banner2827
banner2818
banner2819
banner2821
banner2820

ESAM KOCAELİ AYLIK SÖYLEŞİ PROGRAMLARINA DEVAM EDİYOR

EKONOMİK VE SOSYAL ARAŞTIRMALAR MERKEZİ ( ESAM ) KOCAELİ ŞUBESİ BU YIL                            TÜRKİYE’NİN KALKINMASINI İŞLİYOR

Şube başkanı Av. Alaattin ÇAKMAK tarafından yapılan açılış konuşması ile başlayan programın Moderatörlüğünü Eğitimci Necip KATIRAĞ yaptı. Açılış konuşmasını gerçekleştiren ÇAKMAK şunları söyledi:

Bu dönemki konularımız Türkiye'nin kalkınması konulu olacaktır
bu çerçevede başlangıçta ülkemizin de en önemli ihtiyaçlarından biri olan enerji ve ulaşım konulu söyleşimize kıymetli hocamız Prof. Dr. Nurettin ABUT ile başlamış olacağız.
Bunun akabinde Türkiye'nin kalkınmasında eğitim meselemiz, adil ve hızlı bir yargı, adil bir yönetim, teknolojik kalkınma , Uzay teknolojileri , sağlıklı yaşam, önleyici sağlık, yaygın ve organik tarım, Sosyal barış, Sosyal politikalar, Doğal kaynaklarımızın keşfi ve değerlendirilmesi gibi konuları değerli katılımcılarımız ile ele alıp kamuoyumun istifadesine sunmaya çalışacağız.

“Türkiye’nin Kalkınmasında Enerji ve Ulaşım” konulu söyleşinin bu ay ki konuğu Kocaeli Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Nurettin ABUT oldu. Keyifli geçen programda Prof. Dr. Nurettin ABUT şunları söyledi:

STRATEJİK ENERJİ KAYNAKLARINA HAKİM OLAN DÜNYAYI YÖNETİR

Elektrik, dünyaya gelen herkes tarafından talep edilen bir enerjidir. En yaygın kullanılan enerji türüdür. Arz konusunda problemler yaşanmaktadır. Nükleer enerji çalışmaları bir ideoloji haline gelmiştir. Nükleer enerji ile nükleer silah aynı şey değildir. Dünyada yaşayan herkese elektrik verecekseniz bu ucuz olmalı. Türkiye bu enerjiye sahip olmadığı müddetçe dışa bağımlı olmaktan kurtulamaz. Bol miktarda enerji üreten bir ülke değiliz. Enerji stratejik noktalardan birisidir. Kavgalarında temelinde bu vardır. Amerika milyonlarca km öteden hakkı varmış gibi geliyor ve strateji üretiyor. Dünya petrol rezervlerinin 35-40 yıl ömrü olduğu söyleniyor. Bu süreyi kim verimli kullanırsa dünyayı o yönetecektir.

Teknolojiyi üretemezseniz ekonominiz gelişmez, ekonominiz gelişmez ise tam bağımsız olamazsınız. Nereden bakarsanız bakın işin temeli enerjinin üretilmesi, artırılması ve kaliteli bir üretim yapılmasıdır.

İLİM MÜSLÜMANIN YİTİK MALIDIR

Bilgi toplumunda üstünlükler farklıdır. Bugünkü toplumda sadece üretmek yetmiyor bilgiyi elinde tutmak, bilgiyi paylaşmak, yaygınlaştırmak, üretim aracı haline getirmek gerekir. Bunun içinde önce fikir üretebilmek gerekir. Aslında Peygamber Efendimiz(sav) geldikten sonra  bilgi çok önemli bir araç haline geldi. “İlim Müslümanın yitik malıdır, O’nu nerde bulursa alır” hadisi vazgeçilemez bir kaynaktır. Ne yazık ki biz Müslümanlar olarak bu sözden faydalanamadık.

Bilgiyi üretebilmemiz için fikir üretmemiz gerekiyor. Fikir üretebilmemiz için altyapıya ihtiyacımız var. Mühendislerin bir şeyler üretebilmesi için temel bilimlere hakim olmaları gerekir. Matematik, Fizik, Kimya bilimlerinin geliştirilmesi gerekir.  Bunun bir üst aşaması da MALZEME BİLİMİDİR. En çok gelişen alan nedir diye sorsak herkes elektronik, yapay zeka, tıp gibi alanları söyler. Halbuki bunların zeminini oluşturan kahramanlar Malzeme bilimcilerdir. Malzeme geliştikçe diğer alanlarda gelişir. Nano teknolojik malzemeler üretilmeseydi bugün LCD  ve LED ekranları kullanamazdık. Bugünkü teknolojiye erişemeyecektik.

ENDÜSTRİ 4.0’A ÖNDE GİRERSEK DÜNYAYI BİZ YÖNETİRİZ

Elektrikli taşıtlar bir yarış haline getirildi. Dünya adeta yeni bir kapının eşiğinde. Endüstri 4.0 bize yeni bir bilim, teknoloji ve sanayi devrimi getiriyor. Elektrik enerjisinin en çok kullanılacağı alan ELEKTRİKLİ TAŞITLAR olacak. Bu alanda üretim yapmalıyız. Akü, mekanik parçalar ve şarj üniteleri ile bir bütün halinde üretim yapmalıyız. Ve bu üretim Türk mühendisler tarafından yapılmalı. Elektrik, kimya, fizik gibi temel alanlarda iyi eleman yetiştirmeliyiz. Türkiye’de de bu alanda çalışmalar yapılmaya başlandı. Çok üretmek, kaliteli üretmek yetmez. Ucuz üretmek zorundayız ki satış yapılabilsin. Benzinin 1/5’i fiyatına kullanım yapılabilecektir. Bir küp şeker büyüklüğündeki TORYUM, Marmara bölgesinin 15 günlük enerji ihtiyacını karşılar ve dünya TORYUM rezervinin %80’İ Türkiye’de dir. Endüstri 4.0’a önde girersek dünyayı yönetiriz diyen ABUT, bu tarz söyleşilerin milletimizin bilinçlenmesi açısından çok mühim olduğunu belirtti. ESAM yöneticilerine teşekkür etti.

Programın sonunda Şube Başkanı Av. Alaattin ÇAKMAK tarafında plaket verilerek program sona erdi. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817

banner2823

banner2822

banner2824

banner2825

banner2826