ATIK YAĞLARIN YÜZDE BİRİ TOPLANABİLİYOR
 İzmit Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü yetkilileri, atık yağların geri dönüşümünün çevrenin korunması bakımından çok önemli olduğuna dikkat çekerek” 1 litre atık yağ 1 milyon metreküp  temiz suyu kirletebilmektedir. Bu yüzden de ev ve işyerlerinde kullandığımız atık yağların geri dönüşümü çok önemli. İzmit Belediyesi olarak 5 yılı aşkın zamandır bitkisel yağları toplayarak bunların geri dönüşümünü sağlıyoruz. Belediye Başkanımız Dr. Nevzat Doğan’ın da büyük önem verdiği proje sayesinde geçen yıl içinde 6 tonu evlerden olmak üzere yaklaşık 170 ton bitkisel atık yağ toplayarak geri dönüşümü sağlandı. Böylelikle hem çevre kirliliği önlenmiş  hem de ekonomiye önemli katkı sağlanmış oldu” dediler. 

Belediye yetkilileri, bitkisel atık yağların lavabodan dökülmesi sonucu büyük çevre felaketlerinin ortaya çıktığını da hatırlatarak” atık yağların lavabolara dökülmemesi konusunda 5 yıldan beri eğitimler veriyoruz. Okullarda, İZMEK meslek kurslarında verilen bu eğitimlerin büyük faydalarını gördük. Gelişmiş ülkelerde atık yağlar toplanarak yakıt ve elektrik elde ediliyor. Avrupa'da 100 litre bitkisel yağ alan firma bunun 30 litresini geri dönüşüme vermek, hatta belgelemek zorundadır. Ülkemizde ise ancak atık yağların yüzde 1'i toplanabilmektedir, diğer kısım ise çöp ve lavabolara dökülmektedir.  700’e yakın işyeri ile sözleşme yaptık. Bu işyerleri atık yağlarını çöpe dökmeyip özel bidonlarda biriktiriyor. Anlaşmalı firmamız da  gidip bu yağları alarak ekonomiye geri kazandırmaktadır. Belediye başkanımızın ısrarı ile yeni yapılarda atık yağ toplama sistemi zorunluluğu getirdik. İzmit Belediyesi gibi bütün kişi ve kuruluşların bu konuya göstereceği duyarlılık çevremizin gelecek nesillere daha yaşanabilir şekilde bırakılması anlamına gelmektedir” şeklinde konuştular.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817