DARBE GİRİŞİMİ SONRASI PİYASALAR...

Küresel piyasalar pozitif görünümünü korurken, yurt içinde darbe girişiminin ardından piyasalarda volatilitenin artabileceği ancak bunun kalıcı olmasının beklenmediği ifade ediliyor.

Cuma akşamı gerçekleştirilen FETÖ darbe girişiminin ardından uluslararası piyasada 3,05'i gören dolar/TL, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) aldığı önlemler ve özellikle Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in açıklamaları ile düşüşe geçerek 2,94'ün altına kadar geriledi. Analistler, darbe girişiminin ardından güçlenen demokrasi algısı ve tüm vatandaşların güç birliği ile girişimin sonuçsuz kalmasının, piyasalara olumsuz etkiyi sınırlayabileceğini belirtiyor.

Şimşek, yaptığı açıklamada "Mesajımız çok açık ve net, panik yapmaya gerek yok, sakin olmak lazım. Çok hızlı bir şekilde işimizin başına döndük. Türkiye'de değişen tek şey varsa, o da demokrasimiz daha da güçlendi." diye konuştu. 

Ekonomide FETÖ'nün darbe girişiminin doğurduğu kalıcı bir tahribat beklemediklerini belirten Başbakan Yardımcısı Şimşek, "Ne büyümede ne dış dengede ne de diğer makro ekonomik alanlarda. Ülkemiz, demokrasimiz, siyasi istikrarımız güçlenmiştir. Türkiye'nin önü açıktır. Çok hızlı bir şekilde tekrar yapısal reform gündemimize döneceğiz." ifadelerini kullandı.

TCMB'den yapılan duyuruda, finansal piyasaların etkin işleyişinin sürdürülmesi amacıyla bazı tedbirler alındığı belirtilerek, "Merkez Bankası tarafından bankalara gerekli likidite limitsiz olarak sağlanacaktır." ifadelerine yer verildi. Bankalara sağlanan gün içi likidite imkanının, komisyon oranının sıfır olarak uygulanacağı kaydedilen duyuruda, piyasa derinliği ve fiyat oluşumlarının yakından takip edileceği, gerekli görülmesi halinde finansal istikrarı korumaya yönelik ihtiyaç duyulacak tüm önlemlerin alınacağı ifade edildi.

Dolar/TL saat 09.10 itibarıyla bankalararası piyasada 2,9325'ten işlem görürken, avro//TL  de 3,2420'den alıcı buluyor.

Bugün Asya'da Japonya piyasalarında resmi tatil nedeniyle işlem yapılmazken, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,2, Hindistan'da Sensex endeksi yüzde 0,5 değer kazandı. Çin'de Şanghay bileşik endeksi ise yatay bir seyir izledi.

Analistler, yurt içinde yarın açıklanacak TCMB faiz kararı, yurt dışında ise perşembe günü açıklanacak Avrupa Merkez Bankası (ECB) kararlarının bu hafta piyasaların odak noktasında olacağını belirterek, Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksinin haftaya düşüşle başlamasının beklendiğini, 79.700 seviyesinin orta ve uzun vadeli görünüm açısında önemli destek konumunda olduğunu dile getiriyor.



kaynak: vatan
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817