banner2827
banner2818
banner2819
banner2821
banner2820

 Fuar denetimleri başladı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Kültür Sanat ve Eğlence Fuarı’nın açılmasıyla birlikte, fuarda faaliyet gösteren işyerlerinin denetimlerine de başladı. Ruhsat, gıda güvenliği, teknik ve hijyenik kriterlerin incelendiği denetimler de işyeri yetkilileri ve çalışanlar bilgilendiriliyor.

TİTİZ DENETİM

Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Gıda Kontrol Şube Müdürlüğü, Zabıta Daire Başkanlığı İhtisas Zabıta Şube Müdürlüğü ile Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı Ruhsat ve Denetim Şube Müdürlüğü denetim ekiplerince yapılan denetimlerde işyerleri titizlikle kontrol ediliyor. İşyeri sahipleri, ruhsat, genel temizlik ve düzen, gıda güvenliği, gıda maddelerinin muhafaza koşulları, personel hijyeni, alet-ekipman hijyeni, çalışan personelin periyodik sağlık muayeneleri, haşere mücadelesi, ilaçlama gibi birçok konuda bilgilendiriliyor.

MUTFAKLAR ÖZENLE KONTROL EDİLİYOR

Söz konusu işletmelerin öncelikli olarak mutfaklarını kontrol eden ekipler, kullanılan araç gereçlerden yiyecek ve içeceklerin son kullanma tarihlerine, ürünlerin saklanma biçiminden çevrenin ve personelin temizlik kurallarına uygun olup olmamasına kadar pek çok ayrıntıyı büyük bir titizlikle kontrol ediyor. Fuar süresinde halk sağlığını olumsuz etkileyebilecek etkenlerin tespit edilerek önlem alınması, olumsuzlukların giderilmesi konusunda titiz davranan denetim ekipleri işyeri sahiplerini ve çalışanlarını bu konuda duyarlı olmaya davet etti.

ÇAPRAZ BULAŞMAYA DİKKAT

Güvenle pişirilmiş gıdaların, çiğ gıdalarla çok az bile olsa temas ettiğinde kontamine (çapraz bulaşma) olabileceğine dikkat çeken yetkililer, halk sağlığına olumsuz etkileri olabilecek bu durumun yaşanmaması için işyeri sahiplerinin çalışanlarını bilgilendirmeleri gerektiğinin önemine değindi. Yetkililer çiğ gıdaların hazırlama aşamasında kullanılan bıçak kesme tahtası gibi alet ekipmanın yıkanmadan pişmiş ürün işlemlerinde de kullanılmaması gerektiğini ifade ederek “Çiğ üründe normal olarak bulunan mikrobiyal yükün ve hastalıkların bu şekilde pişmiş ürüne taşınmasına sebep olmak pişirme öncesi mevcut tüm potansiyel risklerin yeniden ortaya çıkmasına neden olacaktır. Özellikle kırmızı et, beyaz et ve süt ürünleri özenle muhafaza edilerek çapraz bulaşmaya meydan vermeyecek şekilde saklanmalıdır” bilgilerini verdi.

SON TÜKETİM TARİHİ GEÇMİŞ GIDA MADDELER

Yapılan denetimler esnasında bazı işyerlerinde rastlanan son tüketim tarihi geçmiş gıda maddelerine denetim ekiplerince el koyularak imha edildi. İşyeri sahiplerinin mal alımı sırasında aldıkları ürünün üretim ve son tüketim tarihlerini mutlaka kontrol etmeleri gerektiğini belirten yetkililer, işyerlerinde satış için sergilenen gıda maddelerinin son tüketim tarihlerinin periyodik olarak kontrol edilmesi konusuna dikkat çekti.

İHBAR VE ŞİKAYETLER

İşyerlerinde satışa sunulan gıda maddelerinin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca izinli ve etiket bilgilerinin tam olması gerektiği konusuna da değinen yetkililer, işyeri yetkililerini bu konuda da uyardı. Fuar süresince denetimlerin devam edeceğini belirten yetkililer, işyerlerinde tespit edilen eksiklerin ivedilikle giderilmesi gerektiğini aksi halde cezai işlemlerin uygulanacağını belirterek işyerlerini uyardı. Tüketicinin duyarlı davranması gerektiğine değinerek işyerlerinde görülen gıda ve hijyenle ilgili her türlü olumsuzluğun ALO ZABITA 153 ve ALO GIDA 174 ihbar ve şikâyet hatlarına veya 444 11 41 çözüm masası kanalıyla bildirilebileceğini belirtildi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817

banner2823

banner2822

banner2824

banner2825

banner2826