Bilim Seka Merkezi için protokol imzalandı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile TÜBİTAK Kocaeli'nde kurulacak olan 'Bilim Merkezi’ için ilk adımı attı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve TÜBİTAK arasında yapılan protokol kapsamında Türkiye’nin en büyük bilim merkezlerinden biri kurulacak.

PROTOKOL İMZALANDI

TÜBİTAK’ın yürüttüğü “Bilim Merkezi Kurulması Destek Programı” kapsamında gerçekleştirilen projenin protokolü Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ersin Yazıcı ile TÜBİTAK Genel Sekreteri Ogün Bahadır tarafından imzalandı. Sekapark Özsar Restoran’da düzenlenen imza törenine Genel Sekreterler Ersin Yazıcı ve Ogün Bahadır’ın yanı sıra Büyükşehir Genel Sekreter Yardımcısı Tahir Büyükakın, TÜBİTAK ve Büyükşehir yetkilileri ve çok sayıda basın mensubu katıldı.

İMAR KORUMA PLANINA İŞLENDİ

İmza töreninde konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ersin Yazıcı, Seka alanının Kocaeli için çok önemli olduğunu belirterek, “Demiryolunun altında kalan sahil kesiminde Sekapark’ı kurduk. Fabrika alanlarının olduğu yeri ise koruma imar planlarına Kâğıt Müzesi ve Bilim Merkezi olarak işledik” dedi.

2013 SONUNDA BİTECEK

Bilim Merkezi olacak binaların onarımının devam ettiğini belirten Genel Sekreter Yazıcı, “Buradaki onarım 2013 yılının sonunda bitmiş olacak. Dünyanın birçok yerindeki bilim merkezleri gezilerek mastır planı oluşturuldu. Bu planlar TÜBİTAK’a da sunuldu. Bilim merkezinin inşaatlarını tamamladığımızda TÜBİTAK da buraya yerleştireceğimiz düzenekleri almış olacak ve bilim merkezimizin açılışını yapacağız” şeklinde konuştu.

2016’YA KADAR TÜM BÜYÜKŞEHİRLERDE

İmzalanacak protokolün Kocaeli ve çevre illere hayırlı olmasını temenni ederek konuşmasına başlayan TÜBİTAK Genel Sekreteri Ogün Bahadır, “Başbakanımız 2016 yılına kadar tüm büyükşehirlerde bilim merkezi kurulmasının talimatını verdi. Bu talimat, 27 Aralık 2011 tarihinde Bilim Teknoloji Yüksek Kurulu’nun Ankara’daki toplantısında TÜBİTAK’a bir görev olarak verildi” dedi.


SEKA BİLİM MERKEZİNE 25 MİLYON TL AKTARILACAK

Protokol kapsamında Kocaeli’deki bilim merkezine ilk olarak 25 milyon TL aktaracaklarını söyleyen Bahadır, “Binanın yapımı Büyükşehir’den içerisinin donanımı da TÜBİTAK tarafından sağlanacak. Bunun dışında merkezdeki personelin eğitimi ve geliştirilmesi de TÜBİTAK tarafından yapılacak. Türkiye’nin ilk bilim merkezi Kocaeli’de tamamlanmış olacak. 2023 yılının sonunda ise 81 ilimizin tamamında bilim merkezleri tamamlanmış olacak” şeklinde konuştu.

AVRUPA’NIN SAYILI TESİSLERİNDEN BİRİ OLACAK

Seka Kâğıt Fabrikası alanındaki binalar restore edilerek oluşturulacak bilim merkezi, Türkiye'nin en büyüklerinden biri olmasının yanı sıra Avrupa'nın da sayılı tesislerinden biri olacak.

EĞİTİM-GELİŞİM MERKEZİ OLACAK

Bilim merkezinin 6 bin metrekarelik interaktif sergi salonu bulunacak. Bu salonda ziyaretçiler deney aletlerini kendileri kullanarak sonuçlarını anında gözlemleyebilecek. Bilim merkezine dönüşecek Seka fabrikaları gençlerin gelişmelerine katkı sağlayacak. Bilim merkezi, çocukların ve gençlerin vakitlerini faydalı çalışmalarla geçirebilecekleri bir eğitim-gelişim merkezi olarak tasarlandı.

ÇOCUKLAR KENDİLERİNİ KEŞFEDECEK

Bilim eğitim merkezinin genç bilim adamı ve uzmanlardan oluşacak kaliteli kadrosunun gözetimi altında ve danışmanlığında, çocukların potansiyelleri keşfedilecek ve kabiliyetlerini kullanabilecekleri imkânlar sunulacak. Özel yetenekli çocuklar burada kendilerine özel programlarla eğitilecek.

EĞİTİM ÜSSÜ OLACAK

Seka bilim merkezi, bilim ve teknolojiyle ilgilenen, ilerlemek, kendisini geliştirmek isteyen tüm gençlerimiz için bir eğitim üssü olacak. Kocaeli bilim merkezinde bilim kampları, sertifika programları, halk dersleri, bilim adamlarıyla söyleşi saatleri, devamlı seminerler ve konferanslar yapılacak. Merkez, ulusal ve uluslararası kongrelere, seminerlere ve proje yarışmalarına ev sahipliği yapacak.

BAŞKAN KARAOSMANOĞLU VE PROF ALTUNBAŞAK İMZALAMIŞTI

TÜBİTAK ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi arasındaki ilk protokol 11 Nisan 2012 tarihinde 11 Nisan’da Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün başkanlığında büyükşehir belediye başkanları ile düzenlenen toplantının ardından imzalanmıştı. Gerçekleştirilecek projenin protokolü TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak ile Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu tarafından imzalanmıştı.


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817