HÜKÜMETTEN 4 MÜJDE BİRDEN
 1- KÜÇÜK MÜKELLEFE BÜYÜK KOLAYLIK
Başbakan Ahmet Davutoğlu, dün basit usülde vergilendirilen esnafın yıllık 8 bin TL'lik kazancından vergi alınmayacağını açıkladı. Küçük mükelleflere büyük avantaj sağlayacak düzenlemeyle AK Parti, yaklaşık 895 milyon TL'lik vergi alacağından vazgeçmiş olacak. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın 2015 Eylül istatistiklerine göre, Türkiye'de 1 milyon 822 bin gelir vergisi mükellefi bulunuyor. Bunlar arasında basit usülde vergilendirilen mükellef sayısı 745 bin 592. Gelir Vergisi tarife dilimlerine göre yıllık kazancı 12 bin TL olanlar yüzde 15 vergi ödüyor. 

NASIL OLACAK? 
Vergi uzmanları, uygulamanın iki türlü olabileceğini belirtiyor. Buna göre, yıllık geliri 8 bin TL'ye kadar olanlardan yüzde 15'lik gelir vergisinin hiç alınmaması planlanıyor. Yıllık kazancı 8 bin TL'nin üzerinde olanlara ise istisna getirilebileceği belirtiliyor. Yani yıllık geliri 12 bin TL olanlardan 8 bin TL'ye kadar olan kazançlarından hiç vergi alınmaması, kalan bölümünün ise yüzde 15'lik vergi dilimine tabi tutulması gündemde. 

PATENT MALİYETİ DEVLETTEN
Başbakan Ahmet Davutoğlu, dün İstanbul'daki Organize Sanayi Bölgesi (OSB) yöneticileriyle kahvaltıda bir araya geldi. KOBİ'lerin TSE ve patent maliyetlerini devletin karşılayacağını belirten Davutoğlu, sanayicilere, "Sizlerden talebimiz; vereceğimiz destekler karşılığında, Ar-Ge'ye ve yerli katma değere ağırlık vermeniz" diye seslendi. Yatırımcılara sembolik kira karşılığında anahtar teslimi fabrika vereceklerini söyleyen Davutoğlu, ihracatta yüksek teknoloji ürünlerinin payının yüzde 15'e çıkarılacağını kaydetti. Davutoğlu, "Cumhuriyet döneminde 70 OSB'ye 1.7 milyar lira kredi verildi. 12 yılda 87 OSB'ye 1.5 milyar lira kredi sağlandı. 2023 hedefimiz 70 yeni OSB ve 1 milyon ilave istihdamdır" dedi. 

2- İLK İŞİMİZ GELİR TESTİ BORÇLARINI SİLMEK OLACAK
Başbakan Ahmet Davutoğlu, bir grup üniversite öğrencisiyle buluşmasında da 1 Kasım seçimlerinden sonra ilk işlerinin gelir testi borçlarını silmek olduğunu söyledi. Davutoğlu, Genel Sağlık Sigortası beyannamesine getirilen muafiyetin ardından gelir testi yapılamamasından dolayı biriken borçlar için, "Strese girmeyin. 1 Kasım'dan sonra sileceğiz. Sistem daha sonra oturacak. Okulu bitirince iki yıl müddet vereceğiz. İş güç sahibi olunca ödersiniz" dedi. 

3- AZ GELİŞMİŞ İLÇELER İÇİN YENİ TEŞVİK
Hükümet, 1 Kasım seçimlerinden sonra ilçe bazlı destek sistemine geçmeyi hedefliyor. İlçelerin gelişmişlikleri ve potansiyelleri göz önünde bulundurularak hazırlanacak paketle, yatırımcılara vergi ve sigorta prim indiriminin yanı sıra faiz ve bedelsiz arsa desteği gibi destekler sunulacak. Mevcut teşvik paketinde 2. Bölge'de yer alan ilin daha az gelişmiş ilçesi altıncı bölge teşvikinden yararlanabilecek. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Yılbaşından sonra bitiririz. Denizli, Aydın, Burdur ve İzmir gibi şehirlerin daha az gelişmiş ilçeleri var" dedi. İleri teknoloji ve stratejik yatırımlarla ilgili de özel bir çalışma yapıldığını ifade eden Zeybekci, "kişiye özel ceket diker gibi" teşvik çalışması yürütüldüğünü aktardı. 

4- MAKİNE YENİLEYENE FAİZ DESTEĞİ GELİYOR

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, verimsiz ve çok yüksek enerji tüketen makinelerin değiştirilmesi için KOBİ'lere kredi sağlanacak. 300 bin liraya kadar kullanılacak ve enerji verimliliği sağlama amaçlı kredilerde, faizleri KOSGEB ödeyecek. 3 yıla yayılacak geri ödemenin ilk 1 yılı ödemesiz olacak. Teknoloji eskimiş, yüksek fatura getiren makineler ve ekipman, esnaf ve sanatkâr tarafından bu yöntemle yenilenirken, alınacak makinelerin enerji tasarruflu olması istenecek. Böylece Türkiye'de tüccar ve sanayicilerin elektrik tüketiminde önemli bir azalma sağlanacak. Bakanlık, bu amaçla Akbank, Anadolubank, Denizbank, Şekerbank, Ziraat Bankası, Garanti Bankası, Halkbank, Vakıfbank, Yapı Kredi ile işbirliği yapıldığını açıkladı.

kaynak: sabah
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817