banner2779
banner2752
banner2750

BOMBA İDDİA! FİYATLAR YÜKSELİYOR ÇÜNKÜ...
 Bazı büyük firmaların suni olarak fiyatları yükselttiği tespit edildi. Edinilen bilgilere göre kasaplara verilen karkas etin fiyatına 5, 10 kuruş gibi günlük ve haftalık zam yapılarak fahiş kâr elde ediliyor. Aylık zam 1-2 TL’yi buluyor. Bu da kıyma, kuşbaşı gibi ürünlerin fiyatına aylık 4-5 lira artış olarak yansıyor. Piyasanın 3-4 büyük firmanın elinde olduğunun altını çizen sektör temsilcileri 5, 10, 15 ve 20 bin baş büyükbaş hayvana sahip olanların 1-2 liralık fiyat artışıyla kârlarını katladığına dikkat çekiyor. Spekülasyon yapan bazı işletmelerin kasaplara “Gelecek hafta biraz daha zam gelecek” söylentisiyle fiyatların artmasına neden olduğu belirtiliyor.
 
ESK MÜDAHALE ETMELİ
 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na yakın kaynaklar, ithalatın kısa vadeli çözüm olduğunu belirterek spekülatif fiyatların önüne geçmek için Rekabet Kurulu’nun devreye girmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın ise ani fiyat yükselişlerine ilişkin piyasaları mercek altına alması gerektiği dile getiriliyor. İthalatın fiyat köpüğünü alacağını dile getiren Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, ithalatın yükselişlerin önüne geçeceğini kaydetti. Vatandaşın ithal karkas eti tüketmek istememesi ve donmuş olarak geleceği için daha çok sanayi işletmelerinde kullanılacağı belirtiliyor. Ette alınan yüzde 8’lik KDV’nin sıfırlanmasının da kilogram başına kıyma ve kuşbaşında 4-5 TL indirim olarak yansıyabileceği ifade ediliyor. Köylerde besiciliğin daha fazla teşvik edilmesi gerektiğine dikkat çeken üst düzey bir ekonomi yetkilisi ise Et ve Süt Kurumu’nun piyasada etkili olması gerektiğine dikkat çekiyor.
 
KDV DÜŞÜRÜLMELİ
 
Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, ithalatın suni yükselişlerin önüne geçeceğini ifade ederek, “Bir takım insanlar fiyatla oynayınca devlet 78 milyonu zorda bırakmamak için ithalat tercihini ortaya koyar. Bu durum piyasanın gazını alır” dedi. 1 kilo etten 4 TL KDV alındığına dikkat çeken Yalçındağ, KDV’nin indirilmesine yönelik talepte bulunacaklarını söyledi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın KDV’nin indirilmesine sıcak bakabileceğini dile getiren Yalçındağ, konuya ilişkin Maliye Bakanlığı’nın yaklaşımının önemli olduğunun altını çiziyor.
 
Fiyatlar Nasıl Düşer?
 
1. İthalat ile suni fiyat önlenebilir
 
2. Rekabet Kurulu devreye girmeli
 
3. Ette yüzde 8 KDV sıfırlanmalı
 
4. Köylerde besicilik teşvik edilmeli
 
5. Et ve Süt Kurumu daha etkin çalışmalı
 
100 KİLO ETİN 5 KİLOSUNDAN ANCAK PARA KAZANIYORUZ
 
Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Yalçındağ, karkas et fiyatlarının 24 TL civarında olduğunu belirterek işlenmesinin yüzde 50 ilave maliyet getirdiğini söyledi. Yalçındağ, şunları söyledi: “Yüzde 20 kemik çıkıyor. Yüzde 9 KDV ödüyoruz. Yüzde 15 işletme masrafı var. Yüzde 2-3 de fire oluyor. 24 TL’ye karkas eti alınca bize 35 liraya mal oluyor. 100 kilogram karkas et kemikten ayrılınca 80 kilogram kemiksiz et kalıyor. 50 kg’lik bölümü kıyma oluyor. 25 kilosu rosto ve kuşbaşı olur. Geriye kalan 5 kilosu ise bonfile, antrikot olur. Kıymayı kârsız satarız. Ancak buradan para kazanabiliriz.” 

kaynak: star
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2778

banner2763

banner2765

banner2754

banner2762

banner2764

banner2766

banner2723

banner2680

banner2751