Alican Kazgan “Kantincilik kar amaçlı değil, hizmet amaçlı işletmedir”

 Yeni ihaleye açılan okulların yüzde yüz arttırılması, işletmecileri düşündürmeye başlarken, Kocaeli Kantin İşletmecileri dernek Başkanı Ali Can Kazgan, ihale komisyonun bu rakamları ve muammel bedeli tespitlerinin  yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

İşletmecilerin,  2017-2018 eğitim dönemine hazırlandığı okullarda,  Önceki dönem uygulanan kiralarda dahi ödeme zorlukları yaşayan kantin işletmecileri, bu sene yüzde yüzü bulan artışlarla karşılaşınca ne yapacaklarını şaşırdılar. Kantin işletmecileri, kaliteden ve hizmetten ödün vermeden istenen kiraların karşılanmasının bu şekilde yüksek rakamlarla imkansız olacağını belirtirlerken,  ‘’Çıkarılan yasalar ve daraltılan gıda çeşidi, istenen kaliteli hizmet hepsi bir maliyet oluyor. Bir yandan kantinlerin geliri düşerken, diğer yandan hizmette aranan kalite maliyeti arttırıyor. Okullarda çocuklarımız eğitim görüyor ve onlar besleniyor. Çocukların sağlığı hepimiz için çok önemli. Kantincinin, çocukların beslenmesine, aldığı hizmetin kalitesine özen göstermesi için de kazanması ve kirasını ödeyebilmesi gerekiyor’’ dediler.

Kocaeli, Kantin İşletmecileri dernek Başkanı Ali Can Kazgan’da, istenen kira bedellerinin çok yüksek rakamlarda olduğunu ifade ederek, ‘’Kantincinin hem kaliteli hizmet verip, hem de bu yüksek kiraları ödemesi çok zor. Kocaeli’nde kantin işletmeciliği belirsiz bir noktaya gidiyor, aynı okul 2-3 kere ihaleye çıkartılabiliyor. “Kantincilik kar amaçlı değil, hizmet amaçlı işletmedir” ama bu hizmeti veren işletmecide düşünülmeli, zarar ettirilmemelidir. Yüksek kira bedeli, işletmecinin kalite ve hizmette isteneni vermesini zorlaştırır. Kira ödeyebilmek için kantinci bir diğer taraftan ödün vermek zorunda kalır, bu da çocuklarımızı etkiler. Komisyonlar, muayyen bedeli tespit ederken daha duyarlı davranmalı ve kantinciyi mecburi kiracı olarak değil, hizmet veren ve hizmetin devamı istenen işletmeci olarak görmelidir. Aksi halde, bu bedellerle kiralama yapılsa bile sene ortasında kazanç olmayınca işletmeci mecburen bırakır ve okulların kantinleri eski yap-boz günlerine döner. Bu hizmet sektöründe yıllarca verilen mücadele ile belirli bir düzen ve kalite sağlandı, bu bozulmamalı. Bu nedenle milli eğitim yetkililerinin bu konuda bir kez daha düşünmelerini ve hem işletmeciler, hem de çocuklar için daha mantıklı rakamlar belirlemelerini bekliyoruz Aynı zamanda işini iyi yapan, istihdam sağlayan, memnuniyet veren işletmeler için tekrar fırsat verilmeli ve işletmecilerin yatırımları dikkate alınarak devamlılık sağlanmalıdır’’ dedi.

Kocaeli’nde 900 okul kantin işletmecisi bulunuyor. Geçen dönem aylık 7 bin lira kira tutarı ile işletilemeyen kantin kiralarının, bu sene 15 bin lira ve daha yukarı rakamlarda ihaleye verildiği öğrenildi.


 

 

 

                 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817