Dünya Süt Günü şenliklerle  Kutlandı.

 Dünya Süt Günü Uluslararası Sütçülük Federasyonu (IDF) 1956 yılında aldığı bir kararla, sütün önemine dikkat çekmek, toplumu bilinçlendirmek ve tüketiminin artmasını teşvik etmek amacıyla 21 Mayıs, “Dünya Süt Günü” olarak kutlanmaktadır. Ülkemizde ise Dünya Süt Günü, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın aldığı kararla 1991 yılından bu yana çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.

21-25 Mayıs tarihlerini kapsayan bu hafta dolayısıyla; Körfez’de İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Milli Eğitim Şube Müdürlüğü ve Kocaeli Kantin İşletmecileri Derneğinin Ortaklaşa düzenlemiş oldukları;                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 “Dünya Süt Günü Etkinliği” İlçemiz Yavuz Selim İlkokulunda kutlandı. Halk oyunları gösterisi, ödüllü geleneksel oyunlar (çuval giyme yarışması, yumurta taşıma yarışması, yoğurtta para bulma yarışması), resim, şiir yarışmaları yapılarak dereceye giren öğrencilere ödülleri İlçe Protokolü tarafından verildi, okul öğrencilerinin tamamına İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Kocaeli Kantin İşletmecileri Derneği’nin katkılarıyla süt ve ayran dağıtımı yapıldı. Şenliklerin açılış konuşmasında, kantinciler olarak çocukların sütü sevmesi ve sürekli kullanması için özendirmeye çalıştıklarını belirten Ali Can Kazgan, sütün önemini belirtti.

Kutlama şenliklerine, Körfez Kaymakamı Eşi Şengül Can,  İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Semra Koşumcu,  İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Bahtiyar Erdoğan,  Kocaeli Kantin İşletmecileri Dernek Başkanı Alican Kazgan,  Azerbaycan Spor Kulübü Dernek Başkanı Turgut Caferoğlu, Körfezim Eğitim Kurumları Genel Müdürü Azmi Cihat Hatipoğlu, Okul Müdürü Eyüp Sultan Keskin, Yavuz  Selim İlkokul Müdürü Turgut Kızılkaya, Okul Müdürleri, Müdür Yardımcıları, Öğretmenler, öğrenci ve veliler katılım sağladılar. İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personeli Gıda Mühendisi Aytekin Kaplan tarafından süt ve sütün faydalarını anlatan bir sunum yapıldı.

Yapılan bilgilendirme sütün özellikleri anlatılarak, ‘’İnsanın tüm yaşamında önemli yeri olan süt, yeterli ve dengeli beslenme için gerekli olan hayvansal kaynaklı protein, yağ, laktoz ile vitamin ve mineral maddeleri içerir. Süt beslenme değerinin yüksekliği yanında, vücut fonksiyonlarını düzenleyen, gelişmesini sağlayan, kemik ve diş oluşumunda önemli yeri olan temel bir gıda maddesidir Bir gıdanın besin değeri, vücudun normal fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için gereksinim duyduğu besin öğeleri içeriği ile ölçülür. Süt, bileşiminde 85 dolayında farklı besin öğesi bulundurmaktadır. Kemik gelişmesinin ve vücut şeklinin oluşmasının temel taşı olan kalsiyumun ana kaynağı olan süt, içerdiği protein, vitamin ve minerallerle zihinsel gelişimde de önemli rol oynuyor. Yeterli ve dengeli beslenme için çocuk, ergen, gebe, emzikli ile menopoz sonrası kadınların günde 3-4, yetişkinlerin günde 2 su bardağı süt veya süt ürünleri tüketmeleri gerekmektedir’’ şeklinde bilgiler verildi.

 

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817