banner2779
banner2752
banner2750

 BAŞKAN DOĞAN; ÇOCUK İŞÇİLİĞİ DÜNYANIN SORUNU

 Necati Gençoğlu Kültür Merkezi’ndeki panele İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan, Milli Eğitim İlçe Müdürü Ömer Akmenşen, UNICEF Türkiye Temsilciliği Çocuk İşçiliği ile Mücadele Danışmanı Aslı Çoban, Kocaeli Emniyet Müdürlüğü’nün Çocuk Şube ve Toplum destekli Polis biriminden yetkililer, mahalle muhtarlarıyla okulların rehberlik öğretmenleri katıldı. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı Şerafettin Öztürk ile KOÜ Sağlık Bilimler Fakültesi Sosyal Hizmetler Bölüm Başkanı Prof. Hakan Acar’ın konuşmacı olarak yer aldığı panelin açılışında konuşan İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan “ çocuk işçiliği kavramı yüzyıllardır hem ülkemizde hem de gelişmiş ülkelerde görülen  bir sorundur.    Bu sorunun çözümü için özellikle çocuğun tanımını iyi yapmak lazım. Büyükler tarafından çocuk, büyüğün minyatürü küçülmüşü olarak algılanır.  Hal böyle olunca çocuğun yaşına, dönemine has duyguları, ihtiyaçları, yapması, yapmaması, yapılması, yaptırılmaması gereken konularda maalesef yeterince hassasiyet gösterilmiyor.  Çocuk gelişen bir birey olduğundan yapması ve yapmaması gereken etkilerin sonuçlarıyla bir birey oluşuyor.


 

İLK YASA ÇIKARILIRKEN BEN MECLİSTEYDİM

 

Öncelikle çocuğun tanımını iyi algılamamız gerekiyor.  Çocuk işçiliği ile ilgili yasa çıkarılırken bende meclisteydim. Yasada 15 yaş çizgisi vardı.  Bunun altındaki yaşlardaki çocukların çalıştırılması çocuk işçiliği olarak tanımlanıyordu.  İzmit Belediyesi olarak biz, bu konunun önemini iyi algılayan bir kurumuz. Bunu daha da iyi algılamamız, yaklaşımlarımızı konuşulanların ışığında yapmamız gerektiğinin bilincindeyiz.  Taksilere, araçlara mendil ya da başka bir şey satmaya çalışan bir çocuğun oradan alınıp uzaklaştırılması yetmiyor. Onu bu noktaya getiren nedenlerin çözülmesi gerekiyor. Bu nedenler içerisinde polis teşkilatımızın da, sosyal politikalar müdürlüğümüzün de, milli eğitimimizin de çözeceği konular var.  Bu nedenleri daha iyi, daha doğru ve daha hızlı nasıl ortadan kaldırırızı bulmak için bir araya geldik.

 

ÇÖZÜM İÇİN  GEREKEN HER ŞEYE SAHİBİZ

 

Bu sorunun çözümü noktasında eğitimcilerimize çok büyük görevler düşüyor.  Cumhurbaşkanımızın, hükümetimizin bu konudaki hassasiyetini bildiğim için çok rahat konuşuyorum. Çocuk işçiliğinin önüne geçecek her şey elimizde mevcut.  Sorunumuz, koordinasyon ve elimizdeki imkânları etkili ve doğru kullanamamamızdan kaynaklanıyor. Bir çocuk işçisini o hayattan kurtarıp kendi yaşının gerçekleriyle yetişmesini sağlamada biz üzerimize düşeni yapmaya hazırız ve bu süreç için gerekli her şeye de sahibiz.

 

KONUYLA İLGİLİ İLKLERİ YAPTIK

 

Türkiye de ilk defa Çocuk Hakları Masasını ve ardından okulunu kuran belediyeyiz.  Çocuğun hakkını, hukukunu öğrenmesi için kurduk. Çocuk işçiliği bir çocuk istismarıdır. Çocuğu çalıştırarak onun  emeğini istismar etmiş oluyoruz. Onun emeği henüz daha  işe, ürüne dönecek bir emek değil.  Çocukları zorunlu olarak istismara götüren yolları da kapatmak amacıyla çocuk hakları okulumuzu kurduk.  Masamız ve okulumuz sayesinde 8 yıldır güzel çalışmalar yaptık.  Konuyla ilgilenen diğer kurumlarla en iyi koordineyi sağlayan belediyelerden biriyiz.

 

NEDENLERİ HEP BİRLİKTE ORTADAN KALDIRACAĞIZ

 

Özellikle Suriyeli, Roman kardeşlerimizin çocukları gibi yaşam koşullarında sorunları olan çocuklarımız sahaya çıkıyor. Hiçbir anne baba, ortalama düşünme yetisine sahipse çocuklarını sokaklarda büyümeye itmez.   Bu davranış her şeyden önce annenin doğasına aykırı. Çocukların bu durumunda her zaman ailede sorumlu, çocukların bu durumda olmasına neden olan koşulları hep birlikte düzeltmemiz gerekiyor.

Biz, çocuk dostu bir belediyeyiz çocuk işçiliği de dâhil çocuklarla ilgili her tür konuda projeye, öneriye, teklife açığız. Ben inanıyorum ki ,bu çalışmamız model olabilecek bir çalışma.

 

HEPİMİZE GÖREV DÜŞÜYOR

 

Biz bu buluşmayı model olarak oluşturup, Kocaeli ye ve Türkiye’ye  yaymanın yollarını  bulmaya çalışmalıyız.  Bu ülke, yarınlarda bugünün çocukları yarınların yetişkinleri ile devam edecek. Sorunlu, istismar edilmiş bir çocukluk dönemi, yarının sorunlu annelerini babalarını getirecek.  Bu bireyler sorunlu bir toplumu oluşturacak.  Bu çocukların sorunlu bir birey olarak yaşadığı şehirde ve ülkede, bizim çocuklarımızda yetişkin olarak yaşayacak.  Toplumumuzun bireyleri de dâhil olmak üzere hepimize görev düşüyor.  Araç kullanan bir kişinin içindeki açıma duygusuyla yaptığı bir desteğin aslında çocuğun geleceğine büyük bir zarar verdiğini bilmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.

 

BAŞKAN DOĞAN’A TEŞEKKÜR

 

İlçe Milli Eğitim Müdürü Ömer Akmenşen paneldeki konuşmasında ” İzmit Belediye Başkanımız Dr. Nevzat Doğan’ın şimdiye kadar çocuklara yönelik projelerini taktirle karşılıyoruz. Buradaki paneli, çocukları sağlıklı bir eğitime nasıl kazandırabiliriz bakımından çok önemsiyoruz. Panel bunun reçetesini verecektir.  Böyle bir proje için Belediye Başkanımıza ve emeği geçenlere teşekkür ederim” dedi.

 

İZMİT BELEDİYESİ ÖRNEK ALINMALI

 

UNICEF Temsilcisi Aslı Çoban da şunları söyledi: “ ülkemizde bu tür projelere sahip çıkan  ne yazık ki çok belediye yok. Bu yüzden İzmit Belediye Başkanımıza böylesine anlamlı projelere sahip çıkıp destek olduğu için teşekkür ederim. İzmit Belediyesi’nin çocuk hakları başta olmak üzere, çocuklara yönelik projelerinin de başka belediyelere örnek olmasını diliyorum.”

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2778

banner2763

banner2765

banner2754

banner2762

banner2764

banner2766

banner2723

banner2680

banner2751