BARBAROS MAHALLESİ’NDE İKNA TURLARI

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Körfez belediyesi tarafından düzenlenen, ‘’Kentsel dönüşüm bilgilendirme ‘’ toplantısı Tütünçiftlik Belediye Kültür Merkezi’nde yapıldı. Toplantıya Körfez belediye Başkanı Yunus Pehlivan’ın yanı sıra Çevre Şehircilik Bakanlığı’ndan Genel Müdür Yardımcıları Tamer İnan, Hikmet Haspolat, Uzman Hasan Çolakoğlu, Şehir Planlamacısı Yasemin Ulaşan, İl Müdürü Mehmet Ersan Aytaç ve görevliler ile Barbaros Mahallesi sakinleri katıldılar. Polisin gerginlik olma ihtimaline karşı güvenlik önlemi aldığı toplantı, Başkan Yunus Pehlivan’ın ikna edici konuşması ve Ankara’dan gelen yetkililerin anlaşma zemini aramaları nedeniyle karşılıklı görüş alış verişli şeklinde geçti.

FİYAT VERMEYE GELMEDİK

Toplantıya katılan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri, toplantıyı fiyat vermek amacıyla düzenlemediklerini belirterek, ‘’Bu konuda anlaşmak için çeşitli alternatiflerimiz var. Biz buraya bunları anlatmak ve sizin görüşlerinizi almak için geldik. İlk önce sizlerin bu konuda istekli olup olmadığınızı göreceğiz. Daha sonra çeşitli tekliflerimiz var. Sizlere bunları sunup, görüşlerinizi alacağız, tek tek konuşarak en iyi çözümü bulmaya çalışacağız. Daha sonra da uygulama yapılacak’’ dediler.

Bakanlık yetkilileri, teklifler arasında bina sahibinin yapılacak teşvik yardımı ile kendi menkulünü yıkıp, verilecek binayı kabul ettikten sonra, arsanın yine sahibi olarak kalması ve uzun vadeli olarak, kira öder gibi evin bedelini ödemesi teklifinin olduğunu söylediler. Ayrıca teklifler arasında , bina almak yerine parasının ödenmesi de yer alıyor.

SİZ ÇÖZÜM İSTEDİNİZ

Belediye Başkanı Yunus Pehlivan, bazı vatandaşların anlaşma yanlısı olmayan konuşmaları üzerine söz alarak, ‘’Benimle ilgili bir konu geçince alkışlayanlarınız var. Bu alan riskli bölge ilan edilince sizler gelip çözüm bulmamızı istediniz. Kamulaştırma kelimesini kullananlar var. Kamulaştırmayı istemeyin, zira o zaman bina amortisman payı gibi maddeler de devreye girer. Fırsat ayağınızda, buraya gelen görevliler sizlere de danışıp, çeşitli teklifler yapmak istiyorlar. Para almak isteyene parası verilecek. Ev ve işyerinin metrekaresine göre eş olarak bina verilmesinden yana çaba gösterin, bu yolda anlaşın. Mahalledeki ev, işyeri ve arsaların bedelleri tespit edildi ve bildirildi. Bu konu artık belediyeden çıktı ve Bakanlığın takip ettiği konu oldu. Kamulaştırma lehinize olmaz’’ dedi.

İTİRAZLAR

Toplantıda söz alan vatandaşlar, ev ve işyerlerinin değerinin altında fiyatla alınmasına itiraz ederlerken, sanayi kuruluşlarının da taşın altına ellerini sokmalarını isteyerek, ‘’Mahallemiz için hiçbir şey yapılmıyor. Bizler burada yaşamak istiyoruz. Çoğumuz yaşlıyız ve emekliyiz. Ne borç ödeyebiliriz , ne de 10 katlı binalara inip, çıkabiliriz. Sosyal yaşantıya alışığız. Devlet bizi düşünüyorsa Tüpraş’ı , dolum tesislerini kaldırsın. Biz buraya geldiğimizde tesisler yoktu, bölgeyi riskli alan onlar yaptılar. Bize sosyal yaşam alanları verilsin, burada yaşayalım. Ev ve arsalarımıza değerinin çok altında fiyatlar veriliyor’’ dediler.

Bu arada söz alan Barbaros Mahalle Muhtarı Ramazan Gündoğdu’da bunun bir fırsat olduğunu ve mahalle halkının yetkililere istek ve tekliflerini ileterek çözüm bulmaları gerektiğini söyledi.

Yetkililer, bu konuyla ilgili olarak komisyon kurulduğunu ve çeşitli alternatifler de göz önüne alınarak görüşmelerin devam edeceğini söylediler. Bu çözümler arasında yerinde kalmak isteyenlerin görüşlerinin de yer alacağı öğrenildi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817