Denizcilikleri Bir Araya Getiren Bayram
 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın 90. Yılı kutlama etkinlikleri Kocaeli’nde coşku ile kutlandı.

Etkinlikler çerçevesinde ilk olarak İzmit Kültür Tepesi’nde bulunan Atatürk Anıtı’nda tören düzenlendi. Ulaştırma Denizcilik Haberleşme Bakanlığı, Kocaeli Liman Başkanlığı ile Deniz Ticaret Odası tarafından düzenlenen tören İzmit Halk Eğitim Merkezi Halkoyunları Gösterisi ile başladı. Törende açılış konuşması yapan Kocaeli Liman Başkanı Murat Müftüoğlu, “1 Temmuz 1926 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti’nde çok önemli olan kabotaj kanunu yürürlüğe girdi. Bu kanun ile sadece bağımsızlığımız ve denizlerdeki hükümranlık haklarımız perçinlenmemiş, aynı zamanda denizciliğimizin gelişmesi için de bir dönüm noktası olmuştur” dedi. Deniz Ticaret Odası Kocaeli Temsilcisi Vedat Doğusel ise, “1 Temmuz 2007 yılında Kabotaj Bayramımız denizcilik ile birleştirildi. Oda olarak, 47 tane denizcilik faaliyetini kurum olarak temsil etmekteyiz. Yaklaşık 9 ay önce Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Denizcilik Fakültesi’ni ilimize kazandırdık. Hedefimiz, bir sonraki yıl denizcilik bayramımızı daha farklı şekillerde kutlayabilmek.” diye konuştu. Konuşmaların ardından Deniz Ticaret Odası Temsilcisi Vedat Doğusel ve Kocaeli Liman Başkanı Murat Müftüoğlu Atatürk Anıtı’na çelenk bıraktı.

KABOTAJ GÖSTERİSİ

Kültür Tepesi’nde ki törenin ardından İzmit Kaymakamı Ersin Emiroğlu’nun da katılımı ile İzmit Marina’da tören düzenlendi. Törene katılanlar, İzmit Vapur İskelesi'nden Liman Başkanlığı'na ait kurtarma ve yangın döndürme amaçlı römorkörlere bindi. Römorkör, İzmit marina açıklarında su gösterisinde bulundu. Gösterinin ardından deniz şehitleri adına denize çiçeklerden yapılan çapa şeklinde çelenk bırakıldı. Törene; Kocaeli Çocuk Sevgi Evlerinde kalan çocuklar da katılarak Gayret Müze Gemisi gezisi daha sonrasında balık ekmek ziyafeti verildi.

DENİZCİLERİ BULUŞTURAN İFTAR

Welborn Otel’de gerçekleştirilen ve denizcilik camiasını bir araya getiren iftar yemeğine; Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı İçsular Genel Müdürü Cemalettin Şevli, Vali Yardımcısı Hacı Mehmet Kara, İzmit Kaymakamı Ersin Emiroğlu, Körfez Kaymakamı Hasan Hüseyin Can, Kocaeli Liman Başkanı Murat Müftüoğlu, Kefken Liman Başkanı Erol Aras, Yalova Liman Başkanı Eyüp Sarı, Deniz Ticaret Odası Temsilcisi Vedat Doğusel, Kocaeli Kent Konseyi Başkanı Abdullah Köktürk, Kocaeli İl Müftüsü Mehmet Yıldırım, İstatistik Bölge Müdürü Zeki Bostancı, Deniz Emniyet Müdürü Fuat Kubilay, Balıkçı Koop. Başkanı Şükrü İlikhan, Kocaeli Bilim Sanayi İl Şube Müdürü Münir Oskan, Gümrük Bölge Md. Yard. Ali İhsan Merdanoğlu, Gümrük Bölge Şefi Yaşar Doğan, Körfez Ticaret Odası Meclis Başkanı Güngör Ayhan, KOGAD adına Ali Polat, 300’ü aşkın davetli ve protokol katıldı.

İftar programı öncesi; Yusuf Akmeşe’nin öncülüğünde gemi maket sergisi ve Hat Sanatçısı Güvenç Taşer’in misafirlere hat yazısı etkinliği gerçekleştirildi. Ayrıca programda; Denizcilik ve Kabotaj Bayramı etkinlikleri kapsamında düzenlenen; Kabotaj Kupası Yelken Yarışlarında ve balıkçı tekneleri yarışlarında dereceye giren yarışmacılara ödül töreni de gerçekleştirildi. Programda; Deniz Ticaret Odası Kocaeli Temsilcisi Vedat Doğusel açılış konuşması yaparak ülkemizde denizciliğin geliştiğinin altını çizdi. Doğusel’den sonra konuşan İzmit Kaymakamı Ersin Emiroğlu, konuşmasına Atatürk Havalimanında gerçekleşen hain saldırıyı kınayarak başladı. Denizciliğin geliştirilmesi noktasında vatandaşlarından denize inmelerini sağlamak için farkındalık oluşturmak gerektiğini belirtti.

 

Son olarak kürsüye çıkarak konuşma yapan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı İçsular Genel Müdürü Cemalettin Şevli, iftar yemeği ve düzenlenen programlardan ötürü emeği geçenlere teşekkür ederek başlayan konuşmasında, Körfez geçişine yapılan Osmangazi Köprüsünün ülkemize hayırlı olması temennisinde bulundu. “Ülkemizde 300 bine yaklaşan deniz personeli var. Ailelerini de sayınca ülkemizde denizcilik büyük bir iş kolunu oluşturuyor. Bizler elimizden geldiğince denizcilik alanına destek oluyoruz ve herkesin destek olmasını istiyoruz. Gelecek yıllarda ülkemiz için de denizcilik önem kazanmaya devam edecektir” derken katılımcıların Ramazan Bayramını kutlayıp, üzücü kazaların yaşanmaması için herkesi dikkatli olmaya davet etti. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817