banner2827
banner2818
banner2819
banner2821
banner2820

Büyükşehir HES ile enerji üretecek
 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi iştiraki İZAYDAŞ tarafından Yuvacık Barajı ile Kullar İçmesuyu Arıtma Tesisi arasında yaptırılan Hidroelektrik Santrali’nin (HES) son aşaması olan 2200 mm çapındaki çelik boru bağlantıları yapılıyor. HES için yapılan çalışmaları yerinde inceleyen Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, artan enerji maliyetinin bir kısmının buradan karşılanarak ekonomiye katkı sağlayacaklarını vurguladı.

 

YILLIK 14 MİLYON KWH ENERJİ ÜRETİLECEK

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, HES (Hidroelektrik Santrali) projesiyle önemli bir çalışmaya daha imza atıyor. Hazırlanan proje ile Yuvacık Barajı ile arıtma tesisi arasındaki kot farkından yararlanılarak enerji üretmek amacı ile bir “kanal tipi hidroelektrik santrali” kuruluyor. Halen elinde elektrik üretim lisansı bulunması nedeni ile yatırım İZAYDAŞ tarafından yapılıyor. Yıllık 14.000.000 kWh civarında elektrik üretmesi hedeflenen yatırımın elektrik satışından elde edilecek gelirle beş yılda kendini amorti etmesi hedefleniyor.

 

TÜRKİYE’NİN ENERJİYE İHTİYACI VAR

Çelik bağlantı boruları için yapılan çalışmaları yerinde inceleyen Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Türkiye’nin enerjiye ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, “Enerji maliyetleri her geçen gün artıyor” dedi.

 

ÇEVREYE ZARAR VERMİYORUZ

Türkiye'de güneş ve rüzgâr enerjisini model olarak kullandıklarını belirten Başkan Karaosmanoğlu, “Sudan elde edilen enerjiyi de en iyi şekilde kullanmak istiyoruz. Çevreyi hiç kirletmeden ve zarar vermeden enerji ihtiyacımızı karşılamak arzusundayız” diye konuştu.

 

ÖRNEK PROJELER

İSU Genel Müdürlüğü’nün öz kaynakları ile yaptığı Namazgah Barajı’nda da elektrik üreteceklerini belirten Başkan Karaosmanoğlu, “Bu çalışmaları vatandaşlarla ve özellikle diğer kurumlarla paylaşarak örnek olmasını sağlıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

 

 

TEHLİKELİ ATIKTAN ENERJİ ÜRETİMİ

Öte yandan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, ilimizde bulunan tüm yenilenebilir enerji kaynaklarını da değerlendiriyor. Halen endüstriyel atıktan enerji üretimi İZAYDAŞ’ta yapılıyor. Buradan yılda yaklaşık 15.000.000 kWh enerji üretilmekte ve ihtiyaç fazlası şebekeye satılmakta.

 

GÜNEŞ VE RÜZGAR ENERJİSİ

Yine İZAYDAŞ tarafından Solaklar ve Gaziler Dağı’nda kurulan iki adet rüzgâr türbini ile yılda 50.000 kWh elektrik enerjisi üretiliyor. Doğu Kışla parkında ve kentin diğer bazı bölgelerinde aydınlatma amacı ile güneş enerjisi kullanılıyor.

 

BİYOGAZ’DAN ENERJİ

İZAYDAŞ tesisleri içerisinde faaliyet gösteren biyogaz tesisinde ise bitkisel ve hayvansal atıklardan elektrik ve kaliteli gübre elde ediliyor. Tesiste hammadde olarak; kentin dört bir yanındaki yeşil alanlardan kesilen çimler, Büyükşehir Belediyesi Mezbahasından gelen işkembe içi atıklar, hallerden gelen sebze ve meyve atıkları, büyükbaş ve tavuk gübreleri kullanılıyor. Biyogaz tesisinde yılda 550.000 kWh elektrik enerjisi üretiliyor.

 

ÇÖP GAZINDAN ENERJİ

Bütün bunlara ek olarak yine İZAYDAŞ bünyesinde, evsel atık (çöp) düzenli depolama alanlarında oluşan metan gazı ile enerji üretimi için devreye alınan “Çöp Gazından Enerji Üretim Tesisi” ile yılda yaklaşık 30.000.000 kWh enerji üretiliyor.

 

BİR ŞEHİR AYDINLANIYOR

Enerji yatırımları ile bu alanda da adından sıkça söz ettiren Kocaeli Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden İZAYDAŞ, alternatif enerji üretimi faaliyetleri sonucunda yılda yaklaşık 60.000.000 kWh elektrik üretimi ile ortalama 100 Bin nüfusun üzerindeki bir şehrin evsel elektrik ihtiyacını karşılamaktadır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817

banner2823

banner2822

banner2824

banner2825

banner2826