Halkevi'ndeki Dükkanları Yıkmazsak Suç İşleriz
İzmit Belediye Başkan Yardımcısı Filiz Ertürk tarafından yapılan açıklamada, yıkım işlemlerinin kesinlikle gerçekleştirileceği mesajı verildi. Ertürk açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

 

OLAYLAR ÇARPITILIYOR

 

Belediyemizin geçmiş günlerde göstermiş olduğu samimi yaklaşımlara karşın içinde bulunduğumuz süreç bazı kişiler tarafından saptırılmaktadır. Burada 10 yıldan beri hizmet veren esnafın belediyenin keyfi bir uygulaması için mağdur edildiği söylenmektedir ki böylesi bir durum söz konusu dahi olmaz.

 

2002 yılında kiralama yaparak uzun süredir burada hizmet veren esnafın mağdur edildiği düşüncesi de gerçekleri tam olarak yansıtmamaktadır. 2002 yılındaki proje uygulanmadan önce 33 hak sahibi tespit edilmişken, 45 dükkan yapılmıştır. Yani 12 kişi hak sahibi olmadan yer almıştır. Bölgede 2002 yılından beri el değiştirmeden kalan sadece 14 işyeri mevcuttur. Balıkçı, pişmaniyeci ve manav olarak hizmet vermesi gereken dükkanlarda dönem içerisinde 27 hak sahibi devir işlemi yapmış ve 16 iş değişikliği yapılmıştır.

 

Sonuç olarak şu andaki mevcut esnafın ancak 14 tanesi geçmişte hak sahibi olarak buradan faydalanmakta diğerleri devir ücretleri ile ikinci ya da üçüncü elden kiralamış kişilerdir. Tüm dükkanların kira süreleri dolmuştur.

 

SÜREÇ GEÇMIŞE DAYANIYOR

 

Halkevi dükkanları diye bilinen işyerleri 2002 yılında Milli Emlak Müdürlüğü'nden alınarak, Yap-İşlet-Devret yöntemi kullanılarak 10 yıl süreyle kiraya verilmiştir. Kiraya verim işlemlerinden 8 yıl sonra

Kocaeli Defterdarlığı 09.11.2010 tarihli yazısında söz konusu taşınmazın park olarak kullanılması gerektiğini, ancak alanın park olarak kullanılmadığını ve üzerinde dükkanların bulunduğunu tespit etmiş,  parselin park yapılmaması halinde tekrar hazine adına tescil edilmesini talep etmiştir. Bu yazının kurumumuza gelmesi sonrası yaptığımız görüşmelerde söz konusu alanda hizmet veren esnafın kira sözleşmelerinin olduğu belirtilmiş ve uygulama içi uzatma talep edilmiştir.

 

Bu işlemlerden 2 yıl sonra Milli Emlak Müdürlüğü’nün 10.03.2012 tarihli yazısında taşınmazın üzerindeki yapıların yıkılarak park yapılması gerektiğini tarafımıza tekrar bildirmiştir. Belediyemiz söz konusu yazıya da halihazırda mevcut işyerlerinin kira sözleşmelerinin olduğu, kira müddetleri bitene kadar süre verilmesi ve kira müddeti bitiminde dükkanların yıkılabileceği şeklinde cevabi bir yazı yazmıştır.

 

ENGELLEMEK MÜMKÜN DEĞİL

 

Söz ettiğim gerekçeler dolayısıyla İzmit Belediyesi, Anıtlar Kurulu kararı ile tescilli park alanı olan bu alandaki iş yerlerinde yıkım işlemlerini gerçekleştirmek zorundadır. Yasal yükümlülükleri gereği İzmit Belediyesi bu işlemleri erteleme ya da iptal etme yetkisine sahip değildir. Söz konusu alanda bulunan dükkanlar kira sözleşmelerinin sona ereceği 01.11.2012 tarihinden sonra yıkılacaktır.

 

YIKIMIN OLACAĞINI ESNAFA DAHA ÖNCE BILDIRDIK

 

İzmit Belediyesi olarak bölgede hizmet veren esnafımızı mağdur etmemek adına bir yandan Kocaeli Defterdarlığı ve Milli Emlak Müdürlüğü’nden tarafımıza gelen yazılara verdiğimiz cevaplarla ek süre isterken bir yandan da yıkımın olacağı konusunda esnafımıza bilgi verdik.

 

Bölgede faaliyet gösteren esnaflarımız 17.11.2011 ve 18.05.2012 tarihlerinde olmak üzere toplam 2 kez konu hakkında bilgilendirilmiştir.

Her zaman esnafın yanında olan ve esnafın yararına olan çalışmalara destek veren bir belediye olarak böylesi bir kararı uygulamak bizleri de üzmektedir. Ancak İzmit Belediyesi kurumsal ve adil yönetimi gereği, tüm işlemlerini yasalara göre uygulamakta ve tek dayanağı olarak yasaları kabul etmektedir. Bu nedenle söz konusu sürecin işleyişi ile ilgili bir tavizin verilmesi hem mümkün değil, hem de yasal olarak suçtur. Söz konusu dükkanlar yıkılacak ve yerine park yapılacaktır.

 

Halkevi bölgesinde hizmet veren dükkânların yıkımı ile ilgili süreç bu şekilde sürmekte olup, konunun kamuoyu ile paylaşılmasını rica ederim”

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817