Akif’i neden sevemedik!

Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy 76. ölüm yıldönümünde Derince’de düzenlenen konferansta anıldı. Derince Belediyesi’nce düzenlenen ‘Mehmet Akif Ersoy ve Tarih Bilinci’ konulu konferansta Akif’in sürgün hayatını Çanakkale Savaşı ekseninde anlatan tarihçi yazar Mehmet Çelik, konferansın son bölümlerinde göz yaşlarını tutamadı. Derince Eğitim ve Gelişim Projesi (DEREG) kapsamında Sabancı İlkokulu Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansa Derince Kaymakamı Mesut Yıldırım, Derince Belediye Başkan Vekili Adnan Balcı, İlçe Milli Eğitim Müdürü Remzi Turan, AK Parti İlçe Başkanı Ahmet Ark ve siyasi parti temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı

 

Ümmetinin vicdanıydı

Akif’in hayatını anlatan ve yine Akif’in dörtlükleriyle süslü slayt gösterisinin ardından Akif’in bilinen pek çok özelliğini sıralayarak konuşmasına başlayan Prof. Dr. Mehmet Çelik, milli şairimizi ‘ümmetin vicdanı’ diye özetledi. Akif’in sürgün hayatının bazı çevrelerce sevilmemesinden kaynaklandığına işaret eden Çelik, resmi kayıtlara göre 57 bin, sonuçları itibari ile 253 bin şehit verdiğimiz Çanakkale Savaşı’nı yazan ilk insanın Akif olduğunu ifade etti. Kurtuluş Savaşı’nın tamamında firarlar da dahil olmak üzere şehit sayımızın 6 bin 700 kişi olduğunu ifade eden Çelik, ilk, orta, lise ve hatta üniversitelerde İnkılap Tarihi adıyla bunun ders olarak işlendiğini; buna karşılık 253 bin kişinin şehit olduğu Çanakkale Savaşı’nın tarih kitaplarında sadece 1 buçuk sayfa yer alabildiğini söyledi.

 

 

Çanakkale halka kapalıydı

1950 yılına kadar askeri bölge ilan edilmek sureti ile Çanakkale Savaşı’nın yaşandığı alanlardaki belge ve kitabelerin yok edildiğini söyleyen Çelik, Çanakkale’nin devlet tarafından sürekli görmezden gelindiğini dile getirdi. Sırasıyla İngiltere, Fransa ve daha sonra Anzaklar’ın Çanakkale’de şehitlik kurduğunu Türkiye’nin ise bu durumdan duyduğu mecburiyet sonrasında ancak Çanakkale’yi hatırladığını ifade eden Çelik, ümmetin yaptığı bu büyük savaşın bazı çevrelerce halen küçümsendiğini söyledi. Akif ‘in bu büyük savaşı yazan tek insan olması ve bu duygular eşliğinde istiklal marşını yazmasından hoşnut olmayan %20’lik bir kesimin halen de var olduğunu ifade eden Çelik, bu kişilerin İstiklal Marşı’nı 10. Yıl Marşını okudukları gibi okumadıklarını söyledi. Akif’i anlatırken oldukça duygulanan Çelik, katılımcılardan özür dileyerek Akif’in ölümü ile ilgili bölümü Mart Ayı’ndaki konferansında anlatacağını duyurdu.

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817