banner2752
banner2750
banner2776

Başkan Söğüt “Ahilik, Medeniyetimizin Ayrılmaz Bir Parçası”

Körfez Belediyesi, Körfez Ticaret Odası ve Körfez Esnaf ve Sanatkarlar Odası tarafından Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında Yarımca Küçük Sanayi Sitesi’nde program düzenlendi. Programa; Marmara Belediyeler Birliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Körfez Belediye Başkanı Şener Söğüt, Körfez Ticaret Odası Başkanı Recep Öztürk, Esnaf Odası Başkanı Yahya Öztürk, Deniz Ticaret Odası Başkanı Vedat Doğusel ve AK Parti Körfez İlçe Başkanı Ramazan Tuna da katıldı.

ESNAFI GEZDİLER, SOHBET ETTİLER

Programda ayrıca; Büyükşehir Belediyesi Koordinatörü Abdullah Köktürk, İlçe Milli Eğitim Müdürü Sergülen Kurt, İlçe Müftüsü Abdül Muhammet Çınar, arımca Küçük Sanayi Sitesi Başkanı Alaattin Alpergin, STK temsilcileri ve çok sayıda esnaf katıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın ve Körfez Belediye Başkanı Şener Söğüt, program öncesinde site içerisindeki esnafı gezdi, sohbet etti.

BUGÜNE KADAR TAŞIDIK

Programda ilk olarak söz alan Başkan Şener Söğüt, ahilik kültürünün önemine değinerek, “Ahilik kültürü, Ahi Evran’dan bu yana gelmiş, medeniyetlerin temel saç ayaklarından biri olmuş kültürdür. Bizler de millet olarak bu kültürü bugünümüze kadar taşıyan necip bir milletiz. Ahilik, bizim kültürümüz açısından, medeniyetimiz açısından, yaşam tarzı açısından değerli bir kültür.

GELECEK NESİLLERE AKTARACAĞIZ

Geçmişten aldık, bugün yaşıyoruz, gelecek nesillere de aktaracağız. Ahilik; birlik, beraberlik, kardeşlik, sevgi, saygı ve iş ahlakını içerisinde barındıran, temelinde insanlığın mutluluğunu esas alan bir kültür. Ahilik kültürü bizim medeniyetimizin ayrılmaz bir parçası” ifadelerini kullandı. Başkan Şener Söğüt’ün ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın da konuşma gerçekleştirdi.

AYRILMAZ BİR PARÇADIR

Başkan Büyükakın, “Şener Başkanımızın da dediği gibi Ahilik Teşkilatı medeniyetimizin ayrılmaz bir parçasıdır. Ahi Evran ile başlayan bu kültür, kulak dolgunluğumuz olan, herkesin Ahi Evran ismini duyduğu ve Ahilik hakkında bir şeyler bildiği kültürdür. Ama onlar aynı zamanda teşkilatın Moğol isyanını durduran teşkilattır. Belki çoğumuz bunu bilmez. Anadolu’nun Moğol işgalinden kurtulmasının arkasında yatan güç o esnaf teşkilatıdır.

YÜKSELİŞİNİ GÖRECEĞİZ

Ahi Devran’dan bu bayrağı devralan Osman Gazi’nin hocası, boyumuzun ışığı olarak adlandırılan Şeyh Edebali Hazretleridir. Osmanlının üzerine inşa edildiği saç ayağının bir tarafından esnaf teşkilatı vardır” ifadelerini kullandı. Türkiye’nin yükselen bir güç olduğunu belirten Başkan Büyükakın, “Türkiye yükselişe başladı. Bu yüzyılın ilerleyen dönemlerinde Amerika, Rusya ve büyük devlet dediğimiz devletlerin düşmeye başlamasını ve ahlakla yükselen medeniyetlerin yükselişini göreceğiz.

OYUN KURUYOR, OYUN BOZUYORUZ

Türkiye artık bir zamanlar olduğu gibi Afrika’da, Ortadoğu da oyun kuruyor; kurulan oyunları bozuyor. Bizim bazen farkına varmadığımız, gösterildiğinde de ‘mevzu budur’ dediğimiz kodlar vardır. İstiklal Marşımız ‘Korkma’ diye başlıyor. Neden korkma? Çünkü Hz. Peygamber, Hz. Ebubekir ile hicret ederken Hz. Ebubekir’in endişelendiğini görünce ‘Korkma Allah bizlerle beraber’ diyor. Allah yolundan gidenlerin korkmaması gerektiğini, zulme rıza göstermemesi gerektiğini söylüyor.

O RUH BİZİ BAŞARILI KILDI

Eğer bu ruh olmasaydı Kurtuluş Savaşı’nı başaramazdık, Çanakkale’de destanları yazamazdık. Belli şu an bölük pörçük olmuştuk. Üzerinde yaşadığımız coğrafya, binlerce yıldır çok sayıda medeniyete beşiklik ve mezarlık etmiş coğrafya.

Bu coğrafyada tutunmanın şartı birlik, beraberlik ve kardeşlik. Yoksa mümkün değil.

Kudüs’e 400 yıl hükümdarlık ettik. Ne bir Hıristiyan’ın ne de bir Musevi’nin burnu kanamadı. Biz çıktık ne kan durdu ne gözyaşı. Türkiye adaletin kalesidir. Türkiye, Türkiye’den büyüktür” ifadelerini kullandı.  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2763

banner2765

banner2754

banner2762

banner2764

banner2766

banner2751

banner2771

banner2773

banner2772

banner2774

banner2775

banner2723

banner2680