’nın kuruluş hikayesini en güzel anlatan isimlerden birisi olan Ahmet Şimşirgil, 21 Mayıs Pazar günü saat 13.00’te ‘’Otağ-Büyük Doğuş’’ sunumuyla yine Osmanlı’nın beylikten imparatorluğa giden yolda attığı ilk adımları anlatacak. Habertürk ve TRT’de yaptıkları tarih programlarıyla dikkat çeken ve bu konuda tarihçilerle birlikte kitap çıkaran ekranların sevilen isimleri Cansu Canan Özgen 13 Mayıs Cumartesi saat 13.00’te ‘’Selçuklu’nun Şifreleri’’, Pelin Çift ise 21 Mayıs Pazar günü saat 15.00’te ‘’Gündem Ötesi’’yle tarihe ışık tutacak.

 

VARTANYAN, ‘’İNSANIZ AYIBI YOK’’ DİYECEK

Sinema, televizyon ve gazetecilik gibi alanlarda dikkat çeken çalışmalar yapan Erem Şentürk, Kitap Fuarı’nın Kılavuz Gençlik alanında gençlerle bir araya gelecek. Kısa süre önce düzenlenen Kocaeli Tarihi Sempozyumu’nda Malkoçoğlu’na yönelik açıklamaları ses getiren Erem Şentürk, 14 Mayıs Pazar günü saat 15.00’te ‘’Kitap ve Medeniyet’’ konusuyla gençlerle bir araya gelecek. Alem FM’in sevilen program yapımcılarından, ‘’Siyah Gözyaşı’’, ‘’Gitme Zamanı’’ ve ‘’Gerçekten yaşıyor muyuz?’’ kitaplarının yazarı, sosyal medya fenomenlerinden Aret Vartanyan, 17 Mayıs Çarşamba günü saat 15.00’te düzenlenecek söyleşide ‘’İnsanız ayıbı yok!’ diyecek.

 

DÜĞÜN DERNEK, KİTAP FUARI’NDA

Sinemada gişe rekorları kıran Düğün Dernek filminin yönetmeni Selçuk Aydemir de, 9. Kocaeli Kitap Fuarı’nda kitapseverlerle bir araya gelecek. 14 Mayıs Pazar günü saat 17.00’de ‘’Hayaller ve hayatlar’’ konulu söyleşisinde Aydemir, yeni kitabının tanıtımını da yapacak. Uzun dönem TRT’de yayınlanan ‘’Can veren pervaneler’’ programını hazırlayan, çok sayıda kitabı bulunan Hayati İnanç, 19 Mayıs Cuma günü saat 18.00’de Kılavuz Gençlik alanında gençlere ‘’Kültürel Erozyon’’u anlatacak. Üsküdar Üniversitesi’nin kurucu rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan ise Kılavuz Gençlik alanında 14 Mayıs Pazar günü saat 14.00’te ‘’Aile İçi İleitişimde Sık Yapılan Yanlışlar’’ı anlatacak.  

 

DİD YOU MEAN CEM YILMAZ?

Karikatürist ve şovmen Cem Yılmaz’ı tanıyanlar, onun ağabeyi Can Yılmaz’ı da yakından bilir. Çünkü Cem Yılmaz, sahneye her çıktığında ağabeyi Can Yılmaz’ın hikayelerini anlatır. Hatta onun, ‘’Google’a Can yılmaz yazdığında; did you mean Cem Yılmaz diye soruyor’’ esprisi çok bilinir. Can Yılmaz da bilinir ama çok tanınmaz, çünkü genelde gözden uzak durur. Ancak Kocaeli Kitap Fuarı için bu kararını değiştirdi, üstelik ona yine Cem Yılmaz filmlerinin değişmez oyuncularından Zafer Algöz eşlik edecek. Can Yılmaz ile Zafer Algöz, fuarda gençlerle bir araya gelecek. İkilinin ‘’Öykülerle Yaşamak’’ söyleşisi 20 Mayıs Cumartesi günü saat 14.00’te Kılavuz Gençlik alanında gerçekleşecek.

 

HİKMET GENÇ; ‘’KİTAP VE GENÇLİK’’

Bu yıl tanınmış gazetecilerin söyleşi ve panellerine ev sahipliği yapacak olan 9. Kocaeli Kitap Fuarı, katıldıkları tv programlarında dikkat çeken söylemleriyle gündemden düşmeyen Hikmet Genç’i misafir edecek. Yeni Şafak Gazetesi köşe yazarı Hikmet Genç, ‘’Kitap ve Gençlik’’ konulu söyleşisiyle 17 Mayıs Çarşamba günü saat 16.00’da TÜGVA’nın konuğu olacak.

 

TANINMIŞ YAZAR, SANATÇI VE PROGRAM YAPIMCILARI

Bu yıl fuarda söyleşi yapacak ve imza günlerine katılacak isimler arasında Ahmet Ümit, Mario Levi,  Süleyman Özışık, Kemal Sayar, Erem Şentürk, Yusuf Kaplan, Ömer Tuğrul İnançer, Aşkım Kapışmak, Pınar Kür, Ayşe Kulin, Hayati İnanç,  Rasim Özdenören, Hüsrev Hatemi, Enver Aysever, Sibel Eraslan, Kahraman Tazeoğlu, Sunay Akın, Mevlana İdris, Leyla İpekçi, Deniz Türkali, Şermin Çarkacı, Mehmet Doğan, Nurullah Genç, Sunay Akın, Mehmet Ali Bulut, Hasan Kaçan ve onlarca yazar, düşünür ve şair yer alıyor.

 

FUARIN ÖZEL OTURUMLARI

Elbette fuar kapsamında özel oturumlar da yer alacak. Gençlik Ve Sinema Paneli’nde Bahadır Yenişehirlioğlu, Aslı Bekiroğlu, Serkan Şenalp, Duygu Gürcan katılacak. Sunucu Erdoğan Arıkan’ın moderatörlüğünü üstleneceği 21 Mayıs Pazar günü saat 14.00’teki Gençlik Ve Spor Paneli’nde eski futbolcu ve teknik direktörlerden Oğuz Çetin, Oktay Derelioğlu, Evren Nuri Turhan,  Ogün Temizkanoğlu yer alacak. Kocaeli Buluşmaları’nda ise ‘’Kocaeli’nin Yerel Gazete Gerçeği’’, ‘’Mancarlı Pide’den Pitaya’’, ‘’Kocaeli’de Amatör Spor’’ konularında 3 ayrı oturum gerçekleştirilecek.

 

CİN FİKİR BULUŞMALARI

9. Kocaeli Kitap Fuarı’nda gençlere yeni ufuklar açmak amacıyla ‘’Cin Fikirleri’’ ile hayatta bir adım öne geçen önemli isimler gençlerle buluşacak. Cin Fikir buluşmalarında ''Zirveye Yolculuk'' oturumuna İsmail Haznedar-2015 JCI Dünya Başkanı,  ‘’Göçmen Böreğin Başarı Hikayesi’’ oturumuna İlker Can Dönmez, ''Bir Fikrin mi var?'' oturumuna Fuat Sami ve ''Yedi Yaşımda Bindiğim Kamyonun Frenleri Patladı ve Hayata Yuvarlandım'' oturumuna Ataman Özbay katılacak.

 

EDEB-İ HAYAT OKUMALARI’NIN ÖDÜL TÖRENİ

Kocaeli Kitap Fuarı, sadece 9 gün sürüyor ama hazırlıkları aylar öncesinden başlıyor. Kocaeli’nde öğrenim görmekte olan özel ve resmi tüm lise ve ortaokul öğrencilerine yönelik düzenlenen kitap okuma projesi; ‘’Edeb-i Hayat Okumaları’’ da aylar öncesinden başladı. Proje kapsamında lise öğrencilerine Mustafa Kutlu’ya ait beş eser, ortaokul öğrencilerine de Cahit Zarifoğlu’na ait beş eser okutuldu. Projeye toplamda 7885 öğrenci başvuru yaptı. Daha sonra çocuklar, okudukları kitaplardan sınava tabi tutuldu. Kitap Fuarı’nın açılış günü olan 13 Mayıs Cumartesi saat 11.00’de yapılacak açılış töreninde başarılı olan öğrenciler ve okulları, ödüllerine kavuşacak.

 

ÇOK YAZARLI TEK KİTAP; DAĞILMA!

Onlar üniversite öğrencisi, emekli öğretmen, psikolog, mühendis, hatta kadayıf ustası… Yaşları, eğitimleri ve meslekleri farklı ama onları aynı noktada buluşturan bir tutkuları var; o da iyi bir ‘’yazar’’ olmak. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile Türkiye Edebiyat Derneği (TDED) Kocaeli Şubesi’nin iş birliğiyle açılan "Yazarlık Kursu"na katılan 13 amatör yazar, 15 Temmuz darbe girişiminde yaşadıklarını, duygularını ve geleceğe dönük öngörülerini ortak bir kitapta bir araya getirdi. 13 ayrı yazarın ütopik bir kurguda buluştuğu ‘’Dağılma!’’, 13-21 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek 9. Kocaeli Kitap Fuarı’nda okuyucuyla buluşacak. Çok yazarlı tek kitabın tanıtımı 13 Mayıs Cumartesi günü saat 11.00’de Kılavuz Gençlik Sahnesi’nde yapılacak.

 

KARİKATÜRDE DE BİLGE ŞEHİR KOCAELİ

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından 9. Kocaeli Kitap Fuarı kapsamında düzenlenen 1. Uluslararası Bilge Şehir Karikatür Yarışması’nda ‘’Kitap ve Medeniyet’’ konusunu çizgilerle en güzel anlatan karikatürler, jürinin titizlikle yaptığı değerlendirme sonucunda belirlendi. Finale kalan 67 eser arasında Kocaelili genç karikatüristlerin çalışmalarının da buluşması ayrı bir sevinç kaynağı oldu. İlk yılından beklenenin ötesinde ilgi gören organizasyon sadece bir yarışma olmanın ötesinde anlam taşıyor. Bu kapsamda Kocaeli’de açılacak Karikatür Okulu’nda geleceğin karikatüristleri yetişecek.

 

ÖDÜL TÖRENİ KİTAP FUARI’NDA

Daha ilk yılından yarışmaya 58 ülkeden 493 karikatürist 1218 eserle başvurdu. Jürinin titiz değerlendirmesiyle bunların arasından ‘’Kitap ve Medeniyet’ olgusunu en iyi anlatan 67 eser finale kaldı. Üstelik Kocaelili karikatüristlerin eserleri de finale kalmayı hak etti. Dikkat çekici eserlerin yer aldığı yarışmanın final değerlendirmesi 28-29 Nisan tarihlerinde yapıldı ve dereceye giren eserler belirlendi. Ödül töreni ise 9. Kocaeli Kitap Fuarı’nın 13 Mayıs Cumartesi günü saat 11.00’de yapılacak açılış töreninde gerçekleştirilecek, aynı zamanda fuar süresince usta karikatüristlerin söyleşileri ve atölye çalışmalarına yer verilecek.

 

KARİKATÜR FESTİVALİNE DÖNÜŞECEK

1. Uluslararası Bilge Şehir Kocaeli Karikatür Yarışması, 9. Kocaeli Kitap Fuarı bünyesinde adeta bir karikatür festivaline dönüşecek. Kocaeli’nde karikatür sanatına olan ilgiyi ve merakı artırmak, bu sanata ilgi duyan her yaştan insanın kendisini çizgileriyle ifade etmesine olanak sağlamak amacıyla düzenlenen yarışma projesi, aynı zamanda geleceğin karikatüristleri için ilk adım olacak. Usta karikatüristlerin jüride yer aldığı yarışmada birinci olan eser sahibine 15 bin TL, ikinci olan 10 bin TL, üçüncü olan ise 5 bin TL kazandıracak. Teşvik ödülü olarak 2 bin 500 TL verilecekken Kocaeli’nden başvuran gençler için ise 5 adet bin 500 TL başarı ödülü verilecek.

 

HASAN KAÇAN DA KİTAP FUARI’NDA

Karikatür denildiğinde Türkiye’de ilk akla gelen isimlerden olan, Gırgır’ın efsane karikatüristlerinden Hasan Kaçan -namı diğer Heredot Cevdet-  de, karikatür severleri Kitap Fuarı’nda yalnız bırakmayacak. Hasan Kaçan, Kılavuz Gençlik alanında 21 Mayıs Pazar günü saat 18.00’de yani fuarın kapanış söyleşisinde gençlerle buluşacak. ‘’Hasan Kaçan’la Hasbihal’’ konulu söyleşide ünlü karikatürist, gençlere iyi bir karikatürist olmanın ipuçlarını verirken, gündemi de değerlendirecek.

 

ANNELER GÜNÜ DE UNUTULMADI

Kitap Fuarı kapsamında annelerimiz de unutulmadı. Bu yıl Anneler Günü programı 14 Mayıs Pazar günü saat 14.00’te ‘’Canan Karatay ile Anne ve Çocuk Beslenmeleri’’ konulu söyleşi gerçekleştirilecektir. Etkinliğe katılacak annelere ayrıca Büyükşehir Belediye Konservatuvarı eğitmenleri tarafından seslendirilen ve annelere özel olarak hazırlanan Ninni CD’si hediye edilecek. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanımız İbrahim Karaosmanoğlu da etkinliğe katılarak, Prof. Dr. Karatay ile birlikte kadınlara karanfil ve Karatay kitapları hediye edilecek. Hatice Kübra Tongar da, ‘’Bağırmayan Anneler’’ söyleşisiyle 19 Mayıs Cuma günü saat 16.00’da Kılavuz Gençlik alanında bayanlarla bir araya gelecek.

 

ALIŞVERİŞ SENDEN KİTABIN BENDEN

Kocaeli Ticaret Odası (KOTO), 9. Kocaeli Kitap Fuarı’na özel kampanya başlattı. Kampanyaya katılan KOTO üyesi iş yerlerinden 100 TL ve üzere alışveriş yapan vatandaşlar 10 TL kitap indirim kuponu kazanıyor. Kupon ile Kitap Fuarına gelen herkes anlaşmalı yayınevlerinden indirimli kitap alabilecek.

 

PİŞKİN SİMİT’TEN FUARA DESTEK

Kocaeli Kitap Fuarı öncesinde ilimizin tanınmış firmalarından Pişkin Simit de fuarın tanıtım kampanyasına katılacak. Pişkin Simit’in merkez fırını ve seyyar bayilerinden simit satın alan vatandaşlara, Kitap Fuarı için özel olarak dizayn edilen paket kağıdı içinde verilecek.

 

GENÇ DÖNÜŞÜM KÜTÜPHANESİ 

Kocaeli Gençlik Merkezi gönüllü öğrencilerinin; Meyve kasaları, asa, palet, otomobil lastiği gibi geri dönüşüm malzemelerinden oluşturduğu ‘Genç Dönüşüm Kütüphanesi’nin rafları 9. Kocaeli Kitap Fuarı’nda toplanan kitaplar ile dolacak.

 

KARANLIKTA DİYALOG BÖLÜMÜ

Karanlıkta Diyalog Bölümü altında ‘’sesten ve ışıktan’’ tamamen yalıtılmış park ve söyleşi alanından oluşacak. Bu bölümde; görme engelli vatandaşlarımızın yaşadıkları ile ilgili farkındalık oluşturmak ve bir nebze olsun onların yaşadıklarını anlayarak hayatı onlar için biraz daha kolay kılmak için vatandaşların daha sağduyulu davranmasını sağlamak amaçlanıyor. Dünya üzerinde 130’dan fazla kentte 8 milyondan fazla insana “dokunmuş”  Karanlıkta Diyalog deneyimini 9. Kocaeli Kitap Fuarı’nda yaşamak mümkün olacak. 55 metrekarelik alana kurulacak sesten ve ışıktan tamamen yalıtılmış alanda; görme engelli rehberler ile bir parkta elinizde beyaz bir bastonla 15 dakikalık unutulmaz  bir yolculuğa çıkılacak. Aynı zamanda konuşmanın kesinlikle yasak olduğu standı ziyaret edenler; İşaret Dili ve Braille Farkındalık Oyunları,  Otizm Farkındalık Çarkı  ile de farklı deneyimler yaşayacak.

 

KİTAP FUARINA ÖZEL MOBİL UYGULAMA

Kocaeli Kitap Fuarı için bu yıl özel bir mobil uygulama hazırlandı. Buna göre kullanıcılar profil oluşturup, kimlerin etkinliğe katıldığını görebilecek. Yapılacak etkinlikleri görüp etkinliklerin tarihi, saati ve lokasyonu ile ilgili detayları alabilecekler. Kullanıcılar etkinlikleri favorilerine de ekleyebilecek. Etkinlik süresi boyunca yapılacak canlı yayınlar mobil uygulama üzerinden izlenebilecek. Ziyaretçiler etkinlik lokasyonlarını görüp, yol tarifi alabilecek. Uygulama Android ve İOS işletim sistemleri için geliştirildi. Apple Store ve Google Play üzerinden Kocaeli Kitap Fuarı uygulaması telefona indirilerek ve kitapçıklarda bulunan karekod telefona okutularak kullanılacak.

 

KOÜ’DE YAZLIK SİNEMA KEYFİ

Geçtiğimiz yıl Kocaeli Kitap Fuarı öncesinde Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Kampüsü’nde Kocaeli Üniversitesi 1. Açık Hava Sinema Günleri etkinliği gerçekleşmişti. Etkinlik bu yıl da devam edecek. 9. Kocaeli Kitap Fuarı tanıtım etkinlikleri kapsamında yapılacak etkinlikte Türk sinemasının efsaneleri arasında yer alan Hababam Sınıfı Tatilde filminin gösterimi yapılacak. Antik tiyatro alanında 10 Mayıs Çarşamba akşamı saat 20.00’de yapılacak film gösteriminde KOÜ’lü öğrencilere yazlık sinemanın vazgeçilmezleri arasında yer alan çeşitli ikramlarda bulunulacak.

 

DİRİLİŞ KAMPI SANAL GERÇEKLİK UYGULAMASI

9. Kocaeli Kitap Fuarı’nda genç kitapseverler için Kılavuz Alan Etkinlikleri de düzenlenecek. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Türkiye’ye örnek olan ödüllü gençlik projesi olan Kılavuz Gençlik Modeli kapsamında etkinlik alanları oluşturulacak. ‘’Diriliş Kampı Sanal Gerçeklik Uygulaması’’ etkinliğinde Diriliş 2 kampında yapılan 360 derecelik çekimler eşliğinde Sanal Gerçeklik Gözlüğü ile misafirlerin kamp ortamını sanal olarak tecrübe etmeleri sağlanacak. Kamp gezintisinin ardından misafirler “Kitaba Odaklan” sloganı ile hazırlanan alanda sanal olarak ok atacak. Oyun sonunda hedefi vuran tüm misafirlere kitap hediye edilecektir.

 

KILAVUZ GENÇLİK STANDI VE KILAVUZ ŞİİR DİNLETİSİ

Kılavuz Gençlik Avlusu Girişinin solunda bulunan bölümde Kılavuz Gençlik Modeli, Bilgievleri, Akademi Liseler, Akademi Üniversite, Uluslararası Öğrenciler, Gençlik Kampları ile ilgili tanıtım faaliyetleri ve uluslararası öğrencilerin yöresel kıyafetleriyle ülke ve kültürlerini tanıtım etkinlikleri gerçekleştirilecek. İzmit Akademi Lise eğitmen ve öğrencileri tarafından hazırlanan “Kılavuz Şiir Dinletisi” programı da icra edilecek.

 

PERFORMANS ÖLÇÜM MERKEZİ STANDI

Bu bölümde “Ücretsiz Spor Okulları”, “Evden Okula Haydi Anneler Spora”, “Doğru Hamlede Buluşalım Satranç Eğitimi” projelerinin tanıtımları yapılacak. Alana konumlandırılan cihazlar ile arzu eden misafirlerin yatkın oldukları spor branşının belirlenmesine ilişkin ölçümler yapılabilecek.

 

ÇOCUKLARIMIZ KO-MEK’E EMANET

Fuar alanından çocuklarımızla anne babalarının rahat etmesi için her şey düşünüldü. KO-MEK tarafından 200 metrekarenin üzerinde geniş bir alan oluşturuldu. Burada çocuk oyun grupları, yüz boyama, masal okuma gibi etkinlikler yapılacak. Anne babalar çocuklarını gönül rahatlığıyla bu alandaki görevlilerimize bırakıp, Kitap Fuarı’nı rahatça dolaşabilecek. Ayrıca annelerin küçük çocuklarına gerekli bakımları yapabilmeleri için özel alanlar oluşturuldu.

 

KİTAPSEVERLERİN TÜM İHTİYAÇLARI DÜŞÜNÜLDÜ

Fuarımızın düzenleneceği Uluslararası Fuar Merkezi’nin fiziki yapısı iyileştirildi, havalandırma sistemi yenilendi. Fuar için güzergah düzenlemeleri yapıldı ve alanının çevresinde binlerce araçlık otopark oluşturuldu. Ring otobüs seferlerimizle İzmit merkez ve Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Kampüsünden vatandaşlarımızla gençlerimizin fuara kolay ulaşımı sağlanacak. Fuarın önünde inşa ettiğimiz üst geçit sayesinde ziyaretçilerimizin güvenli bir şekilde otobüs duraklarına ulaşımı da sağlanacak. Ayrıca Milli Eğitim İl Müdürlüğümüzle yürüttüğümüz ortak çalışma kapsamında ilimizdeki ilk, orta ve liselerden öğrencilerimiz 15-18 Mayıs tarihleri arasında belediye otobüslerimizle fuara taşınacak. Böylece çocuklarımızın kitap sevgisi ve okuma alışkanlığını da artırmayı amaçlıyoruz.

 

8 YILDA 3 MİLYON 150 BİN ZİYARETÇİ

Kocaeli Kitap Fuarı, geçen yıl 705 bin ziyaretçi ve satışı gerçekleşen bir milyonun üzerinde kitap ile Türkiye’nin zirvesine yerleşmişti. Kocaeli Kitap Fuarı’nda geride kalan 8 yılda 3 milyon 150 bin kitapsever bu fuarın kapısından; on milyonlarca kitap, milyonlarca kelime, yüzbinlerce satır, on binlerce sayfadan oluşan bir dünyaya girdi. Gün biterken istemeyerek de olsa o kapıdan tekrar çıkarken, artık saatler önce o kapıdan içeriye giren insanla aynı değildi.

 

İSTER KİTAP OKU, İSTER SÖYLEŞİ DİNLE, İSTERSEN KİTAP İMZALAT

Gençler ve çocuklar ellerinde tuttukları o en çok sevdikleri yazarların kitapların onlara daha nice yolculukların kapılarını açacağını biliyordu. Hayranı oldukları bir yazara kitaplarını imzalatmak için saatlerce sırada bekleyenler tatlı bir yorgunluk içinde, her görüş ve fikirden konuşmacının katıldığı konferansları dikkatle dinleyenler, önlerinde açılan bambaşka ufuklara yolculuğa çıkıyordu. Kimileri ise sahaflardaki sararmış yapraklarda gençliklerinin o en güzel günlerini, en tatlı anılarını arıyordu. İster kitap okuyun, ister söyleşi dinleyin, isterseniz sevdiğiniz yazarlara kitap imzalatın ama 9. Kocaeli Kitap Fuarı’na uğramadan geçmeyin…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817

banner2823

banner2822

banner2824

banner2825

banner2826