BAŞKAN KARAOSMANOĞLU,MACARİSTAN VE ROMANYA'DA RESMİ TEMASLARDA BULUNDU
 Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak’ın Macaristan ve Romanya’da gerçekleştirdiği resmi temaslara eşlik etti. Dört günlük ziyaretlerde birçok görüşme yapan Başbakan Yardımcısı Kaynak’la birlikte TİKA’nın yaptığı projelerinin açılışlarına da katılan Başkan Karaosmanoğlu, iki ülkede de yapılan yatırımlar için emeği geçen herkese teşekkür etti.

 

TÜRKİYE-MACARİSTAN ARASINDA YÜKSEK STRATEJİK İŞBİRLİĞİ

Resmi ziyaretlerde ilk olarak Macaristan Başbakan Yardımcısı Zsolt Semjen ile bir araya gelen Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak ve beraberindeki heyet, Ulusal Meclis binasında ağırlandı. Burada yapılan görüşmede, iki ülke arasında birçok konu ele alındı. Macaristan ile yüksek düzeyli stratejik işbirliği mekanizmasının olduğu ifade edilen temaslarda, 15 Temmuz’da yaşanan başarısız darbe girişimi sonrasında ilk tepkiyi veren Avrupa ülkesi olması da takdirle karşılandı.

 

GÜL BABA TÜRBESİNİN RESTORASYON ÇALIŞMASI BAŞLADI

Görüşmede Macaristan Başbakan Yardımcısı Zsolt Semjen, TİKA ile işbirliği içinde olmaktan ve ülkede yürütülen projelerden duydukları memnuniyeti dile getirdi. Projelerin artarak devam etmesini arzu ettiklerini vurguladı. Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Macaristan Başbakan Yardımcısı Zsolt Semjen, Ulusal Ekonomi Bakanı Mihaly Varga, TDBB ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ile beraberlerindeki heyet Gül Baba Türbesi Restorasyonu ve Rekonstrüksiyonu ile Çevre Düzenlemesi Projesi'nin temel atma törenine de katıldı.

 

TÜRK VATANDAŞLARLA BİR ARAYA GELDİLER

Macaristan'da TİKA’nın restore ettiği Munkacs Mihaly Okulu sanat sınıfının açılışına katılan Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak ve Başkan Karaosmanoğlu, Yunus Emre Türk Kültür Merkezi'nde bu ülkede yaşayan Türk vatandaşlarla da bir araya geldi. Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Macaristan Başbakan Yardımcısı Zsolt Semjen ve Ulusal Ekonomi Bakanı Mihaly Varga, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından yürütülen Gül Baba Türbesi Restorasyonu ve Rekonstrüksiyonu ile Çevre Düzenlemesi Projesi'nin başlangıcı törenine katıldı.

KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN’IN TÜRBESİ KESİN OLARAK BULUNDU

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı'nın (TİKA) Budapeşte ofisini de ziyaret etti. TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam ve TİKA Budapeşte Program Koordinatörü Havva Pınar Özcan Küçükçavuş'tan kurumun ülkedeki faaliyetleri hakkında bilgi aldılar. Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak ve Başkan Karaosmanoğlu, Macar bilim adamlarının 1566 yılındaki Zigetvar kuşatması sırasında hayatını kaybeden Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman’ın iç organlarının defnedildiği türbenin bulunduğu yeri de ziyaret ettiler. TİKA’nın finanse ettiği çalışmada hem Türk hem de Macar bilim insanları da görev aldı. Haziran ve temmuz aylarında yapılan çalışmalar neticesinde türbenin yanındaki hem tekke hem de cami ortaya çıkarıldı. Bu projeyle yapı kompleksi olarak Kanuni Sultan Süleyman'ın türbesi kesin olarak ortaya çıkarılmış oldu. Başbakan Yardımcısı Kaynak ve Başkan Karaosmanoğlu, burada Kanuni Sultan Süleyman’ın ruhuna dua etti.

 

TÜRK-MACAR DOSTLUK PARKI AÇILDI

Macaristan'ın Zigetvar kentindeki TİKA tarafından yenilenen Türk-Macar Dostluk Parkı'nın açılışı Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın adına Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Macaristan Cumhurbaşkanı Janos Ader, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitarovic, TDBB ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’nun katılımıyla yapıldı. Kanuni Sultan Süleyman ve Miklos Zrinyi'nin (Zigetvar Kalesi'ni Osmanlı ordularına karşı savunurken hayatını kaybeden Hırvat asıllı komutan) ölümlerinin 450. yıldönümü kapsamında Zigetvar'da çeşitli anma etkinlikleri gerçekleştirildi.

 

KARAOSMANOĞLU, GALİÇYA ŞEHİTLERİNE DUA ETTİ

Parkın açılışında konuşan Başbakan Yardımcısı Kaynak, “Türkiye’de Macar halkını tarihten gelen bağlarımız nedeniyle akrabalarımız olarak biliriz. Muhteşem Süleyman döneminde sıklıkla karşı karşıya gelen Türkler ve Macarlar, Kanuni’nin vefatından sonra Habsburg dönemi ve daha sonraki dönemlerde de iyi ilişkilerini sürdürmüşlerdir. Bugün gelinen noktada Türkiye ve Macaristan ve Hırvatistan NATO üyesi ülkeler olarak dostluk ve müttefiklik temelinde yakın ilişkilerini sürdürmektedirler” dedi. Başkan Karaosmanoğlu, Macaristan'da Galiçya cephesinde şehit olan askerlere de Fatiha okuyup, onları rahmetle anmayı ihmal etmedi.

 

ROMANYA’DA DA RESMİ TEMASLARDA BULUNULDU

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, resmi temaslarda bulunmak üzere gittikleri Romanya'nın başkenti Bükreş'te ilk olarak Romanya Dışişleri Bakanı Lazar Comanescu ile heyetler arası görüşmede bulundular. Basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından Kaynak ve beraberindeki heyet, Romanya Başbakan Yardımcısı Costin Grigore Borc ile bir araya geldi. Heyette, Türkiye'nin Bükreş Büyükelçisi Osman Koray Ertaş, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanı Serdar Çam ve bazı milletvekilleri bulundu.

 

ROMANYA’YA FETÖ HAKKINDA BİLGİ VERİLDİ

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) hakkında Romen makamlarla görüşmeleriyle ilgili olarak, "Dünyada 160'tan fazla ülkede 'eğitim ve hayri' yardımlar gibi masum gerekçeyi göstererek örgütlenen sinsi bir yapının kontrol edilmediği takdirde neleri yapabileceğine dair 15 Temmuz’un önemli bir gösterge olduğunu ifade ettik." dedi. Veysi Kaynak, burada Türk gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye ile Romanya’nın birbirlerini destekleyen iki kardeş ve dost ülke olduğunu belirtti. Romanya'daki FETÖ yapıları hakkında da bilgi veren Kaynak, Romen makamlarının darbe girişimi ve FETÖ yapılanması hakkında Türkiye'nin kaygılarını paylaştıklarını kaydetti.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817