banner2779
banner2752
banner2750

EHLİYET’TE DİREKSİYON EĞİTİMİ EN ÖNEMLİ BÖLÜM OLDU
 Körfez ve Derince’de yıllarca Sürücü Kursu olarak hizmet veren ve bugüne kadar 40 bine yakın sürücüye sertifika veren Ergün Sürürcü Kursu sahibi Türkay Kaya, yeni yönetmeliklerin kursların kalitesini arttırdığını ve getirilen kurallarla daha etkili ve detaylı hizmet veren kurumların varlığını sürdürebilecek hale geldiğini söyledi. Kaya, bu alanda yaşanan sıkıntı ve problemlerle ilgili olarak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte ortak çalışmalar yaptıklarını, başarı oranının artması için çalışmaların gözden geçirildiğini söyledi.

Türkay Kaya, geçmişteki kurs çalışmaları ile 2016 yılındaki yönetmelikleri ve uygulamaları karşılaştırdığında, çok büyük yol kateldiğini belirterek, ‘’En önemli gelişme artık her türlü kayıt ve bilgilerimiz Milli Eğitim Bakanlığı’nın ortak sayfasından takip ediliyor ve kontrol altında. Yasal hükümlülüğünü yerine getirmeyen, kurallara uymayan kurs anında belirleniyor ve ceza alıyor. Kurallara uymayan kurs, istese de ortak kayıt sistemini kullanamıyor ve aday kaydı yapamıyor’’ dedi.

Türkay Kaya kimdir?

Türkay Kaya, 1965 Kars doğumlu, lise mezunu, evli ve 3 çocuk babası. 1980 yılından beri Körfez’de ikamet eden Kaya, Ergün Sürürcü Kursu ve bir sigorta acentası firma sahibi. Yaklaşık 35 yıllık süre içinde 40 bine yakın vatandaşa sertifika veren Türkay Kaya ve Kaya ailesi, ayrıca Derince ve İzmit’te de ailesi tarafından çalıştırılan sürücü kursu ve anaokulunu da eğitim kurumları bünyesinde barındırıyorlar. 2008 yılından buyana Kars Ardahan Iğdır Derneği Başkanlığı’nı da yapan Kaya, Körfez Azarbeycan Derneği’nin de üyesi.2 dönemdir de Körfez Ticaret Odası Meclis Üyesi olan Kaya, Yunus Pehlivan’ın Belediye Başkanlığı döneminde de 4 yıl Belediye Meclis Üyesi oldu. Kaya, Kocaeli Sürürcü Kursları Derneği’nin de yönetim kurulu üyesi.

Sürücü kurslarının dünü-bugünü nasıl?

Geçen 35 yıllık süre sonrasında, Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu sektörde kurduğu sistem oturdu. Oluşturulan resmi bilgi tabanında kurumların bilgileri mevcut ve her kayıtları, çalışmaları, yeterli olup olmadıkları takip ediliyor. Bu şekilde de, daha önceden fason çalışan kursların önü kesildi. Hayali olarak yapılan kayıtlar, işlemler, kaliteden kaçmalar, fiyat indirmeler tarih oldu. Sürücü kurslarının kalitesi ön plana çıktı. Kaliteli ve iyi eğitim vermeyen, yeterli kadro ve araç sayısı barındırmayan kursların devam etme şansları kalmadı. Bu sistem oturmadan önce personel ve araç sayısını yeterli oranda bulundurmayarak maliyeti düşüren, kaliteyi azaltan kurslar, düşük fiyatlar vererek, haksızlık yapıyorlardı. Hem kurallara uyan kurumlar zorda kalıyordu, hem de fiyata kanıp, daha sonra da başarısız olan kursiyerler, ikinci, hatta üçüncü kez masraf yapıp, seçimlerinden pişman oluyorlardı.

Yeni sistemle, bir kursun en az 4 aracının ve yeterli sayıda kadrolu personelinin olması gerekiyor. 2016 yılı ile birlikte taban fiyat uygulaması başladı ve bu rakamların altına düşülme şansı kalmadı. Bu da sürücü kursunun kalite ve başarısı ile fark oluşturma dönemini başlattı. Verilen eğitimin kalitesi, araç ve öğretmen kapasitesi, başarı ortalaması kursun tercih nedeni olmasını sağladı. Bir kurs taban fiyat kuralını bozarsa, takip eden ilk dönem aday alamıyor, tekrarlarsa kapatılıyor. Bu cezalar da caydırıcı oldu. Biz, bugüne kadar ne fiyattan, ne de kaliteden ödün vermedik. Yeni kurallarla her şeyi tam olmayan kursun ayakta durma şansı kalmadı. Belki giderlerimiz arttı ama buna paralel olarak da kalite, kursiyere verilen eğitimin kalitesi, araçların kalitesi yükseldi.

Yapılan yenilikler neler oldu?

Eskiden 2 araç ve 2 personelle kurs açılıyordu. Şimdi en az 4 araç ki, kamyon, otobüs ve benzeri araçların bulunması da şart ve model koşulu var. Yerinden kalkamayan araçların var gibi gösterilip, kiralık araçlarla kursların verildiği dönemler bitti. Kurum, verdiği belgenin direksiyon eğitimini sağlayacağı aracı da bünyesinde bulundurmak zorunda. B sınıfı eğitim araçlarında 10 yaş, ağır vasıtada da 20 yaş sınırı konuldu. En önemlisi, direksiyon eğitimine ağırlık verildi. Kursiyer, 16 saat direksiyon eğitimi alacak, aday yeterli değilse çalışmaya devam edilecek.

Bu konuda cezalar var mı?

Önemli ceza uygulamaları başladı. Aday direksiyonda yetersiz olduğu halde sınava sokulursa, kurs müdürü ve sorumlusu hakkında soruşturma açılıyor. Kursiyerleri, yüzde 55’in altında başarısız olan kurum, bir sonraki dönemde kursiyer alamıyor, ders açamıyor, soruşturma geçiriyor. Yeni sistemle, kurumların her şeyi takip ediliyor. Mevzuatta bir eksiklik olursa kayıt açamıyorsunuz, işlem yapamıyorsunuz. SSK, vergi ödemezseniz, bunun makbuzunu ibraz etmeden kayıt yapamıyorsunuz. Çalıştırılan personelin en az üçte ikisinin kadrolun olması koşulu da yeniliklerden birisi. Bizim kurumumuzda 10 araç ve 21 personelimiz bulunuyor.

Sorunlarınız neler?

En önemli sorunumuz ise sınavlarda görev alan Komisyon üyelerinin, bir bölümünün yeterli oranda tecrübe ve deneyim sahibi olmaması. Örneğin, bizim bazı araçlarımızda start-stop sistemi var. Yani, araç durdu mu, motor da duruyor, debriyaja basınca çalışıyor. Bunu bilmeyen komisyon üyeleri, aracı stop ettirdi diye adayı bırakıyor.

Oysa, adayın yapacağı bir şey yok, durduğu an sistem otomatik işliyor, bunu bilmeyen üye adayın hakkın ı yiyiyor.
Sınavda kalan aday, bir sonraki sınav için ayrıca ücret ödeyeceği için komisyon üyesinin hatalı kararının hesabını bizden sormak istiyorlar.Park denemesinde, yolun ve kaldırımın koşullarına göre en iyi şekilde park eden adayı, bu koşulları bilmeyen komisyon üyesi sınavda bırakıyor.

Yeni kurallara göre, komisyon üyesi önde adayın yanında oturuyor. Bu konuda tecrübesi olmadığı için adayın hatasına, yedek pedallarla zamanında müdahale etme şansı olmuyor. Daha önceden üye arkada oturur du, yine bu sisteme dönülmesi gerekiyor. Bu nedenle, yeni bir karar alındı ve komisyon üyeleri, kurs öğretmenleri tarafından 4 saatlik eğitime tabii tutulacaklar ve sınav olacak.

Bu sayede de, komisyon üyeleri de eksiklerini görecek ve tecrübe, bilgi kazanacaklar. İkinci sorunumuz, Tütünçiftlik Barbaros Mahallesi Hürriyet Caddesi’nde ki trafik ve tırlar. Bu alan bizim direksiyon eğitim alanımız. Fakat, kontrolsüz park eden tırlar, sürücü adayı olduğunu bilmelerine rağmen araçlarımızın üzerine gelen ağır vasıtalar, kursiyerleri tehlikeye sokuyor. Bu yolda, özellikle D-100 katılımında her kursun aracı kaza yaptı. Kazaların nedeni ise tırların adayı sıkıştırması, üzerine direksiyon kırması olarak ortaya çıkıyor. Kursiyere saygı göstermeyen tır sürücüleri, genellikle de vurup, kaçıyorlar. Bir diğer sorun da ilçede park yeri olmaması.

Belediye Kültür Merkezi altındaki otopark hizmete açılamadığı gibi, viyadük altı da paralı olunca ilçede park sorunu büyüdü. Belediyenin hızla bir önlem alması gerekiyor. İlçemiz için de yetkililere bir hatırlatma yapmak itiyorum. 16 yıldır Tuğrul Caddesi girişinde barakalarla hizmet veriliyor. Artık bu görüntü değişmeli ve ilçemiz modern kent havasına bürünmeli.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2778

banner2763

banner2765

banner2754

banner2762

banner2764

banner2766

banner2723

banner2680

banner2751