EMEKLİLERDEN ORGAN BAĞIŞINA DESTEK

Yetkililer yaptıkları açıklamalarda organ ve doku bağışı; kişi hayatta iken, serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesi olduğunu söylediler. Tedavisi mümkün olmayan hastalıklar nedeniyle görev yapamayacak derecede hasar gören ve hatta bedene zararlı hale gelen bir organın yerine, canlı veya ölüden alınan sağlam organın konularak hastanın tedavi edilmesine organ nakli denildiğini de  anlatan ilgililer ”Tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli sağlık sorunlarından biridir. Organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayısı her geçen gün artmaktadır” dediler.

Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, organ bağışının, kan naklinden farkı olmadığına da değinerek “ Hayat kurtarma anlamında, sağlıklı olan her organ bağışlanabilir. 18 yaşını doldurmuş ve doğru ile yanlışı ayırabilme yeteneğine sahip herkes, başta kalp olmak üzere, akciğer, böbrek, karaciğer, pankreas, kalp kapağı, göz kornea tabakası, kas ve kemik iliği, damar, bağırsak, kulak kemikçikleri, deri, kıkırdakdokusu, ve beyin zarının bir kısmı gibi dokuları bağışlayarak hayat kurtarabilir. Bir kişi organlarını bağışlayarak bir çok insana yaşama şansı verebilir. Bağışlanan organların nakledilmesi, Sağlık Bakanlığı'nın denetim ve gözetiminde, bilgisi dahilinde gerçekleştirilmektedir. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, organ bağışının dini yönden sakıncası olmadığını açıklamıştır. Kurulun 06.03.1980 tarih ve 396/13 sayılı kararı ile organ naklinin caiz olduğu açıkça belirtilmektedir. Kur'an-ı Kerim'de de (Maide Suresi, Ayet 32'ye göre) "bir kişiye hayat vermek, bütün insanlara hayat vermeye eşdeğer" de denilmektedir” şeklinde konuştular. Bilgilendirme toplantısında organ bağışında bulunan kişilerin bu isteklerini mutlaka yakınları ile paylaşmaları gerektiği de  ifade edildi. İzmitli emekliler bilgilendirme için teşekkür ederek, kendi yaşamları sona erdikten sonra da başka insanlar için faydalı olabilmenin önemli olduğunu ve bunu yapmaktan mutluluk duyduklarını belirterek organ bağışı kartlarını doldurarak kayıt yaptırdılar.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817