ARDAHANLILAR TÜRK DAĞCILIĞININ ÖNDER İSMİNİ UNUTMADI

***Zirve Dağcılık Türk Dağcılık Sporunun öncülerinden birisi olan Prof. Dr. Abdülmecit Doğru için bir anma programı düzenledi. Programa Doğru ile birlikte çok sayıda tırmanış gerçekleştiren Kars Ardahan Dernekleri onursal başkanı Cevdet Şentürk konuşmacı olarak katıldı. Şentürk genç kuşağa Prof. Dr. Abdülmecit Doğru ile ilgili bilgiler aktardı.

Zirve Dağcılık organizasyonunda yapılan anma programı büyük ilgi gördü. İstanbul’da bulunan Ardahan Dernekleri (AR-DER) Prof. Dr. Abdülmecit Doğru ile ilgili olarak özel bir tanıtım dergisi de hazırladı. Ardahanlılar yıllar sonra da olsa Ardahan’ın yetiştirdiği ünlü bir isme sahip çıkarak ahde vefa örneği gösterdi. Düzenlenen programa bölgemizden de katılımlar oldu.

Mecit Doğru anısına AR-DER tarafından çıkarılan bir dergi ile haberdar olan İstanbul Validebağ Öğretmen evinin bulunduğu sahada icraatlarını sürdüren Zirve Dağcılık yöneticileri ve Kulüp Başkanı Ömer Fahri Yazıcıoğlu,  dünya ve Türk dağcılığına büyük katkı sunan Doğru için anma programı düzenledi. Merhum Prof. Dr. Abdülmecit Doğru ile birlikte çok sayıda tırmanış gerçekleştiren Kars Ardahan Dernekleri onursal başkanı Cevdet Şentürk anma programına konuşmacı olarak katıldı. Şentürk kendisine yapılan daveti, “ dağcılara yakışan hareket budur, Ahde vefa denen bir şey var Fenerbahçeli yabancı uyruklu bir sporcu kulübünden ayrılıp giderken onbinlerce vatandaşımızın bu sporcuyu gözyaşları ile uğurluyor. Büyük bir bilim, spor  ve edebiyat insanı A. Mecit Doğruyu yıllar sonrada olsa yine dağcı arkadaşları anma gereğini duyması, çok iyi bir gelişmedir” sözleri ile konuşmasına başladı.

O HEM SPORCU HEM KÜLTÜR ADAMI

Şentürk, “ Prof. Doğru ve ruh ikizi sayılan hem öğrencisi hem de arkadaşı Prof. Ahmet Bilge bilimsel bir çalışma için 2 Kasım 1991 tarihin de Erciyes Dağına tırmanış düzenlemişlerdi, bu tırmanışta vahim bir kaza sonucu Prof. Bilge ve Prof. Doğru birlikte yaşamlarını yitirdiler. Yolu, suyu, elektriği, okulu olmayan Ölçek köyünde 1929 yılında dünyaya gelen Prof. Dr. A. Mecit Doğru 8 kardeşiyle mütevazı bir aile yaşamı içerisinde büyüdü.  Köyünden hayli uzak Ardahan merkezde ilk ve orta eğitimini tamamlayıp Kars lisesinde de lise eğitimini bitiren Doğru Cerrahpaşa Tıp Fakültesi mezunu olup Ankara Tıp Fakültesinde sırasıyla asistan, doçent ve daha sonra profesör ve Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı olarak görev yaptı. Mesleğini her zaman en iyi şekilde sürdürdü.

Doktorluğun yanı sıra dağcılık sporu ile de ilgilenerek Türkiye de Ağrı dağına zirve yapan ilk Türk unvanını aldı. Dağcılık Federasyonu Başkanlığı da yapan Doğru Rusya’da ve dünyanın muhtelif yerlerinde Pamirler, K2’ler gibi tırmanışı zor olan dağlara cesurca çıktı. Mesleği ile ilgili ve diğer konularda çok sayıda kitap yazdı. Azeri lehçesinde olan Hophopname’yi Türkçeye çevirdi.  Doğduğu büyüdüğü coğrafyasını çok seviyordu. 1950’li yıllarda Tıp Fakültesi öğrencisi iken Ardahan’ın kurtuluşu ile ilgili TRT Ankara radyosunda program yaptı ve her fırsatta Kars’ın Ardahan’ın tanıtımını öne çıkararak görsel ve yazılı basında Doğu Anadolu’yu işledi. Bugün TRT arşivlerinde yöre hakkında Kür Vadisi, Kazan Kale, Uğuzun Dağı adlı belgeselleri mevcuttur.

PAPARİZZİ GENÇLİĞİ OLMAYIN

Prof. Dr. Doğru bu zengin ve çok yönlü yaşantısında bunlarla da yetinmeyip sınıf, zümre, din, dil ayrımı yapmaksızın bütün insanlara esprileri ile yaklaşır iyi ilişkiler kurardı. Prof. Dr. Doğru yakın arkadaşları Albay Kerem Avşar, Emekli Yargıç Abbas Gökçe, Emekli Vali Cengiz Bulut, işadamı Nurettin Çarmıklı ile bir araya geldiklerinde Ardahan’da ki mozaiği çok güzel işlerlerdi hatta bu sohbetlerde filizlenen  “Bir Kahkaha Tufanı” ve “Gül Gülebilirsen” adlı 2 fıkra kitapları vardır.  Prof. Dr. Doğru’yu en güzel Abbas Gökçe “Mecit’e Sesleniş” şiirinde izah etmiştir. Ben üzülerek ifade ediyorum; örnek alınması gereken bu tür değerli insanlarımızı bugün ki paparazzi gençliği tanımıyor. Bu nedenle Ardahan’da Prof. Dr. Doğru’nun ölümsüzleşmesi için muhtelif politikacılara bir cadde üzerinde adının yer alması için çok defalar ricada bulunduk. Bizi sadece şimdi ki Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy ciddiye aldılar. Şehrin en iyi bulvarının şu an altyapısını yapıyorlar. Çalışmalar tamamlandıktan sonra Prof. Dr. Abdül Mecit Doğru Bulvarı tabelası 2013 yılında düzenlenecek Bal Festivalinde abisi eski Sanayi Bakanı Abdül Kerim Doğru tarafından çakılacak.

ARDAHAN DOĞRU’YA SAHİP ÇIKIYOR

Biz bu kadarıyla yetinmedik Ardahan Üniversitesi’nin çalışkan ve çok sevilen rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz’a, Doğru’nun kardeşi Ruhiye Akçam ile ziyaretimizde sevgili Doğru’yu anlattık ve yeni kurulan üniversitenin bir salonuna veya kürsüsüne adının verilmesi sözünü aldık. Bizler AR-DER olarak Ardahan halkına, Ardahan Belediye Başkanına ve Ardahan Üniversitesi Rektörüne bu duyarlılıklarından dolayı teşekkür ediyoruz.

Sevgili dağcılar aranızda bulunan sevgili Prof. Ahmet Bilge’nin oğlunu kutluyorum, gerek babasını gerekse sevgili doğruyu ölümlerinin 21. Yıldönümün de Çorlu’dan buraya kadar gelmeleri bu iki genç kardeşimin babalarına karşı duyarlılıklarıdır her evladın ebeveynlerine karşı böyle davranmaları gerekir kendilerini siz değerli dağcılarımı tebrik ediyorum. Sevgili Bilge’nin çocuklarını ve sizleri öpüyorum, bizler bu faaliyetleri Ardahanlılar Kültür ve Dayanışma Derneği olarak sürdürüyoruz ileride sevgili Doğru’nun Ardahan veyahut münasip bulunan bir coğrafyada heykelini dikme projemiz vardır. Umuyorum ki aynı gelişmeler Prof. Ahmet Bilge içinde gösterilir” dedi.

DOĞRU KİMDİR?

Prof. Dr. Abdülmecit Doğru, Türk Bilim adamı, araştırmacı-yazar, dağcı. 1939′da Ardahan merkeze bağlı Ölçek Köyü’nde doğdu. Ankara Üniversitesi İbni Sinâ Hastahanesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı ve Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanlığı yapmıştır.
Ülkemizde dağcılık sporun bugünlere gelmesinde çok fazla emeği olmuştur. 1980′de o günün teknolojik-iletişim şartlarıyla SSCB’deki 5642 m’lik Elbruz Dağı, Pamirlerdeki 7134 m’lik ve Lenin ve yine 7495 m’lik Somoni zirvesine tırmanarak buralarda Türk Bayrağını dalgalandırmıştır.
Abdülmecit Doğru’nun özellikle SSCB sınırları içinde bulunan Türk Cumhuriyetleri’ndeki yer adları, dil ve kültür birliği araştırmaları önemlidir. 2 Kasım 1991 tarihinde Erciyes dağı tırmanışı esnasındaki çığ faciasında arkadaşı Prof. Dr. Ahmet Bilge ile birlikte hayatını kaybetmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
CEVDET ŞENTÜRK 11 yıl önce

gazetenizi ve çalişanlarinizi kutluyorum prof a.meci̇t doğru ülkemi̇zi̇n yeti̇şti̇rdi̇ği̇ yeri̇ doldurulamayan bi̇r i̇si̇m araştirmaci yazar şaai̇r bi̇li̇m adami cerrah ve siporcu bütün yetenekleri̇ni̇ en i̇yi̇ şekilde toplum ve ülke yararina kullanmi̇ş gazeteni̇zi̇ kutluyorum böylesi deyerleri̇
i̇mi̇ze sahip çiktiğiniz i̇çi̇n

banner2817