EMEKLİLER İÇİN 2 ÖNEMLİ TARİH
 Bu hafta 2 Temmuz Perşembe ve 3 Temmuz Cuma günleri milyonlarca kişi için yılın en önemli zamanı. 2000 yılı ve sonrasında  olanlar intibak için umutla 2 Temmuz Perşembe gününü beklerken, Temmuz zammını merak eden 10.9 milyon emekli ve 2.5 milyon memur 3 Temmuz Cuma gününü iple çekiyor. 

YENİ DAVA 
2000 yılı ve sonrasında emekli olanlara 
 için gözler 2 Temmuz'a çevrildi. Türkiye Emekliler Derneği'nin açtığı da kararın bu tarihte açıklanması bekleniyor. Davanın 17 Mart'ta görülen son duruşmasında emeklileri sevindiren bir gelişme yaşanmıştı. Bilirkişi, mahkemeye, intibakların 2000 sonrasında emekli olanlara uygulanmamasının Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı olduğu yönünde rapor vermişti. Emeklilerin intibak talebini haklı bulan bu rapor sonrasında, Ankara 3'üncü İş Mahkemesi'nin vereceği karar bekleniyor. Mahkemeden çıkacak intibak kararı 50 ila 355 lira arasında zam yolunu açacak. Ancak kararın 2000 yılı ve sonrasında emekli olan herkesi kapsaması için önce yasal düzenleme yapılması gerekecek. 

ZAMDA SON VİRAJ 
10.9 milyon emekli ve 2.5 milyon memur da 3 Temmuz'u bekliyor. Türkiye İstatistik Kurumu, Haziran'la birlikte ilk 6 aylık enflasyon verilerini açıklayacak, böylece emekliler ve memurlar Temmuz'da maaşlarında ne kadar artış olacağını kesin olarak öğrenecek. SSK ve Bağ-Kur emeklileri, bu yılın ilk 6 aylık döneminde çıkan enflasyon kadar zam alacak. Bu zammın ardından 
ı bin 100 liranın altında kalanlara ayrıca seyyanen zamda verilecek. Memur emeklileri de ilk 6 aylık enflasyon yüzde 3'ü aşarsa enflasyon farkı alacak. İlk 5 aylık enflasyonun yüzde 5.30 çıkması, fark alınacağını ortaya koymuştu. Haziran'da enflasyon sabit kalsa bile memurlar ve memur emeklileri Temmuz'da yüzde 3'lük zammın üzerine yüzde 2.23 oranında enflasyon farkı alacak.

İNTİBAKA YARGITAY KARAR VERECEK
2000 yılı ve sonrasında emekli olanları ilgilendiren intibak davalarının ilki sonuçlandı. İşçi, Memur, Bağ-Kur Emeklileri Derneği Başkanı Hamdi Öz'ün açtığı ilk intibakta haksızlık yapıldığı yönündeki dava reddedildi. Öz, "Kararın tebliğ edilmesinin ardından 8 günlük temyiz süresi olacak. Ben de kararı 
'a götüreceğim" dedi. Açılan diğer dava ise 2 Temmuz'da görülecek.

TEMMUZ'DA HESAPLARA YATACAK
Emekliler ve memurlar, Temmuz'da zamlı maaşlarını alacak. Ayrıca emeklilerden ticari faaliyette bulunanların maaşından yapılan Sosyal Güvenlik Destek Primi kesintisiTemmuz'dan itibaren azalacak. Yüzde 15 yerine yüzde 10 destek primi kesilmeye başlanacak. Böylece bu emekliler yüzde 5 kesinti zammı almış olacak. Destek primi kesintisi avantajı da maaşında görülecek.

kaynak: takvim

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817