banner2779
banner2752
banner2750

Fikri Işık’tan müjde üstüne müjde!
 Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, hızlı tren sürücü sistemini geliştirdiklerini belirterek, "Şu anda Adapazarı'nda testleri başladı. Hedefimiz, hızlı trenlerin sürücülerini ve tren setlerini Türkiye'de yerli üretmek. Bunu yapan dünyada çok az ülke var" dedi.

Işık, İzmit ilçesindeki restoranda düzenlediği basın toplantısında, bakanlığının Türkiye'nin geleceği için önemine değinerek, 2008 krizinin üretmeyen ekonomilerinin istisnalar dışında turizm ve hizmet sektörüyle ayakta kalmalarının mümkün olmadığını gösterdiğini söyledi.

Yerli, teknolojik ve temiz üretim mantığıyla sanayiyi daha güçlü hale getirmek için çalıştıklarını ifade eden Işık, Türkiye'nin mutlaka teknolojik düzeyini arttırması ve çevreye duyarlı temiz üretimi ağırlıklı hale getirmesi gerektiğini kaydetti.

Işık, Türkiye'nin jeopolitik konumunun kesinlikle bilim ve teknoloji üreten ülkelerden olmasını zorunlu kıldığına işaret ederek, "Eğer bugün bir avuç İsrail, bütün İslam dünyasına kafa tutabiliyorsa bunda en önemli faktörlerden bir tanesi bilim ve teknolojideki tartışmasız üstünlüğüdür. Vurgulamamız gereken başka konu da bütün ülkelerde milli iradenin tecellisidir. Bırakalım, Suriye'de, Libya'da, Mısır'da halk kimi seçerse o yönetsin. 'Mısır'daki yönetim İsrail'in işine gelmedi' diye orada darbe yapmak, darbeye göz yummak veya bunu meşru görmek, demokrasi anlayışıyla bağdaşmaz" diye konuştu.

"Türkiye, hızlı tren sürücü sistemini geliştirdi"

Savunma sanayi ve bilişim sektöründe yüksek ve yerli teknolojinin kullanımına yönelik çalıştıklarını vurgulayan Işık, ihtiyaç, hedef ve strateji odaklı bilim ve teknoloji yaklaşımları olduğunu aktardı.

Işık, Ankara ve İstanbul arasında yüksek hızlı trenin (YHT) seferlere başladığını anımsatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hızlı trenin Türkiye'de insanlara ciddi avantaj ve konfor sağlayacağı açık ama yerli imkanlarla üretilmesi en ez hızlı tren kadar önemli. Şu anda TÜLOMSAŞ'ın Projesi'ni, TÜBİTAK Ar-Ge'sini yaptı. Türkiye, hızlı tren sürücü sistemini geliştirdi. Şu anda Adapazarı'nda testleri başladı. Hedefimiz, hızlı trenlerin sürücülerini ve tren setlerini Türkiye'de yerli üretmek. Bunu yapan dünyada çok az ülke var. Bunlardan birisi deTürkiye oluyor. Bundan sonra özellikle raylı sistemlerde dışa bağımlılığımız büyük oranda kalkacak. Bu bölgede güçlü olmak istiyorsak, en önemli yatırım alanlarından birisi bilim ve teknoloji olmak durumunda. Biz de bunun bilincinde gayrisafi milli hasıladan (GSMH) Ar-Ge'ye ayrılan payın yüzde 3'e çıkmasıyla ilgili gayreti gösteriyoruz." 

Bilişim Vadisi Projesi

Işık, Bilişim Vadisi Projesi'ne öncelik verdiklerini dile getirerek, ağustosun sonuna veya eylülün başına kadar altyapı ihalesine çıkmayı hedeflediklerini söyledi. 

Bilişim Vadisi'nde hazırlıkların uzun sürdüğünü ifade eden Işık, ilk etabın altyapı ihalesini yıl sonuna kadar yapmayı amaçladıklarını vurguladı.

Işık, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsünün (GYTE) Gebze Teknik Üniversitesine dönüşümünde önemli bir adım atıldığını belirterek, şunları anlattı:

"İnşallah ekimde Meclis açıldığı zaman genel kurulda da Meclisimizin takdiriyle üniversitenin kuruluşunu gerçekleştirmiş olacağız. Şu anda komisyonumuzun kabul ettiği şekliyle çok güçlü teknik üniversite oluşuyor. Kocaeli Üniversitesinden sonra ODTÜ, İTÜ gibi güçlü teknik üniversite olacak. Burada teknik üniversitenin TÜBİTAK, TSE, Bilişim Vadisi, TÜSSİDE ve şehrin sanayisiyle iç içe, güçlü olacağına inanıyoruz. Kanunun çıkarılmasıyla yetinmeyeceğiz, güçlü işbirliği oluşması için gayret göstereceğiz. İnanıyorum, birkaç yıl sonra GYTE,Türkiye'de en çok tercih edilen üniversitelerden biri olacak. Bölgeye ciddi katkı sağlayacak."

"İstanbul metrosu, Gebze ve Dilovası'na kadar gelecek" 

Dün, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ile toplantı yaptıklarını dile getiren Işık, "Eskiden 'Adapazarı Ekspresi' dediğimiz, Adapazarı'ndan İstanbul'a çalışan hattın inşallah yıl başından önce tekrar sinyalizasyon bittikten sonra (şu anda Köseköy-Gebze arasında sinyalizasyon çalışmaları devam ediyor), seferlere başlayacağını sizinle paylaşmak istiyorum. Burada pik saatlerde yoğun olmak üzere özellikle ilk etapta planlama 8 gidiş-8 geliş şeklinde başlayacak ama ihtiyaca göre artabilecek yaklaşımla seferlerine devam edecek. Bu, önemli bir nokta. Ayrıca, metro şu anda Pendik veya Kartal'a kadar geldi. Kartal-Sabiha Gökçen proje aşamasında. Dün Ulaştırma Bakanımızla Sabiha Gökçen'den önce Gebze, Gebze'den de Dilovası'na kadar metronun uzatılması konusunda prensip kararı aldık. Bununla ilgili fizibilite çalışmalarının başlatılması talimatını Sayın Bakan verdi. Bu, bizim açımızdan son derece önemli.  

Kuzey Marmara Otoyolu'nun ihalesiyle ilgili de son noktaya gelindi. Zannediyorum, ağustosta ihaleye çıkmakla ilgili teknik süreç başlayacak. Bunu önemsiyoruz. Bayramlarda yaşadığımız sıkıntı çekilmez noktaya geldi.  Bunu ciddi anlamda sabırsızlıkla beklediğimizi ifade etmiştik. Şehrimizi rahatlatacak Kaynarca-Kandıra-Ağva Karadeniz Sahil Yolu'nda ihaleye çıkılmasıyla ilgili Sayın Bakan talimatı yanımızda verdi." 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2778

banner2763

banner2765

banner2754

banner2762

banner2764

banner2766

banner2723

banner2680

banner2751