Baca temizliğini ihmal etmeyin
 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı yetkilileri, kış aylarında soba zehirlenmelerinin önüne, bacaların temizlemesi ile geçilebileceğine dikkat çekti. Yetkililer kış aylarında bacaların temizlenmesi gerektiğini ifade ederek vatandaşlara uyarılarda bulundu. İlimizde baca temizliği İtfaiye Daire Başkanlığı tarafından yetki belgesi almış özel firmalar tarafından da yapılıyor. İtfaiye Daire Başkanlığı, sıvı ve katı yakıt bacalarını temizlemek veya temizletmekle mükellef. Ancak, doğalgaz kombi ve şofben bacalarına bakım özel firmalar tarafından yapılıyor. Kış aylarında soba zehirlenmeleri ve baca yangınlarının önüne geçmek için soba bacalarının temizlenmesi gerekiyor.

 

BACALARIN TEMİZLENMESİ ŞART

Tıkalı bacalarda duman çıkışının sağlanamaması nedeniyle karbon monoksit zehirlenmelerinin yaşandığını ifade eden yetkililer, baca temizliği ile olumsuz vakaların önüne geçilebileceğini belirtti. Kış mevsimi başlamadan soba bacalarının temizliğinin yapılması can ve mal emniyeti bakımından önem taşıyor. Temizlenmeyen soba bacaları zaman içinde kurum bağlayarak tıkanmalara sebep oluyor. Tahliye edilemeyen karbon monoksit gazları ölümlere, kurum tutuşması ise yangınlara neden oluyor. Her yıl onlarca vatandaşımız hayatını kaybetmesine ve çıkan yangınlarda da milyarca liralık maddi zarar meydana gelmesinin önüne geçmek için baca temizliğinin yapılması şart.

 

BU UYARILARA DİKKAT!

• Baca çıkışları aşırı rüzgârlara karşı tedbir için, en az çatı mahyasının üstü seviyesinde olmalı.

• Temizlenmeyen bacalarda oluşan kurumun, baca yangınlarına neden olduğu unutulmamalı.

• Tıkalı ve iyi çekmeyen bacaları kullanarak, can güvenliği tehlikeye atılmamalı.

• Bacalarda oluşan çatlaklara karşı önceden önlem alınmalıdır.

• Baca temizliğinde, bacaları yakarak temizlemeye teşebbüs edilmemeli.

• Kaliteli yakıt kullanılmasına özen gösterilmeli.

• Baca yangınlarının çatı yangınlarına sebebiyet vereceği unutulmamalı.

• Bacanızda sorun çıktığında İtfaiye (110) aranmalı.

 

Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi yetkilileri, ayrıca şunlara dikkat çekti:

•Sıvı ve katı yakıtlı kazanların bacalarının altında bir kurum temizleme menfezi bulunması ve bu bacaların yılda en az 2 kez, yetkili kişilere temizlettirilmesi gerekiyor.

•Odun ve kömür gibi katı yakıtlar ile yüksek oranda is bırakan sıvı yakıtlar kullanıldığı takdirde, boruların ayda bir, bacaların ise 2 ayda bir temizlenmesi gerekiyor.

•Yasalarımıza göre bacaların temizliğinden bina sahibi ve yöneticisi sorumlu bulunuyor.

 

FİRMALAR TARAFINDAN YAPILIYOR

İtfaiye Daire Başkanlığı’nda eğitim alarak yetki belgesi alan özel şirketler tarafından baca temizliği yapılıyor. Firmalar ücretlendirmeyi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Meclisi tarafından belirlenen fiyat tarifesi üzerinden yapıyor. Yasalara göre itfaiye teşkilatı, sıvı ve katı yakıt bacalarını temizlemek veya temizletmekle mükellef. Ancak, doğalgaz kombi ve şofben bacalarına bakım yaptırma ve temizlettirme işlerinin, dağıtım şirketince belirlenen bacacı-3 veya bacacı-4 sertifikasyonuna sahip özel firmalara yaptırılması gerekiyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi, baca temizliği konusunda yeni çalışmalar gerçekleştiriyor. 2010 yılına kadar sadece İtfaiye tarafından yürütülen baca temizliği hizmeti, bu konuda yeterlilik gösteren özel firmalar tarafından da yapılmaya başladı.

 

BACA YANGINLARI AZALDI

Büyükşehir İtfaiyesi yeterlilik gösteren firmaların personelini eğiterek yetkilendiriyor ve baca ve yağlı kanal temizliği konusunda bu firmalara yetki veriyor. İtfaiye teşkilatından aldığı izinle ve belediye meclisince belirlenen fiyat tarifesi üzerinden faaliyet gösteren bu firmaların çalışmaları İtfaiye Dairesi Başkanlığı’nca denetleniyor. Ayrıca periyodik aralıklarla eğitime tabi tutuyor. Tüm bu çalışmalar baca yangınları ve baca kaynaklı zehirlenmelerin büyük oranda önüne geçti. 2012 yılında ilimiz dahilinde 375 adet baca yangını oluştu. Bu rakam 2013 yılında 218 ’e gerilerken, 2014 yılının ilk 6 ayında ise 70 baca yangını vakası yaşandı. Baca yangını vakalarının azalmasında en büyük etkenler, yaygınlaşan doğalgaz kullanımı, vatandaşların bilinçlendirilmesi ve baca temizliği faaliyetlerinin profesyonelce yürütülmesi olarak görülüyor. Baca temizletmek isteyen vatandaşlarımız, Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı’nın 335 21 24 numaralı hattından bilgi alabiliyor.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817