Her Yıl Binlerce Çocuk Ölümü Engelleniyor

 

 

Aşılama 20. Yüzyılın En Önemli Halk Sağlığı Başarısı

Aşılama hizmetleri dünyaca kabul görmüş tüm sağlık otoriteleri tarafından 20. yüzyılın en önemli halk sağlığı başarısı olarak kabul ediliyor. Her yıl Nisan ayının sonu aşı haftası olarak sağlık çalışanları ve vatandaşların aşılama ve aşı ile önlenebilir hastalıkların farkındalığının ve duyarlılığın arttırılması amacıyla tüm dünyada çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Bu vesile ile, Kocaeli İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Şenol Ergüney’de 22-28 Nisan Dünya Aşı Haftasında Aşı ve Aşılama konusunda önemli bilgiler aktardı.

 

Farkındalık Çok Önemli

Sağlık personelinin duyarlılığının arttırılması, toplumun aşılama ve aşı ile önlenebilir hastalıklar konusundaki bilgilendirilmesi amacıyla 2005 yılından itibaren Nisan ayının son haftasının Dünya Aşı Haftası olarak kutlandığını belirten Ergüney “Aşı,  insan ve hayvanlarda hastalık yapma yeteneğine sahip olan mikroorganizmaların ya da onların salgıladığı toksinlerin  zararlı etkilerinin ortadan kaldırılmasına yönelik geliştirilen biyolojik ürünlerdir. Aşılar risk altındaki sağlam kişilere uygulanır. Vücut, aşı sayesinde hastalık yapan organizmaları tanıyarak önceden savunma yöntemi geliştirir, böylece hastalık ile karşılaştığında hastalığa yakalanmaz. Ülkemizde aşı uygulamaları; alanında uzman bilim insanlarından oluşan Bağışıklama Danışma Kurulu’nun bilimsel desteği ve önerileri doğrultusunda yürütülüyor. Aşı uygulamaları sayesinde geçmişte salgın, ölüm veya sakatlıklara yol açan çiçek, çocuk felci gibi hastalıklar dünyadan tamam yok edilmiş veya  düşük seviyelere düşürülebilmiştir. Program çerçevesindeki aşılar aile sağlığı merkezleri ve kamu özel ayrımı yapılmaksızın tüm hastanelerde ücretsiz olarak yapılmaktadır.” dedi.

 

 

 “Aşılanmayan nüfus toplumun % 5’ini geçtiğinde toplumda yıllar içinde hastalığın yayılma ve salgın oluşturma riski artmaktadır”

 

Dünya üzerinde aşı ile ilgili yapılmış bilimsel çalışmalara göre bir toplumun % 95 den fazlası aşılandığında hastalık o toplumda dolaşamayacağı için, aşılanamamış ya da aşısı tutmamış kişilerin de korunduğu gösterilmiştir. Aşılanmayan nüfus % 5’i geçtiğinde ise  o toplumda yıllar içinde hastalığın yayılma ve salgın oluşturma riski artmaktadır.  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817