HAREKETE GEÇTİLER, SAĞLIKLARINA KAVUŞTULAR

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Obezite İle Mücadelede Hareketli ve Sağlıklı Yaşam Projesi, günümüzün en önemli sağlık sorunlarının nedeni olan hareketsiz yaşama yönelik farkındalık oluşturuyor. Proje kapsamında 20-60 yaş arasındaki ev hanımları, haftanın 3 günü uzman eğitmenler tarafından egzersiz yapıyor. Örnek çalışmada 32 kilo veren de var, şeker hastalığı ilaçlarını bırakan da.

 

ÖLÜMLERİN YÜZDE 40’I DOLAŞIM SİSTEMİNDEN

Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre ülkemizdeki ölüm sebeplerinin yüzde 40’ını dolaşım sistemi hastalıkları oluşturuyor. Dolaşım sistemi hastalıklarının tetikleyicisi ise hareketsiz yaşam. Büyükşehir Belediyesi de bireylerin sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktivite alışkanlığı kazanmalarını teşvik etmek için Obezite İle Mücadelede Hareketli ve Sağlıklı Yaşam Projesi’ni devam ettiriyor.  Proje Büyükşehir Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Sağlık İşleri Şube Müdürlüğü tarafından yürütülüyor.

 

DEPRESYONU YENDİ

Step, aerobik, plates ile egzersiz çalışmalarının yürütüldüğü projeye katılan bayanların çoğunluğu sağlıklarına kavuştuklarını ifade etti. Projeye başlamadan önce depresyon sorunu yaşadığını kaydeden ev hanımı Nilgün Göktaş, ”Bu projeye severek, isteyerek katıldım. Evde depresyon diye adlandırdığım yalnız kaldığımda kendi kendime hissettiğim şeylerin hiç biri artık kalmadı, hepsini bir kenara attım. Sağlık yönünden de kolesterol seviyem düştü. Daha fazla ve rahat nefes almaya başladım. Sporu herkese tavsiye ediyorum“ şeklinde konuştu.

 

“KAS ROMATİZMAM VARDI”

16 yıldır yumuşak doku, kas romatizması hastası olduğunu dile getiren ev hanımı Ayten Erden, ”Bu projeyi düzenleyen Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne gerçekten teşekkür ediyorum. Çünkü benim spor yapmam gerekiyordu. Ama biliyorsunuz imkanlarımız kısıtlı. Sporla son derece rahatladım, kendimi çok zinde hissediyorum. Hayatıma yeniden başladım diyebilirim. Bütün değerlerim normal. Ailemde de kalp rahatsızlığı öyküsü var, eşimi kalpten kaybettim. Sporun ne derece önemli olduğunu biliyorum. Artık kendimi çok iyi hissediyorum” ifadelerini kullandı.

 

“ŞEKER SORUNUM KALMADI”

Şeker probleminin olduğunu dile getiren ev hanımı Meral Özyılmaz, ”Şeker hastasıyım. Projeye başladıktan sonra şekerim hiç yükselmedi. Sabahları yataktan kalkamıyordum. Şimdi çok huzurluyum. Ailemde kalp krizi geçirenler var. Eşimi bu nedenden kaybettim. Bu nedenle sporun önemini daha iyi anlıyorum” dedi. Ev hanımı Saliha Şimşek ise trafik kazası geçirdiğini belirterek, “Kazadan sonra hareket kısıtlığım meydana geldi. Yürüyüş yapmak işkenceydi. Ağrılarım vardı. Proje sayesinde bütün bu sorunlarımın üstesinden geldim. Artık merdiven çıkabiliyorum. Gideceğim yere rahatlıkla ulaşıyorum. Ağrılarım da gitti” dedi.

 

ÖLÇÜMLER YAPILIYOR

Bir dönem 16 haftadan oluşuyor. Haftada 3 gün(Pazartesi, Çarşamba, Cuma) 45’er dakika olacak şekilde egzersiz programı yapılırken, egzersiz programı hafta içi mesai saatleri içerisinde yapılıyor. Gruplara obezitenin önlenebilirliğine yönelik beslenme ve hareketli yaşam konularında eğitim programları uygulanıyor. Proje süresince kişilerden ayda bir antropometrik ölçümler (kilo, bel, kalça ve bacak çevresi vb ölçümler) alınmakta ve kaydedilmektedir. Böylece ölçümlerdeki olumlu ve olumsuz değişimler değerlendirilebiliyor.

 

MÜRACAAT BİLGİLERİ

Proje yıl içerisinde şubat ve eylül ayları başlangıç olmak üzere iki dönem halinde uygulanılıyor. Egzersiz programı ve eğitimler İzmit Seka Sporcu Eğitim Merkezi’nde 2 salonda, Vezirçiftliği Spor Salonu’nda ve Yahya Kaptan Şehit Polis Recep Topaloğlu Spor Salonu’nda yapılıyor. Projeye katılmak isteyen kişiler şahsi dilekçeyle veya Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Şube Müdürlüğü 321 45 45 numaralı telefon numaralarını arayarak başvurularını yapabiliyor.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817