İŞSİZLİK MAAŞINDA YENİ DÖNEM
 Emekliden memura, öğrenciden öğretmene, ev kadınından işadamına kadar toplumun farklı kesimlerinin beklentilerini karşılayan Hükümet, işsizlerin de yüzünü güldürecek. Yaklaşık 3 milyon işsize ekmek kapısı açılması için seferber olunurken, ndan yararlanma konusunda da 10 önemli adım atılıyor. Yapılacak düzenleme ile işsizlik maaşı almak kolaylaşıyor, süre 15 aya çıkıyor, prim ödeme şartı esnetiliyor, çalışma zorunluluğu30 güne düşüyor. Son 13 yılda yaklaşık 4 milyon kişiye 9 milyar lira işsizlik maaşı ödenirken, yeni dönemde atılacak bazı adımlar da şöyle:

* Mevcut uygulamada kendi işten çıkanlar işsizlik ödeneği alamıyor. Yeni dönemde kendi kusuru ile işten çıkanlar da işsizlik ödeneğinden yararlanacak. 



ŞARTLAR DEĞİŞİYOR?

Yeni dönemde 3 yılda en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödeme şartı esnetilecek. Sigorta ödenmesi koşulunun 100 güne düşürülmesi öngörülüyor. ? Sürekli çalışma zorunluluğu 30 güne iniyor. 

10 aya kadar ödenen işsizlik maaşı 15 aya kadar çıkarılacak. 

* Ödenek miktarları uzun süreli işsizler, eğitim ve yaş kriterlerine göre yeniden düzenlenecek. 

* Avrupa ülkeleri ve OECD ülkelerindeki örnekler de dikkate alınacak. İşsizlik ödeneği işsizlerin asgari geçimini sağlayacak düzeyde tutulacak. 

İşsizlik ve kısa çalışma ödeneğinin asgari ücrete endekslenmesinden de vazgeçilmesi düşünülüyor. Her 2 ödeneğin de kişinin adına yatırılan prime göre hesaplanması öngörülüyor. 

* İşsizlik ödeneğinin sürekli geçim kapısına dönüşmemesi için tedbir alınacak. 

İşsizlik Sigortası Fonu'ndan üniversiteli gençlere daha fazla pay ayrılacak. İşsizlik ödeneğinde prim ödeme gün sayısını doldurmayan gençlere ayrıcalık verilecek.

2 MİLYAR LİRA ÖDEME YAPILDI
Geçen yıl ödenen işsizlik maaşının tutarı yüzde 32.2 artarak 2 milyar 193 milyon lirayaulaştı. Aralık 2015 itibariyle işsizlik ödeneği başvurularının toplamı 1 milyon 85 binolurken, hak edenlerin sayısı da 480 bini geçti. Aynı dönemde 326 bin 592 kişiye işsizlik yardımı yapıldı. Bu ay yapılan asgari ücret artışı ile işsizlik maaşının alt ve üst limitleri de yükseldi. Tavan maaş bin 318 liraya çıktı. İşsizlik maaşı bağlanırken, son 4 aylık dönemdeki ortalama brüt kazanca bakılıyor. Kazancın yüzde 40'ı kadar maaş ödeniyor. Ancak bağlanacak maaş, brüt asgari ücretin yüzde 80'ini aşamıyor.

kaynak: takvim

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817