GÜNDOĞDU: BAŞKANLIK SİSTEMİ TÜRKİYE’NİN ÖNÜNÜ AÇACAKTIR
 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteren Akademik Okullar faaliyetlerine devam ediyor. Akademik Okullar kapsamındaki Siyaset Okulu’nda bu hafta TBMM İdari Amiri Ahmet Gündoğdu Ahmet Gündoğdu’nun katılımıyla ‘’Başkanlık sistemi ve mevcut yönetim sistemi’’ konuları işlendi. Akademi Lise Merkezi’nde gerçekleştirilen Siyaset Okulu’na Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Feyzullah Okumuş, Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanı Raşit Fidan, şube müdürü Zafer Sevil ve çeşitli bölümlerden üniversite öğrencileri katıldı. Başkanlık sistemi hakkında katılımcılara bilgiler veren Gündoğdu, “Ülkemizde 92 yıllık Cumhuriyette 64 hükümet kuruldu. Başkanlık sistemi ile yönetilen ABD’de, 200 yılda 44 başkanlık seçimi yapıldı. Burada mevcut sistemin ne kadar istikrarsız olduğunu görüyoruz” dedi. “Bürokratik oligarşi, atanmış ve seçilmişlerin ilişkisidir” diyen Gündoğdu, “Bizde sistem kurgulanırken atanmışların kutsallığı, seçilmişlerin ise eleştirilebilirliği üzerine kurgulanmıştır.

 

BAŞKANLIK SİSTEMİDNE KUVVETLER AYRILIĞI İLKESİ

Demokratik yönetimlerde yaşanan darbelerin, devletlere etkisinden söz eden Gündoğdu, “Demokrasi ile darbe arasındaki en önemli fark darbeciler istediği zaman gelir, istemedikçe de gitmez. Demokrasiyle gelenler ise millet istediği zaman gelir, millet istemediği zaman gider. Başkanlık sistemi erken seçim angajmanlarına, koalisyonlara, istikrarsızlıklara kapalıdır. Bu sistemde yasama-yürütme-yargı, kuvvetler ayrılığı ilkesi tam olarak yerine oturur” şeklinde konuştu.

 

“BAŞKAN YETKİYİ DOĞRUDAN MİLLETTEN ALIR”

Gündoğdu, sözlerini şöyle tamamladı; ‘’Ülkemizdeki mevcut yönetim sisteminde, yasama işini meclis gerçekleştirir. Yürütmeyi devletin başı olan Cumhurbaşkanı ve hükümetin başı olan Başbakan yaptığı için iki başlılığa neden olur. Başkanlık sisteminde yetki doğrudan milletten alınır. O yüzden de başkanın sadece millete karşı sorumluluğu olur. Mevcut sistemde bakanlar, meclis içinden seçilirken başkanlık sisteminde ise bakanlar kurulu üyelerinin hepsi meclis dışından olmak zorundadır. Bu, kuvvetler ayrılığı ilkesinin de bir gereğidir.’’ Program sonunda TBMM İdari Amiri Gündoğdu’ya Genel Sekreter Okumuş tarafından çiçek takdim edildi.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817