Hasan Sert İzmit’te Anılacak

Türk bisiklet tarihinin önemli sporcularından olan ve ilimizi uluslararası birçok organizasyonda başarıyla temsil eden Hasan Sert vefatının 9. yılında İzmit Belediyesi tarafından anılacak. 15 Eylül Pazar günü İzmit Belediyesi tarafından yaptırılan bisiklet trafik eğitim merkezinde bulunan anıt önünde gerçekleşecek program kapsamında saat 09:00’da tur startı verilecek. Bisikletçiler tarafından yapılacak turun sonunda Hasan Sert fotoğraflarının yer aldığı sergi ve konuşmalarla anma programı tamamlanacak. Hasan Sert 2010 yılında Romanya’da bisikleti ile antrenman yaparken elim bir kaza sonucu vefat etmişti.

HASAN SERT KİMDİR?

6 Çocuklu bir ailenin en büyük çocuğu olarak, 15.08.1946 tarihinde, Kocaeli'nin Kandıra ilçesi, Pirceler köyünde dünyaya gelen Hasan Sert, hayatına köyünde çobanlık yaparak başladı. 1957 Yılında ailece İzmit'e yerleştiler. İlkokula ikinci sınıftan başladı. 1957-1961 yılları arasında Atatürk ilkokulundan mezun oldu. 1961-1962 ders yılında ortaokula başladı. 1962 Yaz tatilinde kendisine hediye edilen bisiklet onun hayatını değiştirdi ve bisiklet onun, kendisini en iyi ifade etme aracı oldu.1963 Yılında Tahir hoca (Tahir Düzgören - eski milli bisikletçi) nezaretinde Kocaeli bölge takımında bisiklet sporuna başladı. Aynı yıl Marmara Bisiklet Turuna katıldı. 1964 yılında ilk defa Milli Takıma seçildi. 1965-1966 Yılları arasında, eski milli bisikletçilerden Orhan Suda'nın daveti ile İzmir Altay kulübünde spor yaşamına devam etti. 1966 Yılında, Cumhurbaşkanlığı Muhafız alayında spor hayatına devam ederek, askerliğini tamamladı.

ULUSAL VE ULUSLARARASI SAYISIZ ŞAMPİYONLUKLAR

1966-1967 yıllarında Muhafız Alayı takımında iken, takım halinde Türkiye şampiyonu ve takım sürat yarışı şampiyonu oldular. Konya ve Balıkesir'de velodrom bulunması ve bisiklet yarışmalarının daha çok yapılması nedeniyle, Kocaeli'den daha çok bu iki şehirde tanınmaktadır. 1968 yılında (İstanbul) yol mukavemet yarışlarında Türkiye ikincisi oldu. 1969 Yılında aynı kategoride (Konya) Türkiye Şampiyonu oldu. Milli takımda sporcu olarak uzun yıllar görev yaptı. Birçok ulusal ve uluslararası bisiklet yarışlarında şampiyonluklar ve birincilikler kazandı. İzmit Belediyesi'nde spor şube müdürü olarak görev yaparken emekli oldu.

BİRÇOK GENÇ SPORCU YETİŞTİRDİ

Şampiyonluklarla dolu spor hayatını noktalayarak, antrenörlük ve idarecilik kariyerine Antrenör olarak, önce bölge takımını çalıştırmaya başladı. Daha sonra Lassaspor Kulübünün kuruluşuna öncülük etti. Sayın Savaş Gürler ile birlikte Brisaspor Kulübü aracılığı ile birçok genç sporcu yetişmesine ve sadece Kocaeli'de değil, Türkiye’de bisiklet sporunun gelişmesine olumlu katkıları olmuştur. Daha sonra, spor hayatına milli takımlar antrenörü ve teknik direktörü olarak devam etti. Bisiklet Federasyonu Yönetim Kurulu üyelikleri yaptı.

ÜLKEMİZİ TEMSİL ETTİ

Uluslararası platformda da Türkiye’yi başarı ile temsil etmiş ve hem Brisaspor ve hem de Türk Milli takımına yurtdışında çeşitli şampiyonluklar, birincilikler, başarılar ve kupalar kazandırmıştır. 1990 Yılında Romanya'ya yerleşti. Ticaret ve spor hayatını birlikte sürdürdü. Romanya Bisiklet Federasyonu ile koordineli olarak muhtelif Balkan ülkelerinde sportif organizasyonlar gerçekleştirmiştir. Bu arada Balkan Bisiklet Federasyonu Teknik Komite Sorumluluğu ve Balkan Bisiklet Federasyonu As Başkanlığı görevlerinde bulundu. Yıllarca Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu Tertip Komitesinde görev aldı. Birçok yarışların organizasyonunda aktif hizmetlerde bulundu.

14 EYLÜL 2010’DA VEFAT ETTİ

Antrenörlük ve idarecilik yaşamında Türkiye Bisiklet Milli Takımına birçok başarılı sporcular yetiştirdi. Uluslararası organizasyonlarda Türkiye Delegasyonuna başkanlıklar yaptı. Muhtelif olimpiyat oyunlarına Türkiye adına katıldı. Sporda elde ettiği başarılarını hemen her vesile ile gençlere ve genç sporculara anlatmıştır. Ticari hayatında da Kocaeli'den Romanya'ya ve Romanya'dan Türkiye'ye, ticari ve iş amaçlı heyetlerin geliş gidişlerini organize ederek, iki ülke arasındaki ticari gelişmelere katkıda bulunmuştur.

KANDIRA’YA DEFNEDİLDİ

Yaşamı boyunca bisiklete binerek, antrenmanlarını aksatmayan Hasan Sert, 12 eylül 2010 Pazar günü Romanya'da bisikleti ile antrenman yaparken kendisine bir araç çarpması sonucunda ağır şekilde yaralanmıştır. Muhtelif tıbbi müdahalelere rağmen kurtarılamamış ve 14.09.2010 tarihinde vefat etmiştir. Cenazesi Türkiye'ye getirilerek, Kandıra Pirceler köyündeki aile kabristanına, babası ve annesinin yanına defnedilmiştir. İzmit Belediyesi tarafından, Yahya kaptan mahallesindeki "Bisiklet Trafik Eğitim Parkı’na Hasan Sert adına bir anıt yapılmıştır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817