İki asırlık camii açıldı
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, tarihi ikinci Mahmut dönemini kapsayan 1817 yılında inşa edilen Tavşancıl Çarşı Camii’ni restore ederek vatandaşların ibadetine açtı. Yaklaşık 200 yıllık caminin tanıtım programı Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’nun katılımıyla gerçekleştirildi.
 
YOĞUN KATILIM VARDI
Asıl adı Seyit Hacı Veliüddin Ağa Camii olan tarihi caminin tanıtım programına katılım yoğun oldu.  Programa Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Dilovası Belediye Başkanı Cemil Yaman, Dilovası Kaymakamı Hasan Göç, daire başkanları ve müdürleri, ilçe protokolü ile çok sayıda vatandaş katıldı. 
 
CAMİLER MEDENİYETİN MERKEZİ
17 Ağustos depreminde yıkılan tarihi caminin tanıtım programında konuşan Başkan Karaosmanoğlu camilerin önemine değinerek” Ecdadımız camiiler inşa ederken aynı zamanda bir mahalle bir şehir, bir medeniyet inşa ettiğinin farkındaydı. Toplum bu kurumlar sayesinde, bir millet olarak teşekkül etti. Her cami; hayatın aktığı,?insanların cem olduğu bir medeniyet merkezine dönüştü” dedi.
 
“HAYIRLI OLSUN”
Başkan Karaosmanoğlu Tavşancıl Camiinin restorasyonun kent tarihi için çok anlamlı olduğuna değinerek” Bugün restorasyonunu tamamladığımız Tavşancıl Camii de depremde büyük hasar gördüğünden ibadete kapanmıştı. Minaresinden ezanlar, bahçesinden Fatihalar yükselmiyordu. İkinci Mahmut döneminden kalan camimiz vatandaşlarımıza hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.
 
2.MAHMUT DÖNEMİNDEN
Cami halk arasında Tavşancıl Çarşı Camii olarak bilinmesine rağmen gerçek adı Seyid Hacı Veliüddin Ağa Camii’dir. 2’nci Mahmut döneminde 1817’de dikdörtgen plânlı olarak inşa edilmiştir. Bölgesinin ve 2’nci Mahmut döneminin genel karakterini yansıtması açısından önemli bir tarihi eserdir.
 
İLK RESTORE ÇALIŞMASI
17 Ağustos 1999 depreminde Dilovası Tavşancıl’da bulunan tarihi camii hasar görmüş ve kullanılamaz hale gelmiştir. Bu haliyle ibadete de kapalı olan camiinin yeniden ibadete açılabilmesi için restorasyonu yapılmıştır.
Bu, aynı zamanda inşa edildiğinden beri (196 yıldır) camide yapılan ilk restorasyon çalışmasıdır
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817