banner2752
banner2750
banner2776

Anaokulları Ve Kreşler  Belirsizlikten Zarar Gördü

Körfez Ticaret Odası’nda gerçekleşen toplantıya, ilçede ki kreş, anaokulu ve gündüz bakım evi kurum sahipleri katıldı. Körfez Ticaret Odası Başkanı recep Öztürk’ün de yer aldığı toplantıda, açıklamanın net yapılmamasından dolayı kurumların zarar gördüğü söylendi. Kurum sahipleri, uzaktan eğitim yapmak amacıyla kapatılan eğitim kurumları açıklamasında, kullanılan ve benzeri kelimeleri sonucunda birçok ailenin tedirgin olduğu ve çocuklarını aldıkları söylenerek, “Bir anda telaşa kapılan veliler, çalıştıkları için çocuklarına bakıcı olarak aile büyüklerini getirdiler, bakıcı arayışına girdiler. Oysa bizim alanımızda eğitimler devam ediyor, kapanma yok. Fakat, bu anlaşılana kadar öğrenciler okullardan alındı ve evde bakılmaya başladı” denildi.

Toplantı sonrasında yapılan açıklamada, “Şimdi Ne Olacak?

1 Haziran itibariyle kapılarını yeniden açan özel anaokulları ve kreş-gündüz bakımevlerinin son açıklanan kısıtlamalar sonrası birbirinden net bir şekilde ayrılmaması kaotik bir durum oluşturdu.

Son yapılan açıklamalar sonrası Türkiye genelinde özel anaokulları ve kreşlerin kapanıp kapanmadığına dair bir kafa karışıklığı oluştu. Ancak halihazırda ülke genelinde aynı amaca hizmet eden, aynı kriterlere sahip, pencereleri aynı bahçeye açılan anaokullarının kapıları kapalı, ancak kreşler ise henüz kapatılmadı. Umarız onlar da kapatılarak daha fazla mağduriyet yaratılmaz.

Aile Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı kreş ve gündüz bakım evlerinin Kocaeli de dahil olmak üzere çoğu ilde hala açık.

“Kreş ve gündüz bakımevleri Aile Çalışma Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı kurumlardır. Anaokulları ve ana sınıfları ise Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyetlerini yürüten kurumlardır. Yetkililer de bu ayrımı çok net ortaya koyamayınca bu son açıklamalarda hangi kurumlar kapalı, hangileri açık kavram karmaşası oldu.

"Velilere ve Kurumlara B planı geliştirici bir zaman yaratılması gerekiyor"

Okulların ve tüm eğitim kurumlarının açma-kapama kararlarının belirli bir veriye göre yapılandırıp paylaşılır ve bilgilendirme de buna bağlı olarak kurumların terminolojik tanımlamaları ile ayrıntılı olarak (kreş, gündüz bakımevi, anaokulu, özel okul, MTSK,özel öğretim, çocuk kulübü vb) makul bir süre öncesinden yapılırsa süreç biraz daha kolay yönetilecektir.

“Yarın okullar kapalı” bir açıklama yapmak yerine; velilere ve kurumlara B planı geliştirici makul zaman bir zaman yaratılması gerekiyor.

"Uzaktan eğitim okul öncesinde doğru bir yöntem değil"

Ülkemizde 3-6 yaş çocukları okul öncesi eğitimi alıyor. Son yapılan çalışmalarda uzmanlar okul öncesi eğitimin önemini her fırsatta dile getiriyor. Okul öncesi eğitimle birlikte kazandırılan “Bilişsel, Sosyal-Duygusal, Fiziksel, Dil Gelişimi ve Öz Bakım Becerileri”nin uzaktan eğitimle birlikte nasıl mümkün olabileceği ciddi tartışma konusu.

Çocukların bilgi öğrenmelerinden ziyade, daha çok sosyalleşme ya da beceri kazanımı üzerine okula ya da kreşlere gönderildiği düşünüldüğünde tüm bu kazanımların “uzaktan” olabilmesi pek de mümkün görünmüyor.

'Biz çalışıyoruz çocuklarımız ne yapacak?'

Pandeminin seyrine bağlı olarak kararların değişmesi normaldir. Bu durumun görülmeyeni ise milyonlarca anne ve babanın işe giderken çocuklarının ev sürecini nasıl yöneteceklerini kara kara düşünmeleridir. Bazı aileler dede ve nineyi yardıma çağırırken, bazı aileler ise onları riske atmamak için farklı formüller arıyor. Çözüm ne olursa olsun her aile bu aç kapa aşamalarında oldukça zorlu süreçler yaşıyorlar.

Özellikle çalışan veliler çocukları için bir çözüm önerisi bekliyorlar.

“ Ben çalışıyorum, eşim çalışıyor ve Kocaeli’de hiç akrabamız yok. Biz çocuğumuzu şimdi nereye bırakacağız, ne yapacağız?” soruları sıklıkla dile getirilmekte.

Çalışma hayatı devam ettiği sürece çalışan anne babalarının çocuklarını güvenle emanet edecekleri yerler kapatılmaması gerekiyor.

Olayın farklı bir boyutunda da özel kurumlarda çalışan öğretmen arkadaşlar da haklı olarak; “devlet kapandı risk varsa biz de risk altındayız.” diyerek endişelerini dile getirmekteler. Bu noktada da Devletin çalışma hayatının devam etmesini öngördüğü bugünlerde, bu endişeyi de giderecek hamlelerde bulunması gerekmekte. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler’e  de bağlı olsa Milli Eğitim Bakanlığı’na da bağlı olsa en azından özel okul öncesi kurumlar açık olmalı. Çünkü özelin mantığı bu zaten isteyenin gönderdiği istemeyenin göndermediği yerler. Bu karar, bu sorumluluk ailelere bırakılmalı, devlette denetimlerini artırarak bu kurumları denetlemeli” şeklinde ortak açıklama yapıldı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Cok dogru gercekten ne yapacagimizi bilmiyoruz isimizi mi birakalim cocugumuzu kime emanet edecegiz 3 yıl önce

banner2763

banner2765

banner2754

banner2762

banner2764

banner2766

banner2723

banner2751

banner2771

banner2773

banner2772

banner2774

banner2775

banner2777

banner2680