banner2779
banner2752
banner2750

DOĞU ANADOLU, GEBZE KO-MEK SERGİSİNDE BULUŞTU
  

7 coğrafi bölgenin kültürel, ekonomik ve fiziksel özelliklerini ilçe sergilerinde yansıtan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Meslek ve Sanat Eğitimi Kursları(KO-MEK) sergilediği başarılı performansla her kesimden vatandaşın övgüsünü almaya devam ediyor. İzmit, Çayırova ve Kartepe sergilerini bitiren KO-MEK Gebze sergisi açılışlara devam etti. “Gelenekseli sergile” konseptiyle çıkılan yolda bu kez Doğu Anadolu Bölgesi’nin tüm kültürel gelenek ve görenekleri, Gebze ilçe sergisinde sergilendi. Vatandaşların yoğun katılımıyla açılan sergide özellikle Doğu Anadolu Bölgesi’ni yansıtan çalışmalar alkış aldı. El işlemesinden iğne oyasına, resimden fotoğraf çalışmalarına, yöresel kıyafetlerden takı ve tasarımlara kadar birçok branşta çalışmaların olduğu sergi açılışında bir de kursiyerlerden oluşan ekip Doğu Anadolu Bölgesi’ne özgü kına gecesi performansı sergiledi.

 

KATILIM YOĞUN OLDU

Oldukça renkli gecen açılışa Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zekeriya Özak, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Feyzullah Okumuş, Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker, AK Parti Gebze İlçe Başkanı Hasan Soba, AK Parti Gebze İlçe Kadın Kolları Başkanı Vasfiye Aydın, Gebze Halk Eğitim Müdürü Özcan Çapuk’un yanı sıra kursiyerler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

 

 

KIRIŞ: KO-MEK HASTALIĞIMA IŞIK OLDU

Sergi açılışı öncesinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi eğitmenlerinden Nuray Polat ve KO-MEK usta öğreticilerinden oluşan halk müziği ekibi konser verdi. Müzik dinletisi sonrasında başlayan programda kursiyerler adına konuşma yapan Gebze ney kursiyeri Murat Kırış, konuşmasında hastalığı döneminde KO-MEK ile tanıştığını ifade ederek; KO-MEK kursları sayesinde iyileşme sürecini daha hızlı atlattığını belirtti.

 

KÖŞKER: KO-MEK KURSİYERLERİN HAYATINI DEĞİŞTİRDİ

Programda ilk olarak konuşan Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker, KO-MEK’in her geçen gün büyüyen bir halk üniversitesi olduğunu ifade ederek, ‘’Kocaeli’nin dört bir yanından insanların KO-MEK’lere gelip, hem meslek öğrendiklerini hem de sosyal anlamda ortam oluşturuyorlar’’ dedi. Gebze’de 3 noktada binlerce kişinin KO-MEK kurslarından eğitim aldığını ifade eden Köşker, ‘’Kursiyerler yapmış oldukları ürünleri ister satabilecek isterse çeyizlerine koyabilecek’’ dedi.

 

ÖZAK: ELLERİMİZ BİRLİĞİMİZİ NAKIŞ GİBİ İŞLİYOR

Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zekeriya Özak ise konuşmasında KO-MEK’lerin ücretsiz giriş yapılabilen üniversiteler olduğunu ifade ederek, “Buralarda vatandaşlar hem meslek öğreniyor hem de sosyalleşiyor bu da topluma psikolojik olarak destek sağlıyor” dedi. Ülkemizde özellik olarak birçok kültürün bir arada yaşadığını ifade eden Özak, ‘’KO-MEK’te gelenekseli sergile programı ile bölgelerimizde var olan geçmişten günümüze gelen motifleri işlemeleri gün yüne çıkarmaktadır” ifadesini kullandı. Doğu Anadolu Bölgesi’nin unutulmaya başlanan geleneklerinin KO-MEK sayesinde Gebze sergisinde sergilendiğini ifade eden Başkan Vekili Özak, “Renklerimizi bütünleştirerek Anadolu’nun resmini çiziyoruz, ellerimizle birliğimizi kardeşliğimizi nakış gibi işliyoruz” açıklamasını yaptı.

 

KO-MEK BOHÇASI VERİLDİ

KO-MEK’te önemli bir sosyal sorumluluk projelerinden biri; 2014 yılından beri yürütülen “KO-MEK Bohçası”. KO-MEK’te eğitim alan kursiyerlerin hazırlamış olduğu el emeği, göz nuru çeyiz eşyalarını düğün hazırlığı yapan nişanlı bir kıza hediye eden KO-MEK, bu yıl KO-MEK bohçasını nisan ayında evlenecek olan Melek Cimiş’e verdi. Cimiş’e hediyesini Başkan Vekili Zekeriya Özak vererektebrik etti.

 

SERGİ 16 NİSAN’A KADAR AÇIK

Konuşmaların ardından protokol ve kursiyerler hep birlikte açılış kurdelesini kesti. Kursiyer ürününün sergilendiği sergide açılışa katılan misafirler el emeği göz nuru çalışmaları uzun uzun inceledi. Vatandaşlarla sergiyi gezen protokol, özellikle Doğu Anadolu Bölgesinin eski evlerini yansıtan köşede uzun uzun oturarak Erzurum kıtlama şekeri ile çaylarını yudumladı. Bir taraftan çaylarını içen protokol, bir taraftan da kursiyerler tarafından hazırlanan kına gecesi oyununu izledi. 3 gün boyunca Beylikbağı Kültür Merkezi’nde açık kalacak olan sergi, Gebze halkına unutulmaya yüz tutmuş eserleri sergilemeye devam edecek.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2778

banner2763

banner2765

banner2754

banner2762

banner2764

banner2766

banner2723

banner2680

banner2751