ÇALIŞAN ANNELER YENİ HAKLARINA KAVUŞUYOR
 Meclis gündeminde olan yasa, çalışan annelere önemli haklar getiriyor. Doğum yapan kadınlar, 6 aya kadar süreyle yarım gün çalışma imkanına kavuşuyor. Memur kadınlar doğum yapmaları halinde analık izni sonrasında birinci doğumda 2 ay, ikinci doğumda 4 ay, sonraki doğumlarda ise 6 ay süreyle yarım gün çalışıp tam maaş alabilecek. Bu sürede mali ve sosyal haklarından hiçbir kesinti yapılamayacak. Çoğul doğumlarda ise bu sürelere 1'er ay daha ilave edilecek. Engelli çocuğu olanlarda süre 12 ay olarak uygulanacak. hakkından evlat edinenler de yararlanacak.



ÖZEL SEKTÖRDE FARKLI OLACAK 
Yarım gün 
 hakkı, özel sektörde çalışan annelere de geliyor. Memurlara göre farklı olan kısım ise yarım günlük ı işverenin, kalanını ise İşsizlik Fonu'nun verecek olması. Haftalık çalışma süresinin yarısı kadar süreyle çalışan kadın işçilerin, çalıştıkları süreye tekabül eden prim ve ücretlerini işveren, çalışmadıkları süreye tekabül eden prim ve ücretlerini İşsizlik Sigortası Fonu ödeyecek. Yasaya göre, İşsizlik Fonu'nun ödeyeceği tutar 'asgari ücretin brüt tutarının günlük miktarı'ndan belirlenecek. 1 ay boyu yarı zamanlı çalışan kişiye, İşsizlik Fonu'nun ödeyeceği tutar 823 lira 50 kuruş olacak. Bu hesapla asgari ücretle lerin alacakları maaş artmış olacak. Ücretten sadece damga vergisi kesilebilecek.



DEVLET ÜCRETİ ÖDEYECEK
Özel sektörde çalışan anneler için 3 şart bulunuyor: "Son 3 yılda en az 600 gün priminin yatmış olması, haftalık çalışma süresinin yarısı kadar fiilen çalışmış olması, analık izninin bitiminden sonra 30 gün içinde kuruma başvuruda bulunması."

kaynak: takvim
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817