banner2779
banner2752
banner2750

İZMİT KÖRFEZİ’NDE GÖNÜL RAHATLIĞIYLA YÜZÜN
  

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Tahir Büyükakın, son günlerde kamuoyunu meşgul eden ALG patlamasına yönelik iddialara açıklık getirdi. Genel Sekreter Büyükakın, Çevre Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi’nin yaptığı ‘’Körfeze ayağınızı bile sokmayın’’ açıklamasının altyapısı olmayan talihsiz bir açıklama olduğunu söyledi. Doç. Dr. Büyükakın, ‘’Halkımız yaklaşan Ramazan Bayramı’nda ve yaz boyunca gönül rahatlığıyla İzmit Körfezi’nde belirlenen plajlarımızda denize girebilir’’ dedi.

 

BİLİMSEL VERİLERLE AÇIKLADI

Genel Sekreter Büyükakın, Karamürsel’deki Mavi Bayraklı Altınkemer Halk Plajı’nda ALG patlaması yaşandığı ve İzmit Körfezi’nde denize girilmemesi gerektiği yönündeki iddialara açıklık getirdi. Doç. Dr. Büyükakın, ALG patlamasının Altınkemer sahilinde meydana gelmediğini ve İzmit Körfezi’ndeki halk plajlarında deniz suyu kalitesinin üst düzeyde olduğunu fotoğraflar ve bilimsel verilerle açıkladı.

 

KİMYASAL DEĞİL, BİYOLOJİK BİR OLAY

ALG patlamasının biyolojik bir doğa olayı olduğunu, kimyasal bir yönü bulunmadığını ifade eden Doç. Dr. Büyükakın, ‘’İzmit Körfezi’nde genellikle bahar aylarında tekrarlayan bu olay Marmara Denizi ile birlikte tüm dünya denizlerinin farklı kesimlerinde de gözlemlenmektedir. ALG patlaması olayı sadece İzmit Körfezi’ne has bir durum olmayıp İstanbul (Büyükçekmece), Tekirdağ (Şarköy), Balıkesir (Erdek), Antalya (Konyaaltı), Zonguldak (Alaplı) gibi kıyılar ile Bafa, Sapanca, Büyükçekmece, Çıldır gölleri ve Amerika’nın belirli yerlerinde yaşandığı herkesçe bilinmektedir’’ dedi.

 

MAVİ BAYRAK KENTİN MARKASIDIR

Konuyla ilgili fotoğrafları da basın mensuplarıyla paylaşan Genel Sekreter Büyükakın, ‘’Bu tür patlamalar Türkiye’nin en temiz yerlerinde bile ortaya çıkıyor. Fitoplakton denilen bir canlının aşırı çoğalması ile ortaya bu görüntüler çıkıyor. Altınkemer Plajı’nda kesinlikle ALG patlaması olmadı. İzmit Körfezi’nin derinliklerinde meydana gelen bu olay, dalgalar ve rüzgarla sahile geldi. Mavi Bayrak bu kentin markasıdır. Mavi Bayrak almak için 33 kriteri yerine getirmeniz gerekiyor. Bu kentin markasına zarar vermek kimseye fayda sağlamaz. Bu kentte doğup büyümüş, bu kente sevdalı birisi olarak söylüyorum, hiçbir bilimsel değeri olmayan açıklamalarla bu kente zarar vermesinler’’ şeklinde konuştu.

 

BU KENTE HAKSIZLIK ETMEYİN

Hiç kimsenin bu kente haksızlık etmeye hakkı olmadığını ifade eden Genel Sekreter Büyükakın, sözlerine şöyle devam etti; ‘’Delil yok, ölçüm yok, ‘Ayağınızı denize sokmayı’’ diyorlar. Hangi numuneyi aldınız da ölçtünüz. İşte plajın aynı gün çekilen fotoğraflarına bakın. ALG patlaması olan yerde insanlar denize girebilir mi? ALG patlaması İzmit Körfezi’nin derinliklerinde, kıyıya uzak alanlarda yaşandı. Ancak rüzgarın etkisiyle Karamürsel Altınkemer sahiline sürüklendi. Fotoğraflara dikkatle bakılacak olursa kızıl renkli tabakanın sadece Altınkemer Kültür Merkezi önünde olduğu, halk plajı bölümünün ise tertemiz olduğu görülüyor. Mavi Bayraklı plajımızın adını kimse lekeleyemez.

 

YÜZME SUYU TAKİP SİSTEMİ

Bir gün sonraki fotoğraflara bakın plajda hiçbir şey yok. Denizin temizliği için belirli kriterler var. Bu uzman bir heyet tarafından yapılıyor. Sahaya gitmeden, numune bile almadan, ‘Denize ayağınızı sokmayın’ diyemezsiniz. Bunu söyleyenler hangi plajdan numune almışlar açıklasınlar. Sağlık Bakanlığı’nın Yüzme Suyu Takip Sistemi’ne herkes bakabilir. Plajların olduğu yerde işletmeler var, esnafımız var. Kentin geleceğini ilgilendiren konularda gündelik hesapları bir yana bırakmaya davet ediyorum. Bu kentin eskiden ne durumda olduğu fotoğraflarla, o günün gazete manşetleriyle meydanda. Halen körfez ve çevresinde 19 adet atıksu arıtma tesisimiz var. SCADA sistemi ile her yeri izliyoruz. Arıtmada yüzde 99’a ulaştık. Eksiğimiz varsa söyleyin, ama emeğimize saygısızlık etmeyin. Bu kent hepimizin.’’

 

HERKESİ YÜZMEYE DAVET ETTİ

Doç. Dr. Büyükakın, basın toplantısını şu sözlerle tamamladı; ‘’Ramazan ayının son günlerindeyiz, bayramla birlikte plajlarımız, sahillerimiz yine dolup taşacak. Yaklaşan Ramazan bayramında ve yaz ayı boyunca çoluk çocuk, yaşlı genç tüm vatandaşlarımız gönül rahatlığıyla, İzmit Körfezi’nde belirlenen plajlarımızda denize girebilir.’’

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2778

banner2763

banner2765

banner2754

banner2762

banner2764

banner2766

banner2723

banner2680

banner2751