banner2752
banner2750
banner2776

BAKAN VARANK; “KOCAELİ, BİZİM ADETA İKİNCİ EVİMİZ”

Uluslararası Fuar Merkezinde gerçekleştirilen törene; Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank ve Vali Seddar Yavuz’un yanısıra, Kocaeli Milletvekilleri Emine Zeybek, Cemil Yaman, İlyas Şeker, Sami Çakır, Büyükşehir Belediye Başkanı Doç Dr. Tahir Büyükakın, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Vali Yardımcıları Abdul Rauf Ulusoy ve İsmail Gültekin, İl Emniyet Müdürü Veysal Tipioğlu, ilçe belediye başkanları,  Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Necmi Bulut, Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda Başiskele Belediyesinin hizmetlerinin yer aldığı tanıtım filmi sunuldu.

Başiskele Belediye Başkanı Yasin Özlü ve Büyükşehir Belediye Başkanı Doç Dr. Tahir Büyükakın’ın konuşmalarının ardından Vali Seddar Yavuz yaptığı konuşmalarında; “Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde hepimizin gerçekten hayalini kurduğu, bir gün acaba bizde de gerçekleşir mi diye düşlediğimiz, özendiğimiz birçok gelişme ve yenilik bu son 18 yılda hayatımıza girdi. Öylesine büyük başarılar elde ettik ki, içinde bulunduğumuz şartlar nedeniyle bu başarıları bazen idrak etmekte, bazen de kavrayabilmekte sorunlar yaşadık. 

Türkiye Cumhuriyeti Devleti Yatırımcılar Açısından Güvenli Bir Ülke Olmaya Devam Ediyor

Sayın Bakanımızın ilimizi sık sık teşriflerinin herkesi cesaretlendirerek, daha fazla çalışmasına vesile olduğunu vurgulayan Vali Yavuz; Kocaeli bu 18 yılda gücüne güç katmış, Türkiye Cumhuriyeti Devleti dünya ile yarışan rekabet eden bir Ülke haline gelmiştir. İlimiz, bilimsel ve teknolojik altyapısıyla, güçlü sanayisiyle ve yetişmiş insan gücüyle Türkiye Cumhuriyeti Devletine büyük katkı sunuyor ve rekabetimize güç katıyor. 2023 yılına uzanırken küresel bir oyuncu ve aktör olma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz. Dolayısıyla dış yatırımcılar için Türkiye Cumhuriyeti Devleti karlı ve güvenli bir ülke olmaya devam ediyor. Biz de bu şehirde hizmetlerimizi, yatırımlarımızı bütün kuruluşlarımızla tam bir uyum içerisinde, tam bir takım oyunu halinde yapmaya gayret ediyoruz. Özellikle Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, Bakanlarımızın emir ve talimatlarıyla bu şehri daha iyi bir yere taşımaya,  halkımızın refah ve huzurunu sağlamaya gayret ediyoruz. Sayın Bakanımızın sık sık şehrimize gelerek özellikle hizmet ve yatırımlarımız konusunda destekleri bizleri ümitlendiriyor, cesaretlendiriyor, daha fazla çalışmamıza vesile oluyor. Kocaelili kardeşlerimiz Sayın Bakanımıza büyük bir saygı ve hürmet duyuyor. Özellikle pandemi döneminde salgınla mücadelede temizliğin, hijyenin ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Bu araç filosuyla birlikte Belediye Başkanımızın çok daha güzel hizmetler vereceğine gönülden inanıyoruz. Bu vesileyle şehrimize değer katan ve diğer taraftan sosyal projelere destek veren Ford Otosan’ı ve kıymetli Genel Müdürünü tebrik ediyorum.” diyen Vali Seddar Yavuz ilimizi teşrif eden Sayın Bakanımıza, İlimize sağladıkları imkan ve katkılarından dolayı şükranlarını sundu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank yaptığı konuşmalarında; “Ford Otosan tarafından Başiskele Belediyemize hediye edilen hizmet araçlarının teslim töreni vesilesiyle sizlerle bir arada olmaktan büyük mutluluk duyuyor, Hepinizi saygıyla, muhabbetle selamlıyorum.

Türkiye'nin Her Yanında Üretim ve Yatırım Gündemi Yoğun Şekilde Devam Ediyor

İki günlük Mersin, Adana, Gaziantep ve Kilis'e uzanan yoğun programlarımızın ardından bugün Kocaeli'ndeyiz. Tabi Kocaeli bizim adeta ikinci evimiz. Çünkü Türkiye sanayisinin kalbi burada atıyor. Bu yüzden farklı vesilelerle yolumuz sürekli Kocaeli'ne düşüyor. Ama hamdolsun sadece Kocaeli değil Türkiye'nin her yanında üretim ve yatırım gündemi yoğun şekilde devam ediyor.

Adana'da petro kimya ve enerji, Mersin'de nükleer santral, Kilis'te yeni OSB projelerinde geldiğimiz son aşamaları bizzat yerinde değerlendirdik. Ben gittiğim her yerde şunu çok net görüyorum. Türkiye üreterek büyümenin tadını aldı. Bu yüzden ülkemizin dört bir köşesinden yeni yatırım haberleri peş peşe geliyor. Güçlü sanayi alt yapımız, çalışkan iş gücümüz, tedarik zincirlerindeki avantajlı konumumuz dünyanın her yanından yatırımcılar için Türkiye'yi cazip kılıyor. İşte bugün aslında bunun güzel bir örneği için Kocaeli'ndeyiz.

Ford Otosan, bulunduğu şehre daha fazla katkı sağlama şuuruyla Başiskele Belediye'mize 71 hizmet aracı hibe ediyor. Ancak bu sosyal sorumluluk projesi çok daha büyük bir anlamı ihtiva ediyor. Bu bağış Ford Otosan'ın ülkemizde yapacağı yeni yatırımın ilk kazanımlarından biri. Bildiğiniz gibi otomotiv sektörünün lider üreticilerinden olan Ford Otosan, "Gelecek Nesil Ticari Araç ve Batarya Üretimine ilişkin Başiskele'de yeni yatırım kararı aldı. Yaklaşık 2 Milyar Euro tutarındaki bu yatırım ülkemiz ekonomisine çok önemli bir ilave katma değer sağlayacak. Araç üretim kapasitesini yıllık 210 bin adet artıracak,

3 bin kişiye doğrudan istihdam oluşturacak. Tabi tedarik zincirleri vasıtasıyla on binden fazla ilave istihdama da katkı sağlayacak. Yeni kurulacak tesiste sadece konvansiyonel araç üretimi yapılmayacak. Dünyadaki trendlere uygun olarak tam elektrikli araçlar ve bunların bataryaları da burada üretilecek. Yani bu yatırım, ülkemizin elektrikli araç üretiminde önemli bir merkez olmasına da katkı sağlayacak.

Türkiye Çok Güçlü Bir Otomotiv Üreticisi Konumunda

200 binin üzerinde insanımızın otomotiv sektöründe çalıştığını belirten Bakan Varank; Hükümet olarak bu topraklara değer katan tüm yatırımcılarımızın her zaman yanında olduk, olmaya devam ediyoruz. Ford Otosan'ın yatırımını da geçtiğimiz Aralık ayında yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile proje bazlı teşvik kapsamında destekliyoruz. Bu yatırım kararını ben her şeyden önce Türkiye'ye olan güvenin bir nişanesi olarak görüyorum. Türkiye çok güçlü bir otomotiv üreticisi konumunda. Bakınız otomotiv sektörü 2020 yılında yaşadığımız tüm olumsuzluklara rağmen, 25 Milyarın Doların üzerinde bir rakamla yine ihracatımızda öncü oldu. 5 kıtada 200 ülkeye ihracat yapıyoruz. 200 binin üzerinde çalışan bu sektörden evine ekmek götürüyor. Gerçekten muazzam bir üretim ve inovasyon ekosisteminden bahsediyoruz. Tabi otomotiv sektöründe yapılan yatırımlar sanayinin diğer alanları için de gelişim ve ilerleme fırsatları sunuyor. Tedarikçileri besliyor, büyütüyor, yeni oyuncuları ekosisteme kazandırıyor. Bu anlamda Türkiye'nin otomotiv sektöründeki gücünün, dünyanın her yanından yatırımcılar için bir fırsat kapısı olduğunun ben tekrar altını çizmek istiyorum.

Başiskele belediyesine hibe edilen hizmet araçlarının faydalı hizmetlere vesile olmasını temenni eden Bakan Varank; Ford Otosan zaten bu gücün en önemli aktörlerinden biri olarak, yeni yatırım kararını da bu vizyonla aldı. % 70'e yakın yerlilik, % 90'a varan ihracat oranı ile Ford Otosan firmamızın gerçekleştireceği bu yatırım inşallah ülkemiz ekonomisine büyük katkılar sunacak. Ben bu karar için tüm şirket yetkililerini tebrik ediyorum. Elbette bu işlerde yerel paydaşlar çok önemli. Yatırımın gerçekleşeceği Başiskele belediyemiz sağolsun, hükümetimizin yatırımcı dostu bakış açısını onlar da sergiliyorlar. Hem ilçe hem büyükşehir belediyemiz bu süreçte firmamızın yanında olmaya devam edecek. Özellikle küresel firmalar, yerelle işbirliğinin önemini iyi bilir. Ford Otosan da bu vizyonla hareket etti. Bu yerel birlikteliğin en güzel örneği de işte bugün bağışlanan 71 hizmet aracı. Ben bu araçların faydalı hizmetlere vesile olmasını temenni ediyorum. Tabi araca, iş makinasına sahip olmak her şey demek değil. Önemli olan onları, halkın hizmetinde akıllı ve planlı bir şekilde kullanabilmektir.

Şehirler, Etkin ve Dirayetli Bir Yönetim Bekler

Tüm imkanları elinde olan bazı CHP’li büyükşehir belediyelerinin, şu son günlerde yaşanan kar yağışında nasıl sınıfta kaldıklarını ibretle izliyoruz. Belediyelerin yetersiz kaldığı yerde karayolları ekiplerimiz canla başla mücadele ediyor. Biliyorsunuz bazıları kayak tatilini çok seviyor. Bu işler kar romantizmi yaşamaya benzemez, şehirler etkin ve dirayetli bir yönetim bekler. Tuzlukla kar tuzlaması yaparsanız elbette netice alamazsınız! Ben burada hem büyükşehir belediye başkanımıza hem ilçe belediye başkanımıza sordum, Kocaeli'nde bir sıkıntı yaşanmadı. Hamdolsun Ak Partili belediyeler 24 saat hizmette. Başiskele belediyesi bugün teslim aldığı araçlarla hizmetlerini artık çok daha etkin bir şekilde sürdürecek.

Usta Kaptan, Dalgalı Denizde Belli Olur

Sanayicilerimizin pandemi döneminde ustalıklarını tescillediklerini vurgulayan Bakan Varank; Sayın Cumhurbaşkanımız liderliğindeki hükümetimizin öncelikli gündemi her zaman olduğu gibi milletimizin refahını artırmak, ülkemizi muasır medeniyetler seviyesinin üzerine taşımak. Bu gündem doğrultusunda gece gündüz çalışıyoruz, çalışmaya devam edeceğiz. Pandemi sürecinde uyguladığımız dengeli ve koordineli politikalarla Türkiye'yi pek çok ülkeden pozitif yönde ayrıştırmayı başardık. Tüm imkanlarımızı seferber ederek pandeminin çalışanlarımız ve işletmeler üzerindeki etkisini asgari düzeyde tutmaya gayret ettik. Elbette otomotiv ana ve yan sanayisinin de sunduğumuz desteklerden azami fayda sağlamasına özen gösterdik. Usta kaptan, dalgalı denizde belli olur. Sanayicilerimiz pandemi döneminde ustalıklarını adeta tescillediler. Uluslararası tedarik zincirinde yaşanan aksaklıklara rağmen üreticilerimiz yurt içi ve yurt dışı taahhütlerini eksiksiz yerine getirdiler. Pandemi sürecinde tüketici tercihlerinde yaşanan değişime yanıt verebilmek için üretim yapılarını ivedilikle revize ettiler. Bu gayretler neticesinde ülkemiz, yerli ve yabancı yatırımcılar açısından güven tazeledi. Bu güvenle birlikte artan yatırım iştahını verilerden de gözlemleyebiliyoruz. 2020 yılının ilk onbir ayında yatırım talebi salgına rağmen yüzde 30 artış gösterdi. Yakın zamanda açıklanan kasım ayı sanayi üretim verisi de yılın son çeyreğinde güçlü bir büyümeye işaret ediyor. Yüzyılın en büyük sağlık ve ekonomi krizinin yaşandığı 2020 yılını pozitif bir büyümeyle tamamlayacağımıza inanıyoruz. OSB'lerdeki elektrik tüketim verileri ve tüketici talebine ilişkin öncü göstergeler, 2021 yılına da güçlü başladığımızın sinyallerini veriyor. Yoğun aşılamayla pandeminin etkilerini geride bırakarak, 2021 yılında Türkiye'nin rotasını üretim, istihdam ve ihracatta tutmaya devam edeceğiz.

Sektörün Geleceğini; Yazılım ve Yapay Zeka Teknolojileri Belirleyecek

Tüm üretilen araçlarda yerlilik oranını %75’e çıkaracaklarını belirten Bakan Varank; Tabi konu otomotiv olunca, Türkiye'nin Otomobili ile bağlantılı olarak inşa etmekte olduğumuz yeni nesil mobil araçlar ekosistemine değinmeden geçmek olmaz. Sektörle sıkı iş birliği içinde hazırladığımız, yakında yayınlayacağımız "Mobilite Araç ve Teknolojileri Yol Haritası"nda kendimize somut ve iddialı hedefler koyduk.  Bunların birkaçına kısaca değinmek istiyorum. Tüm modlarda üretilen araçlarda; yani otomobilden lokomotife, ticari araçlardan gemilere yerlilik oranlarını %75'e çıkaracağız. 2030 yılında; elektrikli, bağlantılı ve otonom hafif ve ağır ticari araç üretiminde Avrupa'da lider ve dünyada ilk 5'te olmayı hedefliyoruz. Batarya modül, paketleme ve hücre yatırımlarıyla, ülkemizi Batarya Üretim Merkezlerinden biri yapmak istiyoruz. Alt teknolojilerin geliştirilmesi de üzerinde hassasiyetle durduğumuz bir başka husus. Bu manada; elektrik-elektronik sektöründe üretim yapan yetkin şirketlerimizin, otomotiv sektörüne üretim yapmasını destekleyeceğiz. Elektrik motoru, inverter, yerleşik şarj cihazları, termal yönetimi ve kompresör gibi kritik bileşenlerde üretim yapan bir ekosistemi oluşturmanın peşindeyiz. Sektörün geleceğini; yazılım ve yapay zeka teknolojileri belirleyecek. Türkiye bu fırsat penceresinden en iyi şekilde faydalanabilecek entelektüel sermayeye sahip. Siber güvenlik, sürüş güvenliği ve sürücü davranışlarının modellenmesi yazılımları başta olmak üzere, bağlantılı ve otonom araç yazılımları geliştirip, bunların ihracatını yapan ilk 10 ülke arasına girmek istiyoruz. Belirttiğim gibi yakın zamanda yol haritamızı kamuoyuyla paylaşacağız. Elbette bu gelişmelerden Türkiye'de yerleşik tüm markalar faydalanacak, bu ekosistem içinde üretim yapmakla uluslararası pazarlardaki rekabet güçlerini artıracaklar.

Yapılan 1 Birim Yatırım, Ekonomiye Misliyle Katma Değer Olarak Geri Dönüyor

Otomotiv sektörü, sahip olduğu ileri ve geri bağlantılar nedeniyle sanayimiz açısından kritik bir öneme sahip. Dolayısıyla yapılan 1 birim yatırım, ekonomiye misliyle katma değer olarak geri dönüyor. Ben, Ford Otosan'ı aldığı yatırım kararı dolayısıyla tekrar tebrik ediyorum. Başiskele Belediyemizin teslim aldığı araçların da hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Bu araçları bağışlayan firmamıza, yerelde böyle bir işbirliği geliştiren belediye bakanımıza da ayrıca şükranlarımı sunuyorum. Sözlerime son verirken, törenimize iştirak eden her birinize yürekten teşekkür ediyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum. Sağ olun, var olun. Allah'a emanet olun.” diyen Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank konuşmalarının ardından protokol üyeleri ile birlikte günün anısına fotoğraf çektirdi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank, Başiskele Belediyesine hibe edilen hizmet aracını kullanarak test sürüşü yaptı ve araçların hayırlı olması temennisinde bulundu.

Törenin ardından Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank ve Vali Seddar Yavuz, Başiskele Yeniköy’de yapımı devam eden Kocaeli Üniversitesi Teknopark Teknoloji Geliştirme Bölgesi inşaatında incelemelerde bulundular.

İncelemede; Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank ve Vali Seddar Yavuz’a Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Gölcük Kaymakamı Cengiz Karabulut, Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer ve Başiskele Belediye Başkanı Yasin Özlü eşlik etti.

İnşaat alanını gezerek incelemelerde bulunan Bakan Varank ve Vali Yavuz, çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi aldılar.

Bir sonraki ziyaretlerini Ford Otosan Fabrikasına gerçekleştiren Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank ve Vali Seddar Yavuz, Genel Müdür Haydar Yenigün’den bölgemize ve istihdamın artmasına yönelik yapacakları yeni yatırımlar hakkında bilgi aldılar. Fabrikayı gezerek, çalışmaları yerinde inceleyen Bakan Varank ve Vali Yavuz, personellere çalışmalarında kolaylıklar dilediler.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2763

banner2765

banner2754

banner2762

banner2764

banner2766

banner2723

banner2751

banner2771

banner2773

banner2772

banner2774

banner2775

banner2777

banner2680