banner2779
banner2752
banner2750

İzmit Belediyesi Yılın Çevrecilerine Ödüllerini Verdi

İzmit Belediyesi tarafından, 5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında farkındalık oluşturmak amacıyla belediyenin çevre projelerine destek veren en çevreci vatandaş ile personellere ödülleri verildi. 5 kategoride ödüllerin takdim edildiği programda Nuray Dolanbay ve Arzu Kodaman en çok ambalaj atık toplayan çevreci, Birsen Karaoğlu ve Nurdan Çakmak en çok bitkisel atık yağ toplayan çevreci, Sibel Akduman en çok elektronik atık toplayan çevreci, Umut Turan en çok atık pil toplayan çevreci seçildi. Ayrıca İzmit Belediyesinin en çevreci personelleri Pınar Zengin, Büşra Çakar, Rabia Göçmen, Habibe Pektaş, Çiğdem Aral, Selahattin Özder olarak belirlendi. Çevreci vatandaşlara ödülleri İzmit Belediyesi Başkan Yardımcıları Ünal Özmural ile Sibel Solakoğlu, Meclis Üyesi Çetin Sarıca ve İzmit Kent Konseyi Başkanı Hüseyin Erol tarafından takdim edildi. 

BAŞKA BİR DÜNYA YOK

Dünya Çevre Günü dolayısıyla programda ilk olarak konuşan İzmit Belediye Başkan Yardımcısı Ünal Özmural, “Fatma Başkanımız bugün İstanbul’daki toplantı nedeniyle aramızda değil. Bu sene COVID-19 nedeniyle Dünya Çevre Günü’nü belediye önünde daha mütevazı şekilde kutlayarak çevre bilincini arttırmayı hedefliyoruz. Başka bir dünya yok. Dünyada toplanan çöplerin ya da atıkların yaklaşık yüzde 30’unu plastikler oluşturuyor. Türkiye’de 2011 yılında 55 bin ton plastik atık toplanırken bu rakam 2018 yılı itibariyle toplamda 128 milyon Euro’luk atık toplama noktasına ulaşmış ve bunun yüzde 35’e yakını da yurt dışından ithal edilen atıklardır. Bunların çoğu da geri dönüşümü sağlanmayan ve plastiğe çevrilemeyen atıklar” dedi.

SIFIR ATIK PROJESİ’NE BELEDİYE BİNASINDAN BAŞLADIK

Özmural, “Biz İzmit Belediyesi olarak bu dönemde Sıfır Atık Projesi’ne belediye binamızdan başladık. Hiçbir ofiste çöp kutusu yok dolayısıyla herkes atıklarını ayrıştırma noktalarına götürmekle zorunlu. Ayrıca İZAYDAŞ atık yakma tesisi artık ekonomik ömrünü tamamlamak üzere. Biz buradan veya diğer belediyelerden ne kadar az atık götürürsek bu çöp alanlarının daha verimli kullanılmasına destek oluruz. İlk defa dal budak budama makinesini hayata geçirerek kullanılabilir hale getirdik. Artık hiçbir kesilen dal ve budak çöpe gitmeyecek. Bunun değişik kullanım alanları var. İsterseniz yakıt olarak da kullanabilirsiniz. Doğal gübre üretimi noktasında da çalışmalarımıza başladık. Artık hiçbir çimen ve otu İZAYDAŞ’a göndermeyeceğiz. Ekonomiye katkı sunacak şekilde değerlendirmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

MİLLİ BİR SERVETİ ÇÖPE ATMAMIŞ OLACAĞIZ

Programda konuşan İzmit Belediyesi Meclis Üyesi Çetin Sarıca, “İzmit Belediyesi olarak çevre projeleri konularına büyük önem veriyoruz. Atıklar konusunda çok ciddi çalışmalarımız var ve olmaya devam edecek. Önümüzdeki yıllarda birçok belediyeye de örnek olacağını düşünüyorum. Dünya ortalaması günlük çöp üretme sayısı kişi başı 1. 2 kilogram. Türkiye ortalaması ise 1.77 kilogram. Bizim bunu aşağı seviyeye düşürmemiz gerekiyor. Bu iş evde başlıyor. Evdeki çöp kutularımızı ayırmamız lazım. Bunu evde ayırdığınızda milli bir serveti çöpe atmamış olacağız” ifadelerini kullandı. 

51 BİN AĞACIN KESİLMESİNİN ÖNÜNE GEÇİLDİ

Çevre dostu İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet’in öncülüğünde İzmit Belediyesi, yalnızca bir yılda 4 bin 300 ton ambalaj atığı, 2 bin 400 ton cam atığı, 275 ton tekstil atığı, 18 ton elektronik atığı, 5 ton atık pil, 6 ton bitkisel atık yağ toplayarak ekonomiye geri kazandırdı. Toplamda 96 bin ton yakıt tasarrufu eden İzmit Belediyesi bu sayede 5 bin metre küp toprağı koruyarak 51 bin ağacın kesilmesinin önüne geçti. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2778

banner2763

banner2765

banner2754

banner2762

banner2764

banner2766

banner2723

banner2680

banner2751