İbrahim Paşalı modern hurafeleri anlattı

 

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kültür ve Sanat Etkinlikleri kapsamında edebiyat dünyamızın önde gelen isimlerinden İbrahim Paşalı’yı “Entelektüellerin Hurafeleri” adlı sohbetiyle Seka’daki Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Kocaeli Şubesi’nde konuk etti. “Makam Arabası” adlı tv programıyla tanınan Paşalı, tarihimizden, günümüzden ve halkımızın içinden örneklerle akıcı üslubuyla güzel bir sohbet gerçekleştirdi.

 

BİLGİ YOKSA İYİ NİYET YOKTUR

Sıcak bir ortamda gerçekleştirilen sohbette Paşalı, entelektüellerin halkın arasında düşünen insan olduğunu belirterek, “Entelektüel insan diyince halkımızın arasında bilgili insan olarak biliniyor. Bunların içinde de bilgisiz olup da entelektüel olanlarda vardır. Bunun gibi entelektüeller etkiledikleri kitleye yanlış bilgi akışında bulunabilirler. Bence bilgi yoksa iyi niyet yoktur. İnsanların bilgileri olmazsa iyi niyetleri olamaz. Çünkü insanın iyi niyetlerini belirleyen, insan yol gösteren şey onun bilgisidir’’ dedi.

 

HURAFELER DİNİN YERİNİ ALMIŞTI

Halkımız arasında yaygın hurafelerden örnekler veren İbrahim Paşalı, ‘’Millet olarak 90’lı yıllarda öz eleştiri yapan bir toplumuz. O dönemde halkımızın arasında İslamiyet’in yerini gelenekler, hurafeler aldığı için geçmişteki savaşlarda bu yüzden yenildik düşüncesi hakimdi. O yıllarda türbelere, büyük camilere çaput bağlanarak duaların edildiği bir dönem olmuştur. Bunların dini bir açıklaması yoktur. Aynı şekilde grip olduğumuzda bir kilo portakal veya mandalina alıp yiyoruz. Bunun bilimsel açıklaması yoktur fakat halkımız arasında çok yaygın bir eylemdir. Sürekli yinelenen bu davranışlar zamanla hurafe olmaya çok müsaittir’’ diye konuştu.

 

BAŞYAPITLARIMIZ YENİ YENİ ÇEVİRİLİYOR

Ünlü edebiyatçı maddi ve sosyal refahımız yükseldiği için okuduklarımız bize yetmemeye başladığını belirterek, “Bizim medeniyetimizin kilit eserleri son zamanlarda yeni yeni çevrilmeye başladı. Maddi ve sosyal açıdan refahımız arttıkça okuduğumuz eserler bize yetmedi. Bizde daha kaynaktan bilgilere ihtiyaç duyduğumuz için başyapıtlarımıza yöneldik ve çevirilerini yapmaya başladık” dedi.

 

HURAFELER KİTAP OLACAK

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Kocaeli Şubesi’nde yaklaşık üç saat süren sohbette İbrahim Paşalı birde müjde verdi. Bilgilerin, hikayelerin ve örneklerin yer aldığı ‘Entelektüellerin Hurafeleri’ adlı sohbetini kitap olarak da çıkaracağını söyledi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817