banner2779
banner2752
banner2750

İSTİFA EDENE DE İŞSİZLİK MAAŞI
 İşsiz kalanlara ödenen maaşta yeni dönem başlıyor. Hem işsizlik maaşı almanın kolaylaştırılması hem de ödemelerin artırılması için çalışma yapılıyor. na hak kazanmak için aranan işten atılma zorunluğunun da kaldırılması gündemde. Türkiye İş Kurumu'nun (İŞKUR) son yapılan Genel Kurulu'nda karar alındı.

2 BİN LİRA MAAŞ
Mevcut sistemde, işsizlik sigortası kapsamında bir işyerinde çalışırken; kendi istek ve kusuru dışında işini kaybedenler; son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış ve son 3 yıl içinde en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödemiş olmak şartıyla maaş alıyor.İŞKUR'un çalışmasına göre; işten ayrılmadan önce son 120 gün olan eksiksiz prim ödeme süresinin 30 güne, son 3 yılda 600 gün prim ödeme şartının da 100 güne çekilmesi, kendi kusuru dışında işten çıkarılma şartının kaldırılması gibi düzenlemeler üzerinde duruluyor. İşsizlik maaşı bağlanırken son 4 aylık dönemdeki ortalama brüt kazanca bakılıyor. Kazancın yüzde 40'ı kadar maaş ödeniyor. Ancak bağlanacak maaş, brüt asgari ücretinyüzde 80'ini aşamıyor. Bu tutarın kademeli olarak artırılması formülü üzerinde duruluyor. Sosyal güvenlik uzmanları, işsizlik maaşının üst sınırının öncelikli olarak bin 500 liraya, sonrasında ise 2 bin liraya çıkarılabileceğini belirtiliyor.

YENİ BİR SİSTEM
Çalışmalarda işsizlik maaşının mesleğe dönüşmemesi üzerinde de duruluyor. Yeni sistemde işsizlik maaşı kişi adına yatan prime göre belirlenecek. Yüksek maaşla çalışan daha fazla işsizlik maaşı alabilecek.

kaynak: takvim

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2778

banner2763

banner2765

banner2754

banner2762

banner2764

banner2766

banner2723

banner2680

banner2751