banner2779
banner2752
banner2750

Hereke İpek Halıcılığı Geleneği İzmit’te Yaşatılıyor

İzmit Belediyesi, İŞKUR, Halk Eğitim Müdürlüğü  ve Han Halı firması ortaklığında 2 yerde açılan ipek halıcılığı kursuna 35 kişi katılıyor. Tarihi Yeşil Konak’taki tezgahlarda 15, Tavşantepe İbrahim Süreyya İlkokulu’ndaki tezgahlarda da 20 kadın halı dokuyarak hem aile bütçelerine katkı sağlıyorlar hem de tarihi Hereke halısının yaşatılmasına destek oluyorlar.

2015 YILINDA AÇILDI

Dünyaca ünlü Hereke halısı zamanla unutulmaya yüz tutmuştu. Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan’ın girişimleri sonucu Mart 2015 yılında İzmit’te ipek halıcılığı kursu açıldı. Şimdiye kadar kurs sayesinde 100’e yakın kadının meslek sahibi olduğu kaydedildi. Yeşil Konak ve Süreyya Yiğit İlkokulu’ndaki halı tezgahlarında yaklaşık 3 yılda  60x80 ile 35x60 cm. ebatlarında 40 adet ipek halı dokundu. Dünyanın en eski halı deseni olan bazarik deseniyle dokunan halıların çoğunun yurt dışına ihraç edildiği kaydedildi.

ZAHMETİ ÇOK

Dünyada adını Türk markası olarak duyuran Hereke halısının yapımında ipek, yün ve pamuk kullanılır. Metrekaresine bir milyon ilmek atılan bir Hereke halısının yapımı aylarca sürebiliyor. Bugün en eski örnekleri Topkapı Sarayı Müzesi'nde ve birkaç sarayda bulunan Hereke halılarının tarihi 1843'te Sultan Abdülmecid döneminde Osmanlı sanayisinin ilk modern fabrikalarından biri olarak kabul edilen Hereke Fabrika-i Hümâyûnu'nun kurulmasıyla başlar. Aynı zamanda Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk ihraç ürünlerinden olan Hereke Halıları uluslararası fuarlarda birincilik ödülleri alarak dünyanın en kıymetli el halısı olarak kabul edilmektedir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2778

banner2763

banner2765

banner2754

banner2762

banner2764

banner2766

banner2723

banner2680

banner2751