GAZİ AKÇAKOCA ANI EVİ’NE ZİYARETÇİ AKINI
  

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Müzeler Müdürlüğü tarafından Seka lojmanlarından birinin restore edilmesiyle oluşturulan Gazi Akçakoca Anı Evi’ni, 2015 yılında 4 bin 895 kişi ziyaret etti.

 

ÜÇ BÖLÜMDEN OLUŞUYOR

Sekapark Kültür Alanı’nda bulunan ve Kocaeli’nin tarihine ışık tutan Gazi Akçakoca Anı Evi üç bölümden oluşuyor. Birinci bölümde Akçakoca Bey ve Osmanlı tarihi, yazılı ve görsel kaynaklar aracılığıyla aktarılıyor. İkinci bölümde, Milli Mücadele Dönemi Kocaeli Cephesi’nde yaşananları anlatan dönemin gazeteleri bulunuyor. Üçüncü ve son bölümde ise “Kocaeli’nin Sembolleri” yer alıyor.

 

GAZİ AKÇAKOCA KİMDİR?

Osman Gazi’nin silah arkadaşlarından olan Akçakoca’nın aşiret beyi olduğu ve Ertuğrul Gazi’ye bağlı bulunduğu sanılmaktadır. Osman Gazi tarafından, Orhan Gazi’nin emrinde Konuralp, Abdurrahman Gazi ve Köse Mihal gibi meşhur beylerle Sakarya ve İzmit yöresine akınlar yapmakla görevlendirildi. Bu bölgedeki bazı kaleleri ele geçiren Akçakoca, Sapanca Gölü’nün batı tarafındaki bir hisarı kendine karargah yapmış ve İzmit yöresine akınlar düzenlemiştir. Akça Koca, İzmit’in fethinden önce,1328 yılında Kandıra yakınlarındaki bir tepede şehit oldu ve buraya defnedildi. Fetihlerde bulunduğu İzmit ve çevresine, sonradan Akçakoca’nın ili manasında Koca-ili denildi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817